14 °C Budapest

Bedobsz egy lázcsillapítót: leállhat a szíved

2016. július 17. 07:05

A legnépszerűbb láz- és fájdalomcsillapító gyógyszereket Magyarországon recept nélkül lehet kapni. A betegtájékoztatókon rengeteg mindent találunk, többek között azt is, hogy e gyógyszerek egy része veszélyes lehet a szívre. Mutatjuk mi az, amin változtatni tudsz az egészséged érdekében.

Az amerikai Élelmiszer és Gyógyszerfelügyeleti Hatóság (FDA) tavaly júliusban fokozta a non-szteroid gyulladáscsökkentőkre kiadott figyelmeztetését. 2005 óta kötelező az ilyen gyógyszerek dobozára ráírni, hogy szedésük fokozza a stroke és a szívroham kockázatát.

Tíz év után azért kellett frissíteni a figyelmeztetést, mert kiderült: tulajdonképpen nincs biztonságosnak számító időszak.

Ez azt jelenti, hogy az ilyen gyógyszereket szedők már a kezelés első heteiben nagyobb eséllyel kaphatnak stroke-ot és szívrohamot is.

Mindemellett továbbra is fenntartják, hogy minél tovább szedi valaki ezeket a gyógyszereket, annál inkább növeli ezen nem kívánatos események kialakulásának kockázatát.

Legyinthetnénk, hogy mit számít, hiszen úgyis csak vény nélkül kapható, mindenki számára hozzáférhető gyógyszereket veszünk be lázra vagy fejfájásra, ám jó, ha tudjuk:

Pont ezekről a gyógyszerekről van szó. A figyelmeztetést olyan mindennapi hatóanyagú gyógyszerekre adták ki, mint az ibuprofen, a paracetamol vagy a diklofenák.

Soha többet nem veszem be!

Ezek a gyógyszerek, a kockázatokon túl, hatékonyan alkalmazhatóak izomfájdalmak, fejfájás vagy különböző gyulladásos megbetegedések kezelésére. Ugyanakkor körültekintően és óvatosan kell használni őket.

Drasztikus módszerekre, ahogy legtöbbször, most sincs szükség. Nem kell tehát rohanni a gyógyszeres dobozhoz, és kidobni az összes otthoni fájdalomcsillapítónkat.

Dr Steven Nissen, a Cleveland Klinika kardiológusa, az Amerikai Közszolgálati Rádiónak (NPR) nyilatkozva elmondta:

Nem azt mondjuk, hogyha valakinek fájdalmai vannak, akkor szenvedjen.

Amit hozzátesz, az általánosságban igaz a legtöbb gyógyszerre: a legkisebb hatásos dózist szedjük a gyógyszerből, és azt is csak addig, amíg szükségünk van rá.

Jogászkodnak

Ennek ellenére némileg zavaró, hogy az FDA a figyelmeztetésében többször nem túl egyértelműen fogalmaz:

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

 • Már a nem szteroid gyulladáscsökkentők alkalmazásának első heteiben is lehet tőlük stroke-ot vagy szívrohamot kapni.
 • A nem szteroid gyulladáscsökkentők növelhetik a stroke és a szívroham kialakulásának kockázatát olyan esetekben, amikor bizonyos kockázati tényezők fennállnak, és olyan esetekben is, amikor nem.
 • Korábban úgy tartották, hogy az összes nem szteroid gyulladáscsökkentő hasonló mértékben növeli a két említett megbetegedés kialakulásának kockázatát, de ebben már egyáltalán nem olyan biztosak.

Matthew Kreuter, a St Lous-i Washington Egyetem munkatársa, szintén az NPR-nek nyilatkozva, adott némi magyarázatot az FDA fogalmazásmódjára:

A célja ennek a címkének [figyelmeztetésnek] természetesen nem csak az, hogy a betegekhez eljusson. Vannak jogi [felelősségi] okai is annak, hogy ezeket a címkéket kihelyezik

Szerinte legtöbben nem olvassák el az apró betűs részeket, így ezen figyelmeztetéseknek nincs túl nagy hatása. Hozzáteszi viszont, hogy az orvosoknak jobban oda kell figyelniük, amikor felírnak egy-egy ilyen gyógyszert.

Vannak más rizikó faktorok is?

Általánosságban el lehet mondani, hogy a nem szteroid gyulladáscsökkentőkön kívül is akadnak szép számmal rizikó faktorok, melyek megléte esetén nagyobb esélyünk van szív- és érrendszeri megbetegedéseket, például szívinfarktust vagy stroke-ot kapni.

A genfi székhelyű Világ Szív Szövetségének tájékoztatása szerint ugyanakkor jó hír, ezek közül számos körülményen módunkban áll változtatni.

Ezen megváltoztatható kockázati tényezők között említik

 • a magas vérnyomást,
 • a magas koleszterin szintet,
 • a dohányzást,
 • a testmozgás hiányát,
 • a nem megfelelően kezelt cukorbetegséget,
 • a stresszt,
 • a zsíros étrendet, illetve
 • a szegénységet.
Igen, a szegénységet. Azt írják, hogy mindegy hol élünk a világon, a szegénységből adódó körülmények fokozzák az esélyünket arra, hogy stroke-ot vagy szívrohamot kapjunk.

Elgondolkodtató ugyanakkor, hogy míg Genfből nézve a szegénység a megváltoztatható kockázati tényezők közé tartozik, ez Magyarország legelmaradottabb régióiban nem inkább adottság-e.

NEKED AJÁNLJUK
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. október 3. kedd
Helga
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM