9 °C Budapest
Úgy is elmehetsz táppénzre, hogy egy fillért sem buksz a fizetésedből

Úgy is elmehetsz táppénzre, hogy egy fillért sem buksz a fizetésedből

2017. január 19. 05:30

Embert próbáló hideg van éjszaka és nappal sem csúszik át pozitívba a hőmérő higanyszála. Egy megbetegedés esetén félő, hogy vagyonokat költünk gyógyszerre, a táppénz meg közelébe sem ér a fizetésünknek. A Pénzcentrum annak járt utána, mit tehetünk azért, hogy ne betegedjünk le, vagy ha már megtörtént a baj, mi a teendőnk, hogy minél hamarabb újra egészségesek legyünk. Az ingyenes gyógyulási módszeren túl arra is mutatunk megoldást, hogyan pótolhatjuk a táppénz miatt kieső jövedelmünket.

Sapka, sál, kesztyű - gyerekkorunkban sokan próbálnak rászoktatni minket a téli szentháromság viselésére, és ezt nem ok nélkül teszik. A testünk melegének 40-50 százaléka is távozhat, ha nem fedjük be megfelelően a nyakunkat és a fejünket. Erre Robert Danoff családorvos figyelmeztet a Howstuffworks (Hogyan működnek a dolgok), oktatási tartalomra specializálódott weboldalon megjelent cikkében.

Nézzük, ez alapján mit tehetünk, hogy ne betegedjünk meg. A fent említett családorvos pontokba szedte, hogy mire kell odafigyelnünk hideg időjárás esetén, hogy elkerüljük a bajt:

  • Rétegesen öltözködjünk, ha kint dolgozunk vagy sportolunk, polipropilén anyagból legyen az öltözetünk, ami elvezeti az izzadtságot a bőrünkről, és emiatt száraz marad a testünk.
  • Védjük a kezünket és a lábunkat! Hordjunk egyujjas kesztyűt, hogy az ujjaink melegíthessék egymást, zokniból pedig hosszabb szárút válasszunk és ne a rövidebb fazont. Néhányan két pár zoknit hordanak. Alul egy vékonyat, ami olyan anyagból készült, ami elvezeti a nedvességet és felül egy vastagabbat, ami melegen tartja a lábfejünket.
  • Védjük az ajkainkat! A szél és a hideg könnyen kiszárítja őket, így használjunk ajakbalzsamot!
  • Figyeljünk rá, hogy ne száradjunk ki, igyunk elegendő folyadékot!
  • Védjük bőrünket a hideg széltől, mivel ez nagyobb bajt okozhat, mint önmagában a hideg levegő!
  • Ne fogyasszunk alkoholt! Nemcsak a kiszáradásunkhoz járul hozzá, de még a testhőmérsékletünk is csökken miatta.
  • Együnk könnyű ételeket, mielőtt kimegyünk a hidegbe! A nehezebb ételek megemésztése elvonhatja a meleg vért a kezünktől és a lábujjainktól!

Akármilyen óvatosak is vagyunk, néha képtelenség elkerülni, hogy megbetegedjünk.

A megfázás egy vírusos fertőzés, mely leginkább a nyálkahártyákat támadja meg

- ezt már Elor Judit háziorvos szakorvosjelölt nyilatkozta a Pénzcentrumnak.

A doktornő elmondta, hogy a megfázásnak vannak rövidebb és hosszabb lefolyású esetei. Általában rossz közérzettel kezdődik, majd jön a torokfájás, láz, később a tünetek feljebb húzódnak, bedugul az orrunk és a végén jön a köhögés, ami akár a többi tünet megszűnése után még hetekig velünk maradhat.

Jó hír, hogyha a fenti lefolyást tapasztaljuk magunkon, és három-négy napon belül enyhülnek a tüneteink, akkor sem orvoshoz nem kell fordulnunk, sem gyógyszert nem kell rá szednünk.

Fontos viszont, hogy ágyban legyünk, pihenjünk és sok folyadékot igyunk, így fogunk ugyanis a leggyorsabban meggyógyulni. Még lázat sem kell feltétlenül 38,5 fok alatt csillapítani, ekkor gyógyul ugyanis a szervezetünk.

Ha elhúzódik a megbetegedésünk, esetleg súlyosbodnak a tüneteink, akkor viszont keressük fel háziorvosunkat.

Azok számára, akik rosszul viselik a lázat és a rossz közérzetet, a doktornő a lázcsillapítók közül a Panadolt ajánlja illetve a Voltaren Dolot, mivel ezek recept nélkül kaphatóak, de használhatunk Algopyrint is - ezt azonban fel kell íratni orvossal.

A torokfertőtlenítők közül a Phlogosolt, a Tantrum Verde-t és a Strepsilst választhatjuk, de fontos, hogy ezek után fél órán át nem szabad sem inni, sem enni. Ha ezt nem tartjuk be, akkor fölöslegesen használtuk ezeket a szereket.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Akiknek pedig az orrdugulás okoz elviselhetetlen problémát, azoknak a különböző orrsprék és orrcseppek jelenthetnek megoldást, ám ezek elég drága készítmények.

Húsz fok legyen legfeljebb a szobában, ahol alszunk. Ettől nemcsak, hogy jobban fogunk aludni, de a különböző kórokozók is nehezebben szaporodnak, mint 25-26 fokon

- zárja jótanácsait a megfázásmegelőzése érdekében Elor Judit háziorvos.

A betegség azonban nemcsak a közérzetünket veszi célba, hanem az anyagi helyzetünket is. Alkalmazottként főszabály szerint évente 15 nap betegszabadságot vehetünk igénybe, amely időszakra a fizetésünk 70 százalékát kapjuk meg a munkáltatónktól.

Amennyiben ezt a tizenöt napot már kimerítettük, majd megbetegszünk, akkor táppénzre leszünk jogosultak. Ennek mértéke

  • a fizetésünk 60 százaléka, ha rendelkezünk legalább 730 nap, folyamatos biztosításban töltött időszakkal illetve
  • a fizetésünk 50 százaléka, ha nem rendelkezünk ennyi biztosításban töltött idővel.

Érdemes azonban azt is szem előtt tartani, hogy a táppénz maximum értéke is meg van határozva. A fenti számítás alapján hiába lenne indokolt, semmiképpen nem kapunk több pénzt naponta, mint a havi minimálbér kétszeresének harmincada, mely 2017-ben 8 500 forint. A táppénzhez és a betegszabadsághoz kapcsolódó egyéb szabályokról ide kattintva, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő honlapján tájékozódhatunk.

Van azonban jó hír is, de csak akkor, ha rendelkezünk egészségpénztári tagsággal. A jogszabályok ugyanis lehetőséget biztosítanak arra, hogy táppénz vagy betegszabadság miatt kiesett jövedelmünket, egészségpénztári megtakarításunk terhére, adómentesen pótoljuk.

Címlapkép forrása: Shutterstock

NEKED AJÁNLJUK
Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 6. csütörtök
Brúnó, Renáta
40. hét
Október 6.
A mosoly világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?