30 °C Budapest
Vérprofi módszerekkel vernek át a gyógyszerhamisítók + képek

Vérprofi módszerekkel vernek át a gyógyszerhamisítók + képek

Pénzcentrum
2016. október 15. 07:03

Egyes felmérések szerint a világ gyógyszerpiaci forgalmának 10 százaléka hamis gyógyszereken keresztül jön létre. Vagyis rengetegen szedhetnek hamis pirulákat, ami nagyon veszélyes, akár emberéleteket is követelhet. Mutatjuk, hogyan védekezz a hamis gyógyszerek ellen.

Napjainkban már szinte bármint megrendelhetünk a netről hamis változatban. A gyógyszerekkel sincs ez másképpen: az internet a hamis gyógyszerek terjesztésének melegágya. A gyógyszerhamisítás biznisz virágzik, már azokat a gyógyszeres dobozokon lévő elemeket is hamisítják, amelyek kifejezetten a biztonság miatt lettek felhelyezve - ennek a másolása pedig korábban elképzelhetetlen volt.

Az Amerika Gyógyszerügyi Hatóság adatai szerint a világ gyógyszerpiaci forgalmának 10 százaléka hamis gyógyszereken keresztül realizálódik.

Vagyis jobban járunk, ha nem a külső jelekre figyelünk, hanem beépül a tudatunkba egyféle egészséges gyanakvás: miért árulja nekem valaki olcsóbban a gyógyszert? Miért tudok recept nélkül hozzájutni olyan gyógyszerhez, amihez eredetileg recept kell? Miért árulnak fogyasztó hatású gyógyszert, amikor az orvosom azt mondja, hogy jelenleg nincs ilyen gyógyszer engedélyezve.

Mi az a hamis gyógyszer?

Hamis gyógyszernek azt nevezzük, amelynek forgalmazója valótlant állít hatásairól, hatóanyagáról és összetételéről vagy eredetéről.

Hogyan védekezhetünk?

A hamis gyógyszerek egyre jobban hasonlítanak az eredeti készítményekre. Ezért sokszor még szakértői szemmel is nehéz felismerni az utánzatokat. Egyetlen biztos módszerrel védekezhetünk, ha mindig legális forrásból szerezzük be a gyógyszereinket.

Jó, ha tudjuk, hogy Magyarországon közel 70 legálisan működő internetes gyógyszertár van, amelyek mögött fizikailag is működő patika áll. Ezeknek a listáját naprakészen OGYÉI honlapján tudjuk megnézni.

De az is segíthet a vásárlásban, ha az oldalon megtaláljuk azt a logót, ami a legális internetes patikákat védi. Rákattintva pedig a hatóság honlapján találjuk magunkat.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Ami még fontos tájékozódási pont: a legális gyógyszertárak is csak vény nélküli gyógyszerek internetes forgalmazására jogosultak, tehát még egy dologból rájöhetünk, hogy jó helyről rendelünk-e: ha olyan netes felületen állunk, ami vényköteles gyógyszert kínál a számunkra, az biztosan illegális, onnan azonnal lépjünk ki

- válaszolta a Pénzcentrum megkeresésére Ilku Lívia, a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetségének Igazgatója és a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület Gyógyszerhamisítás elleni munkacsoport vezetője.

A hamis gyógyszert áruló oldalak egyébként vigyáznak arra, hogy mindig legyen "akció", valójában nem jutunk olcsóbban a készítményekhez

Miért veszélyes, ha hamis gyógyszert szedünk?

  • A hamis gyógyszereknél előfordulhat, hogy esetleg nincsen benne hatóanyag, vagy kevesebb van benne az előírtnál, ez pedig eléggé nagy gond. Gondoljunk például a magas vérnyomás vagy cukorbetegség elleni gyógyszerekre, ahol pontosan kititrálják azt a hatóanyagot és azt a mennyiséget, amire a betegnek szüksége van. Sajnálatos módon rák elleni készítményeket is árulnak hamisan: gondoljunk bele, mi történik,
ha a beteg alacsony dózisban kapja meg a kemoterápiát, ez az életében kerülhet.
  • A másik gond, ha a gyógyszerekben az előírtnál több hatóanyag van. A gyógyszerek ilyenkor olyan mellékhatásokat is előidézhetnek, amelyek akár maradandó károsodást is okozhatnak.
  • Ráadásul ezeket a szereket silány körülmények között készítik, betonkeverővel viszik fel rájuk a bevonó-anyagot, hihetetlen körülmények között szállítják és tárolják, azaz a gyógyszerek gyártása - szállítása - kiadás során megkívánt magas szintű minőségbiztosítás egyáltalán nem létezik. A szakszerűtlen gyártás pedig esetenként súlyos, akár halálos mérgezéseket is okozhat.

Mit kell tennem, ha hamis gyógyszert vettem?

Ha csak felmerül a gyanú, hogy esetleg hamis gyógyszer vettünk be, akkor azonnal forduljunk orvoshoz - tanácsolja Ilku Lívia. Amennyiben pedig még nem vettük be a készítményeket, akkor forduljunk a hazai gyógyszerügyi hatósághoz, Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézethez. (OGYÉI) A bejelentésünket akár e-mailben is megtehetjük.

NEKED AJÁNLJUK
Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 15. hétfő
Mária
33. hét
Augusztus 15.
Nagyboldogasszony
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. augusztus 14. 16:05