13 °C Budapest

Nem is gondolnád, milyen életveszélyes baktériumok vannak az autódban

2016. július 9. 17:31

A személyautók általában tele vannak olyan baktériumokkal, amelyek életveszélyesek is lehetnek. Az autókban gyakran több baktérium található, mint a nyilvános mellékhelyiségekben használt felmosórongyokon. Ezeket állapították meg a British University of Nottingham mikrobiológusai a személyautók higiéniai állapotát vizsgáló idei kutatásukban.

A vizsgálat szerint az autók belső terét gyakorlatilag ellepik az olyan baktériumok, mint a kellemetlen bélproblémákat okozó E. coli, vagy az ételmérgezéshez hasonló tüneteket okozó Bacillus cereus. A kutatók ezeken kívül staphylococcusokat és különböző fajtájú penészgombákat is találtak a gépkocsikban. A mikrobiológusok megállapították, hogy az autókban a különféle baktériumok átlagos előfordulása 283-700 darab volt négyzetcentiméterenként.

Az összehasonlíthatóság kedvéért: a nyilvános mellékhelyiségekben használt felmosórongyok egy négyzetcentimétere körülbelül 500 baktériumot tartalmaz. Ez alapján az autók belső tere rendkívül súlyos veszélyt jelenthet az egészségre.

Közvetlen egészségügyi veszélyt okozhatnak a baktériumok az autóban

Köztudott, hogy ajánlatos évente cserélni az autó klímájában a szűrőt, amelyet általában eltömítenek a különféle mikroorganizmusok és gombaspórák. A kutatásból azonban kiderült, hogy távolról sem a klíma az egyetlen fertőzési forrás. A baktériumok és mikrobák egy részét a sofőr és az utasok akkor juttatják be az utastérbe, amikor mosatlan kézzel, vagy koszos cipővel beülnek az autóba.

A gépkocsiban történő evés-ivással ráadásul maguk is hozzájárulnak a veszélyes élőlények szaporodásához, a kiömlött ital, és az ételmorzsák ugyanis kiváló táptalajt biztosítanak a baktériumok és a különféle penészgomba-fajok számára. Ezek következményeként bomlási folyamatok indulnak el, a szaporodó baktériumok pedig közvetlenül veszélyeztetik az utasok egészségét. Ezt támasztják alá a legnagyobb cseh használtautó-kereskedő, az AAA AUTO tapasztalatai is.

A vásárlást követően minden autó első útja a mosóba vezet, ahol szakembereink nemcsak kívülről, hanem belülről is alaposan megtisztítják az autókat. Az AAA AUTO-nál Magyarországon közel 4000 gépkocsi esik át évente ezen a műveleten. Az alapos tisztítás során mindig találunk morzsákat az ülések alatt, között, és más, nehezen hozzáférhető helyeken

- árulta el Karolína Topolová, az AAA AUTO vezérigazgatója.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A kosz ráadásul az autó értékét is csökkenti

A nők gyakran az autóban sminkelnek. Mivel a sminkmaradványok lerakódhatnak a kormányra, az ajtógombokra, a sebességváltóra és a kézifékre is, nehezen eltávolítható, látható foltok maradhatnak az autóban. A kosz azonban negatív hatással van az autó értékére. Eladáskor nyilvánvalóan többet lehet elkérni egy megfelelően gondozott gépkocsiért, amelynek tiszta a kárpitja és műanyag alkatrészei is.

Ahogy otthonunkat is kitakarítjuk, az autónk belső terében is rendszeres tisztításra és fertőtlenítésre van szükség. Nem elegendő háromhavonta kiporszívózni, és a nedves tisztításon, illetve az ülések professzionális takarításán sem érdemes spórolni, különösen, ha gyerekeket is szoktunk szállítani. Ezért fontos tehát a gépkocsi rendszeres tisztítása, és a klíma működésének és biztonságának ellenőrzése, hiszen mindannyian az abból érkező levegőt szívjuk.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem