12 °C Budapest
Úgy is elmehetsz táppénzre, hogy egy fillért sem buksz a fizetésedből

Úgy is elmehetsz táppénzre, hogy egy fillért sem buksz a fizetésedből

2017. január 19. 05:30

Embert próbáló hideg van éjszaka és nappal sem csúszik át pozitívba a hőmérő higanyszála. Egy megbetegedés esetén félő, hogy vagyonokat költünk gyógyszerre, a táppénz meg közelébe sem ér a fizetésünknek. A Pénzcentrum annak járt utána, mit tehetünk azért, hogy ne betegedjünk le, vagy ha már megtörtént a baj, mi a teendőnk, hogy minél hamarabb újra egészségesek legyünk. Az ingyenes gyógyulási módszeren túl arra is mutatunk megoldást, hogyan pótolhatjuk a táppénz miatt kieső jövedelmünket.

Sapka, sál, kesztyű - gyerekkorunkban sokan próbálnak rászoktatni minket a téli szentháromság viselésére, és ezt nem ok nélkül teszik. A testünk melegének 40-50 százaléka is távozhat, ha nem fedjük be megfelelően a nyakunkat és a fejünket. Erre Robert Danoff családorvos figyelmeztet a Howstuffworks (Hogyan működnek a dolgok), oktatási tartalomra specializálódott weboldalon megjelent cikkében.

Nézzük, ez alapján mit tehetünk, hogy ne betegedjünk meg. A fent említett családorvos pontokba szedte, hogy mire kell odafigyelnünk hideg időjárás esetén, hogy elkerüljük a bajt:

  • Rétegesen öltözködjünk, ha kint dolgozunk vagy sportolunk, polipropilén anyagból legyen az öltözetünk, ami elvezeti az izzadtságot a bőrünkről, és emiatt száraz marad a testünk.
  • Védjük a kezünket és a lábunkat! Hordjunk egyujjas kesztyűt, hogy az ujjaink melegíthessék egymást, zokniból pedig hosszabb szárút válasszunk és ne a rövidebb fazont. Néhányan két pár zoknit hordanak. Alul egy vékonyat, ami olyan anyagból készült, ami elvezeti a nedvességet és felül egy vastagabbat, ami melegen tartja a lábfejünket.
  • Védjük az ajkainkat! A szél és a hideg könnyen kiszárítja őket, így használjunk ajakbalzsamot!
  • Figyeljünk rá, hogy ne száradjunk ki, igyunk elegendő folyadékot!
  • Védjük bőrünket a hideg széltől, mivel ez nagyobb bajt okozhat, mint önmagában a hideg levegő!
  • Ne fogyasszunk alkoholt! Nemcsak a kiszáradásunkhoz járul hozzá, de még a testhőmérsékletünk is csökken miatta.
  • Együnk könnyű ételeket, mielőtt kimegyünk a hidegbe! A nehezebb ételek megemésztése elvonhatja a meleg vért a kezünktől és a lábujjainktól!

Akármilyen óvatosak is vagyunk, néha képtelenség elkerülni, hogy megbetegedjünk.

A megfázás egy vírusos fertőzés, mely leginkább a nyálkahártyákat támadja meg

- ezt már Elor Judit háziorvos szakorvosjelölt nyilatkozta a Pénzcentrumnak.

A doktornő elmondta, hogy a megfázásnak vannak rövidebb és hosszabb lefolyású esetei. Általában rossz közérzettel kezdődik, majd jön a torokfájás, láz, később a tünetek feljebb húzódnak, bedugul az orrunk és a végén jön a köhögés, ami akár a többi tünet megszűnése után még hetekig velünk maradhat.

Jó hír, hogyha a fenti lefolyást tapasztaljuk magunkon, és három-négy napon belül enyhülnek a tüneteink, akkor sem orvoshoz nem kell fordulnunk, sem gyógyszert nem kell rá szednünk.

Fontos viszont, hogy ágyban legyünk, pihenjünk és sok folyadékot igyunk, így fogunk ugyanis a leggyorsabban meggyógyulni. Még lázat sem kell feltétlenül 38,5 fok alatt csillapítani, ekkor gyógyul ugyanis a szervezetünk.

Ha elhúzódik a megbetegedésünk, esetleg súlyosbodnak a tüneteink, akkor viszont keressük fel háziorvosunkat.

Azok számára, akik rosszul viselik a lázat és a rossz közérzetet, a doktornő a lázcsillapítók közül a Panadolt ajánlja illetve a Voltaren Dolot, mivel ezek recept nélkül kaphatóak, de használhatunk Algopyrint is - ezt azonban fel kell íratni orvossal.

A torokfertőtlenítők közül a Phlogosolt, a Tantrum Verde-t és a Strepsilst választhatjuk, de fontos, hogy ezek után fél órán át nem szabad sem inni, sem enni. Ha ezt nem tartjuk be, akkor fölöslegesen használtuk ezeket a szereket.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Akiknek pedig az orrdugulás okoz elviselhetetlen problémát, azoknak a különböző orrsprék és orrcseppek jelenthetnek megoldást, ám ezek elég drága készítmények.

Húsz fok legyen legfeljebb a szobában, ahol alszunk. Ettől nemcsak, hogy jobban fogunk aludni, de a különböző kórokozók is nehezebben szaporodnak, mint 25-26 fokon

- zárja jótanácsait a megfázásmegelőzése érdekében Elor Judit háziorvos.

A betegség azonban nemcsak a közérzetünket veszi célba, hanem az anyagi helyzetünket is. Alkalmazottként főszabály szerint évente 15 nap betegszabadságot vehetünk igénybe, amely időszakra a fizetésünk 70 százalékát kapjuk meg a munkáltatónktól.

Amennyiben ezt a tizenöt napot már kimerítettük, majd megbetegszünk, akkor táppénzre leszünk jogosultak. Ennek mértéke

  • a fizetésünk 60 százaléka, ha rendelkezünk legalább 730 nap, folyamatos biztosításban töltött időszakkal illetve
  • a fizetésünk 50 százaléka, ha nem rendelkezünk ennyi biztosításban töltött idővel.

Érdemes azonban azt is szem előtt tartani, hogy a táppénz maximum értéke is meg van határozva. A fenti számítás alapján hiába lenne indokolt, semmiképpen nem kapunk több pénzt naponta, mint a havi minimálbér kétszeresének harmincada, mely 2017-ben 8 500 forint. A táppénzhez és a betegszabadsághoz kapcsolódó egyéb szabályokról ide kattintva, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő honlapján tájékozódhatunk.

Van azonban jó hír is, de csak akkor, ha rendelkezünk egészségpénztári tagsággal. A jogszabályok ugyanis lehetőséget biztosítanak arra, hogy táppénz vagy betegszabadság miatt kiesett jövedelmünket, egészségpénztári megtakarításunk terhére, adómentesen pótoljuk.

Címlapkép forrása: Shutterstock

NEKED AJÁNLJUK
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?