18 °C Budapest
Most akkor mi az igazság a kórházi fertőzésekről?

Most akkor mi az igazság a kórházi fertőzésekről?

Pénzcentrum
2016. február 12. 09:01

Megtévesztőek a kórházi fertőzésekről az utóbbi időben több helyen is megjelent nyilatkozatok, amelyeket a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezetének (Reszasz) alelnöke adott - írja pénteki számában az ÁNTSZ-re hivatkozva a Magyar Idők.

A lap beszámolója szerint Hegedűs Zsolt azt állítja, hogy "Magyarországon kórházi fertőzési vészhelyzet van, de ezeket az adatokat titkosították". A Magyar Idők viszont arról ír, hogy az Országos Epidemiológiai Központ honlapján bárki számára hozzáférhetőek az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések adatai. A lap kiemeli, hogy a Reszasz-alelnök állításaival ellentétben, 2014-ben egyharmadával kevesebb kórházi járványt regisztráltak Magyarországon, mint az azt megelőző évben.

Száztizenegy járványt okozó kórházi fertőzésről van szó, amelyben több mint 1300-an megbetegedtek és tizennyolcan meg is haltak - derül ki az összesítésből. A 111 járvány majdnem 60 százaléka úgynevezett nem specifikus, vagyis egyéb közösségekben is előforduló fertőzés volt. Nemcsak páciensek, de egészségügyi dolgozók is megfertőződtek, azonban végzetes kimenetellel csak a betegeket érintő fertőzések jártak - közlik.

A kórházi fertőzések, járványok nemcsak Magyarországon, hanem világszerte komoly és egyre nagyobb problémát jelentenek, a becslések szerint csak az Európai Unióban évente 4,1 millió beteg kap el valamilyen fertőzést kórházi kezelése folyamán - írja a lap. Idézik az ÁNTSZ közleményét, amelyik szerint az ilyen esetek 30-50 százalékát a legnagyobb gondosság és higiénés rendszabályok betartása mellett sem lehet megelőzni, a kórházi fertőzések döntő többsége szennyezett kézzel terjed egyik betegről a másikra.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 28. szombat
Emil, Csanád
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?