27 °C Budapest
Megrohamozták a magánkórházakat a betegek: miért állnak sorba ennyien?

Megrohamozták a magánkórházakat a betegek: miért állnak sorba ennyien?

2017. április 25. 11:35

Egyre erősebb az igény a magán egészségügyi szolgáltatások iránt és ez már nem csak a gazdagok kiváltsága. A legtöbben az időmegtakarítás és a megfelelő tájékoztatás miatt mennek inkább magán intézménybe, a borsos árak ellenére is. 

"Az utóbbi három évben egyre több páciens fordult a magán egészségügyi szektor valamelyik szolgáltatójához. A betegek attitűdje hangsúlyos változáson ment keresztül az elmúlt időben, a magán egészségügyi szolgáltatásokra vonatkozó egyre erősebb igény már nemcsak a fővárosban, hanem országszerte is megfigyelhető. “ - mondta Leitner György a Primus Magán Egészségügyi Szolgáltatók Egyesületének ügyvezetője, az Affidea Diagnosztika magyarországi vezetője a társaság sajtótájékoztatóján.

Ezt több kutatás is alátámasztja. Kun Eszter, a Szinapszis Kft. munkatársa ismerette, 2016-os felmérésük szerint 2014-ben országosan 45 százalék, a fővárosban pedig 49 százalék volt azok aránya, akik magán egészségügyi szolgáltatóhoz fordultak problémájukkal. 2016-ra ez az arány a fővárosban 60 százalékra nőtt, ezzel többségbe kerültek azok, akik már igénybe vettek már ilyen szolgáltatást.

Arra a kérdésre, hogy mégis miért választják az állami rendszer helyett a borsos árú magánszolgáltatókat, a válaszadók harmada az időmegtakarítást emelte ki. Ugyancsak fontosnak tartották a válaszadók a megfelelő tájékoztatást az egészségügyi rendszerben történő eligazodáshoz. Ehhez hozzátartozik az is, hogy az orvosok mennyi időt szánnak egy-egy betegre. Ez különösen fontos szempont a 18-35 évesek körében, akik számára elsődleges, hogy megfelelő információt kapjanak a kezeléssel, betegséggel kapcsolatban.

Sokan fájlalják, hogy az állami rendszerben ez nem működik megfelelően, egy 2015-ös kutatás szerint mindössze a vlaszadók 42 százaléka mondta azt, hogy az állami egészségügyi rendszerben elégedett a betegséggel kapcsolatos tájékoztatás idejével. Különösen elégedetlenek az emberek a várakozási idő, az időpont betartásával kapcsolatban.Jelentősen romlik az állami egészségügyi rendszer megítélése a Szinapszis szerint. Kiderült az is, az elmúlt években már korántsem csak a tehetősebb, vagyonosabb emberek keresik a magán egészségügyi szolgáltatókat, az összes jövedelmi státuszból egyre többen választják a magán egészségügyet.

Hogy kap nagyobb figyelmet a betegbiztonság?

Leitner szerint fontos, hogy a betegbiztonság kiemelt figyelmet kapjon az Egyesület munkássága során.  Ahhoz, hogy ez működjön a magán egészségügyben, és a páciens valóban a legmagasabb ár/érték arányú szolgáltatást kapja, az Egyesület tagjai szerint elengedhetetlen a magán egészségügyi szektor átláthatóságának fokozása és a működési szabályok betartása.

Szeretnék kifehéríteni a szektort is. Ennek egyik első eszközeként Leitner György az online pénztárgépek bevezetésének mérlegelését javasolja a kormányzat számára a magán egészségügyi szolgáltatók körében. Úgy gondolja, így lehetséges a nem az előírásokkal összhangban működő rendelők és orvosok jelenlétének megszűntetése.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A fair piaci verseny kialakítása kiemelten fontos mind a szolgáltatók, mind a betegek számára

- mondta.

Kifehérítenék a szektort

Az Egyesület az online pénztárgépek bevezetésének mérlegelését javasolja a kormányzat számára a magán egészségügyi szolgáltatók körében. Így lehetséges lenne a nem az előírásokkal összhangban működő rendelők és orvosok jelenlétének megszűntetése. "A fair piaci verseny kialakítása kiemelten fontos mind a szolgáltatók, mind a betegek számára" - mondta Leitner György.

Védjegyet is szeretnének

Eddig 12 cég (az Affidea Diagnosztika, a Budai Egészségközpont, a Centrum-Lab, a Da Vinci Klinika, a Duna Medical Center, a Doktor24, a Főnix-MED, a Premed Pharma, a Pozitron-Diagnosztika Központ, a Róbert Károly Magánkórház, a Rózsakert Medical Center, a Synlab Hungary, és pártoló tagként a Quercus Consulting Group) tagja az Egyesületnek, de nyitottak újabb tagok iránt is. 

Az Egyesület szeretne védjegyet is létrehozni, amely informálja a betegeket arról, hogy egy magán egészségügyi szolgáltató mennyire felel meg a betegbiztonsági követelményeknek, és mennyire működik etikusan. Ezt a tisztességesen működő magánszolgáltatók kaphatják meg és használhatják, tehát nem csak az Egyesület tagjai, hanem bárki, aki megfelel a kritériumoknak. A védjegy megszerzéséhez szükséges részletek és kritériumok az ősz folyamán válnak elérhetővé. A védjegyet évről évre meg kell majd újítani, és az elnyeréséhez szükséges feltételek teljesülését a köztes időben, az auditálásban részt vevő cégek szigorúan ellenőrizni fogják.

NEKED AJÁNLJUK
Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 11. csütörtök
Zsuzsanna, Tiborc, Lilian
32. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?