Ezért fizetünk négyszer annyit a boltokban: mutatjuk a trükköt

Ezért fizetünk négyszer annyit a boltokban: mutatjuk a trükköt

2016. február 18. 14:30

Vannak, akik étel-intolerancia miatt, és vannak, akik csupán "divatból" fogyasztanak gluténmentes termékeket. Mivel azonban az egyértelműen lisztes élelmiszerek mellett a glutén számos készételben, levesporban, szószban, és hústermékben megtalálható, az érintettek mindenből csak olyat fogyaszthatnak, amin fel van tüntetve, hogy nem tartalmaz glutént. Mint kiderült, ez nem feltétlenül van így minden esetben.

Egyesek étel-intolerancia miatt, mások csupán divatból fogyasztanak gluténmentes termékeket. Mivel azonban az egyértelműen lisztes élelmiszerek mellett a glutén számos készételben, levesporban, szószban, és hústermékben megtalálható, az érintettek (elvileg) mindenből csak olyat fogyaszthatnak, amin fel van tüntetve, hogy nem tartalmaz glutént. A DailyMail cikke azonban rávilágított, hogy ez nem feltétlenül van így minden esetben.

Sokan szenvednek ételérzékenységben

Az utóbbi időben egyre több embernél derül fény valamilyen étel-intoleranciára, a gluténérzékenység pedig sok esetben az egyik legnehezebben észrevehető betegség. A puffadás, a gyomorproblémák, a hasmenés vagy székrekedés, bőrproblémák és fejfájás mellett számos tünete lehet. A gluténérzékenység nem gyógyítható, csak életen át tartó diétával kerülhetők el a fent említett tünetek.

Olyanok is vannak, akik valójában nem gluténérzékenyek, csupán "divatból" követik ezt a trendet. Szakértők szerint azonban nem érdemes egyetlen tápanyagot sem teljesen kivenni az étrendünkből saját magunktól, csak ha az orvos is azt tanácsolja. Ráadásul a gluténmentes élelmiszerek nem is feltétlenül diétásak, ugyanis a gyártók sok esetben cukorral és zsírral próbálják visszaadni az eredeti ízt.

A diéta különösen nehéz, mert az egyértelműen lisztes élelmiszerek mellett a glutén számos készételben, levesporban, szószban, hústermékben, és fűszerben megtalálható. Így az érintettek mindenből csak olyat fogyaszthatnak, amin minden kétséget kizáróan fel van tüntetve, hogy nem tartalmaz glutént.

Tényleg csak a címkézett termékek lehetnek jók?

A brit lap rávilágít, hogy a vásárlók a többszörösét hajlandóak kiadni azokra az élelmiszerekre, amelyeken szerepel a "gluténmentes" címke, holott

nagyon sok olyan termék van, ami egyébként sem tartalmaz glutént.

Ezzel a vásárlókat sok esetben rászedik, hogy olyan termékeket vásároljanak, amire nincs is igazából szükségük. Pedig rengeteg pénzt megtakaríthatnának, ha nem csak a gluténmentes címkét néznék, ugyanis sok termék esetében a címke nélküli termékek sem tartalmaznak glutént.

Na de mitől olyan drágák a gluténmentes termékek?
Gluténmentes címkét csak azokra a termékekre lehet tenni, amelyeket előtte szigorúan ellenőriztek. Ahhoz, hogy ezt a jelölést alkalmazhassák, a vállalatoknak bizonyítaniuk kell, hogy a termék kevesebb, mint húsz milliomod részben tartalmaz glutént. Mivel ehhez speciális alapanyagokra, feldolgozásra, és szigorú tesztelésre van szükség, az árak is magasabbak lesznek.

Mivel a termékeken kötelező feltüntetni az összes allergén összetevőt, ezek alapján - bár alaposan el kell olvasni az összetevők listáját - ki lehet deríteni, hogy az adott élelmiszerben van-e glutén, vagy sem. Bár a bogarászás időigényes, nem elhanyagolható tényező, hogy a gluténmentes termékek ára akár két- háromszorosa is lehet a "hagyományos termékeknek".

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

A brit lap számításai szerint bizonyos termékeknél 400 százalékkal drágább volt a címkével ellátott termék, így ezek alapján nem csoda, hogy a gluténmentes ipar óriási nyereséget termel minden egyes évben.

Több olyan terméket is találtak, amelyiknél a címke nélküli változat sem tartalmazott glutént:

Természetesen érdemes körültekintőnek lenni, és alaposan elolvasni a címkéket, ugyanis bizonyos esetekben előfordulhat, hogy nem vagyunk elég szemfülesek, és olyan halrudacskákat veszünk, amelyeket zsemlemorzsával paníroztak, vagy olyan mártást, amit liszttel dúsítottak.

 

NEKED AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 9. 16:07