18 °C Budapest

Most akkor mi az igazság a kórházi fertőzésekről?

Pénzcentrum
2016. február 12. 09:01

Megtévesztőek a kórházi fertőzésekről az utóbbi időben több helyen is megjelent nyilatkozatok, amelyeket a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezetének (Reszasz) alelnöke adott - írja pénteki számában az ÁNTSZ-re hivatkozva a Magyar Idők.

A lap beszámolója szerint Hegedűs Zsolt azt állítja, hogy "Magyarországon kórházi fertőzési vészhelyzet van, de ezeket az adatokat titkosították". A Magyar Idők viszont arról ír, hogy az Országos Epidemiológiai Központ honlapján bárki számára hozzáférhetőek az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések adatai. A lap kiemeli, hogy a Reszasz-alelnök állításaival ellentétben, 2014-ben egyharmadával kevesebb kórházi járványt regisztráltak Magyarországon, mint az azt megelőző évben.

Száztizenegy járványt okozó kórházi fertőzésről van szó, amelyben több mint 1300-an megbetegedtek és tizennyolcan meg is haltak - derül ki az összesítésből. A 111 járvány majdnem 60 százaléka úgynevezett nem specifikus, vagyis egyéb közösségekben is előforduló fertőzés volt. Nemcsak páciensek, de egészségügyi dolgozók is megfertőződtek, azonban végzetes kimenetellel csak a betegeket érintő fertőzések jártak - közlik.

A kórházi fertőzések, járványok nemcsak Magyarországon, hanem világszerte komoly és egyre nagyobb problémát jelentenek, a becslések szerint csak az Európai Unióban évente 4,1 millió beteg kap el valamilyen fertőzést kórházi kezelése folyamán - írja a lap. Idézik az ÁNTSZ közleményét, amelyik szerint az ilyen esetek 30-50 százalékát a legnagyobb gondosság és higiénés rendszabályok betartása mellett sem lehet megelőzni, a kórházi fertőzések döntő többsége szennyezett kézzel terjed egyik betegről a másikra.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem