19 °C Budapest

Gyilkos kór támadja a magyarokat: halálos, pedig nem tipikus betegség

2017. február 4. 10:03

A magány és a társadalmi elszigeteltség hatással lehet a génekre és évekkel megrövidítheti az életet.

Korábban soha nem gondoltam volna, hogy a magány milyen komoly hatással lehet a mentális és a fizikai egészségre

- idézi az InfoRádió Dr. Steve Cole-t, a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem genetikus kutatóját.

A magány egy sor egészségi probléma kialakulásával összefüggésbe hozható. Amellett, hogy hangulati zavarokat, depressziót okozhat, kapcsolatot találtak a szívbetegségek, a magas vérnyomás, az immunrendszer és az idegrendszeri rendellenességek felé is.

Egy 2015-ös tanulmány szerint pedig a szociális elszigeteltség érzése 26 százalékkal megnövelte a szükségtelenül korai halál kockázatát.

Dr. Cole és kutatótársai már tíz éve felfedezték, hogy a magányos időszakokat is megélő emberek sejtjei a többiekétől eltérően néznek ki. Leginkább a fehérvérsejtek károsodtak.

Két fontos különbséget is felfedeztek a magányos és a társas kapcsolatokban élő emberek között. Az első, hogy a szervezet gyulladásra adott válaszreakcióját kódoló gének folyamatosan működnek. De ha egy gyulladás krónikussá válik a szervezetben, az olyan súlyos betegségekhez vezethet, mint a szív- és érrendszeri betegségek, az érelmeszesedés, a neurodegeneratív betegségek és a rák. Ilyen betegségeknél tehát fokozott kockázatot jelent a magány.

A másik különbség, hogy nem működnek rendesen olyan gének, amelyeknek a vírusos fertőzéseket kellene kivédeniük.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 20 millió forintot, 25 éves futamidőre, már 8,1 százalékos THM-el, és havi 151 979 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 8,52% a THM; a K&H Banknál 8,57%; a Raiffeisen Banknál 8,72%,  az Erste Banknál 9,02%; míg az OTP Banknál 9,3%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Olyan, mint a tartós stressz

Az emberi test a tartós magányra hasonlóan reagál, mint a tartós stresszre, amit például egy rossz diéta, a hosszú alváshiány, a megváltozó életkörülmények, a poszt-traumás stressz vagy az alacsony társadalmi-gazdasági státusz válthat ki.

A szervezet két hormon, az adrenalin és a kortizol termelésével reagál a stresszre. Ezek aktiválhatják a genetikai változásokat, amelyek hatással vannak a gyulladásos válaszra és a vírusos fertőzések elleni védekezéssel.

Dr. Cole és kutatótársai azt is kiderítették, hogy ha a magány csökken, a tünetek is megszűnnek. Ezért úgy gondolják, hogy a magányosság még fontosabb kockázati tényező a betegségekben, mint a szorongás vagy a depresszió.

Mi segíthet?

Megoldás lehet, ha valamilyen célnak vagy egyfajta küldetésnek szentelik az életüket, ilyenkor ugyanis javulnak a genetikai profiljaik és csökkennek a tüneteik is, amelyek az egyszerű tünetcsökkentő kezelésekre egyébként alig reagálnak.

NEKED AJÁNLJUK
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 27. szerda
Adalbert
39. hét
Szeptember 27.
Idegenforgalmi világnap
Szeptember 27.
A Google születésnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM