2016-ban több fontos változás is jön a magyar kórházakban

2016-ban több fontos változás is jön a magyar kórházakban

MTI
2016. január 1. 17:31

2016-tól emelkednek a fizetések, egy támogatási rendszer bevezetésével megprópálják a frissdiplomás szakorvosokat itthon tartani, illetve az egészségügyi ellátórendszer és a betegellátás színvonalát is igyekeznek majd javítani - tájékoztatta lapunkat az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi).

2016. január 1-jétől törvényi szinten kerül szabályozásra a "mozgóbér" elemeknek (ügyeleti díj, készenléti díj, túlmunka díja, műszakpótlékok) a béremelés során megemelt alapilletményhez történő igazítása. A mozgóbér elemek alapbérhez történő igazításával érintett szakdolgozók jövedelme átlagosan bruttó 5-15 ezer, az érintett orvosoké bruttó 20-25 ezer forinttal lehet magasabb. A 2016-os évben ezen feladatra 12,8 milliárd forint költségvetési forrás áll rendelkezésre.

Ezen kívül 2016-tól új támogatási forma is bevezetésre kerül, melynek lényege, hogy a szakvizsga megszerzését követő legfeljebb 5 évig bruttó 151 ezer forint támogatásban részesülnek azon fiatal szakorvosok, akik Magyarországon, közfinanszírozott egészségügyi szolgáltatónál teljes munkaidős foglalkoztatás keretében alkalmazottként végeznek egészségügyi tevékenységet.

A minisztérium közleményében emlékeztetett, a 2015. augusztus 1-jétől hatályos alapellátásról szóló törvényhez kapcsolódó rendeletek két csomagban kerülnek előkészítésre. Az első végrehajtási rendeletek 2016. január 1-jén lépnek hatályba. Ezek többek között a csoportpraxisok, praxisközösségek kialakítási szempontjait, a kollegiális szakmai vezető háziorvos intézményére vonatkozó részletszabályokat, az egészségfejlesztési irodák (EFI) jogállását és a települési egészségterv részletszabályait fogják tartalmazni.

Sőt, az Emmi azt is hozátette, 2016. január 1-jétől 1 milliárd forint többletforrás került elkülönítésre az egészségügyért felelős szakmai ágazat fejezeti kezelésű előirányzatain. Ennek az intézkedésnek a célja a Budapesten kialakításra kerülő új kórház tervezése.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 28. szombat
Emil, Csanád
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 28. 19:25