31 °C Budapest

2016-ban több fontos változás is jön a magyar kórházakban

MTI
2016. január 1. 17:31

2016-tól emelkednek a fizetések, egy támogatási rendszer bevezetésével megprópálják a frissdiplomás szakorvosokat itthon tartani, illetve az egészségügyi ellátórendszer és a betegellátás színvonalát is igyekeznek majd javítani - tájékoztatta lapunkat az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi).

2016. január 1-jétől törvényi szinten kerül szabályozásra a "mozgóbér" elemeknek (ügyeleti díj, készenléti díj, túlmunka díja, műszakpótlékok) a béremelés során megemelt alapilletményhez történő igazítása. A mozgóbér elemek alapbérhez történő igazításával érintett szakdolgozók jövedelme átlagosan bruttó 5-15 ezer, az érintett orvosoké bruttó 20-25 ezer forinttal lehet magasabb. A 2016-os évben ezen feladatra 12,8 milliárd forint költségvetési forrás áll rendelkezésre.

Ezen kívül 2016-tól új támogatási forma is bevezetésre kerül, melynek lényege, hogy a szakvizsga megszerzését követő legfeljebb 5 évig bruttó 151 ezer forint támogatásban részesülnek azon fiatal szakorvosok, akik Magyarországon, közfinanszírozott egészségügyi szolgáltatónál teljes munkaidős foglalkoztatás keretében alkalmazottként végeznek egészségügyi tevékenységet.

A minisztérium közleményében emlékeztetett, a 2015. augusztus 1-jétől hatályos alapellátásról szóló törvényhez kapcsolódó rendeletek két csomagban kerülnek előkészítésre. Az első végrehajtási rendeletek 2016. január 1-jén lépnek hatályba. Ezek többek között a csoportpraxisok, praxisközösségek kialakítási szempontjait, a kollegiális szakmai vezető háziorvos intézményére vonatkozó részletszabályokat, az egészségfejlesztési irodák (EFI) jogállását és a települési egészségterv részletszabályait fogják tartalmazni.

Sőt, az Emmi azt is hozátette, 2016. január 1-jétől 1 milliárd forint többletforrás került elkülönítésre az egészségügyért felelős szakmai ágazat fejezeti kezelésű előirányzatain. Ennek az intézkedésnek a célja a Budapesten kialakításra kerülő új kórház tervezése.

NEKED AJÁNLJUK
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 16. kedd
Valter
29. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem