25 °C Budapest
Megrohamozták a magánkórházakat a betegek: miért állnak sorba ennyien?

Megrohamozták a magánkórházakat a betegek: miért állnak sorba ennyien?

2017. április 25. 11:35

Egyre erősebb az igény a magán egészségügyi szolgáltatások iránt és ez már nem csak a gazdagok kiváltsága. A legtöbben az időmegtakarítás és a megfelelő tájékoztatás miatt mennek inkább magán intézménybe, a borsos árak ellenére is. 

"Az utóbbi három évben egyre több páciens fordult a magán egészségügyi szektor valamelyik szolgáltatójához. A betegek attitűdje hangsúlyos változáson ment keresztül az elmúlt időben, a magán egészségügyi szolgáltatásokra vonatkozó egyre erősebb igény már nemcsak a fővárosban, hanem országszerte is megfigyelhető. “ - mondta Leitner György a Primus Magán Egészségügyi Szolgáltatók Egyesületének ügyvezetője, az Affidea Diagnosztika magyarországi vezetője a társaság sajtótájékoztatóján.

Ezt több kutatás is alátámasztja. Kun Eszter, a Szinapszis Kft. munkatársa ismerette, 2016-os felmérésük szerint 2014-ben országosan 45 százalék, a fővárosban pedig 49 százalék volt azok aránya, akik magán egészségügyi szolgáltatóhoz fordultak problémájukkal. 2016-ra ez az arány a fővárosban 60 százalékra nőtt, ezzel többségbe kerültek azok, akik már igénybe vettek már ilyen szolgáltatást.

Arra a kérdésre, hogy mégis miért választják az állami rendszer helyett a borsos árú magánszolgáltatókat, a válaszadók harmada az időmegtakarítást emelte ki. Ugyancsak fontosnak tartották a válaszadók a megfelelő tájékoztatást az egészségügyi rendszerben történő eligazodáshoz. Ehhez hozzátartozik az is, hogy az orvosok mennyi időt szánnak egy-egy betegre. Ez különösen fontos szempont a 18-35 évesek körében, akik számára elsődleges, hogy megfelelő információt kapjanak a kezeléssel, betegséggel kapcsolatban.

Sokan fájlalják, hogy az állami rendszerben ez nem működik megfelelően, egy 2015-ös kutatás szerint mindössze a vlaszadók 42 százaléka mondta azt, hogy az állami egészségügyi rendszerben elégedett a betegséggel kapcsolatos tájékoztatás idejével. Különösen elégedetlenek az emberek a várakozási idő, az időpont betartásával kapcsolatban.Jelentősen romlik az állami egészségügyi rendszer megítélése a Szinapszis szerint. Kiderült az is, az elmúlt években már korántsem csak a tehetősebb, vagyonosabb emberek keresik a magán egészségügyi szolgáltatókat, az összes jövedelmi státuszból egyre többen választják a magán egészségügyet.

Hogy kap nagyobb figyelmet a betegbiztonság?

Leitner szerint fontos, hogy a betegbiztonság kiemelt figyelmet kapjon az Egyesület munkássága során.  Ahhoz, hogy ez működjön a magán egészségügyben, és a páciens valóban a legmagasabb ár/érték arányú szolgáltatást kapja, az Egyesület tagjai szerint elengedhetetlen a magán egészségügyi szektor átláthatóságának fokozása és a működési szabályok betartása.

Szeretnék kifehéríteni a szektort is. Ennek egyik első eszközeként Leitner György az online pénztárgépek bevezetésének mérlegelését javasolja a kormányzat számára a magán egészségügyi szolgáltatók körében. Úgy gondolja, így lehetséges a nem az előírásokkal összhangban működő rendelők és orvosok jelenlétének megszűntetése.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A fair piaci verseny kialakítása kiemelten fontos mind a szolgáltatók, mind a betegek számára

- mondta.

Kifehérítenék a szektort

Az Egyesület az online pénztárgépek bevezetésének mérlegelését javasolja a kormányzat számára a magán egészségügyi szolgáltatók körében. Így lehetséges lenne a nem az előírásokkal összhangban működő rendelők és orvosok jelenlétének megszűntetése. "A fair piaci verseny kialakítása kiemelten fontos mind a szolgáltatók, mind a betegek számára" - mondta Leitner György.

Védjegyet is szeretnének

Eddig 12 cég (az Affidea Diagnosztika, a Budai Egészségközpont, a Centrum-Lab, a Da Vinci Klinika, a Duna Medical Center, a Doktor24, a Főnix-MED, a Premed Pharma, a Pozitron-Diagnosztika Központ, a Róbert Károly Magánkórház, a Rózsakert Medical Center, a Synlab Hungary, és pártoló tagként a Quercus Consulting Group) tagja az Egyesületnek, de nyitottak újabb tagok iránt is. 

Az Egyesület szeretne védjegyet is létrehozni, amely informálja a betegeket arról, hogy egy magán egészségügyi szolgáltató mennyire felel meg a betegbiztonsági követelményeknek, és mennyire működik etikusan. Ezt a tisztességesen működő magánszolgáltatók kaphatják meg és használhatják, tehát nem csak az Egyesület tagjai, hanem bárki, aki megfelel a kritériumoknak. A védjegy megszerzéséhez szükséges részletek és kritériumok az ősz folyamán válnak elérhetővé. A védjegyet évről évre meg kell majd újítani, és az elnyeréséhez szükséges feltételek teljesülését a köztes időben, az auditálásban részt vevő cégek szigorúan ellenőrizni fogják.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 26. hétfő
Anna, Anikó
30. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. július 25. 14:35