18 °C Budapest

Hamarosan lecsap az influenza: kik kaphatják ingyen a védőoltást?

2015. október 21. 16:35

Még nincsen a háziorvosoknál, azonban a veszélyeztetett csoportok idén is ingyen kapják a szezonális influenza elleni védőoltást. A többieknek 2-4 ezer forintba fog kerülni az oltás, de a beadatásért az oltó-, illetve háziorvos sem kérhet pénzt.

Az influenza hirtelen kezdődik, a leggyakrabban észlelt tünetei közé tartozik a magas láz, hidegrázás, köhögés, torokfájás, izomfájdalom, fejfájás, fáradékonyság. Az idősebbeknél vagy az immunhiányos betegeknél esetenként az is előfordulhat, hogy nem jelentkezik láz. A légúti tünetek mellett pedig néha gyomor- bélrendszeri panaszok is előfordulhatnak. Ilyen lehet a hasmenés, hányinger vagy a hányás - hangzott el az az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala és az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) háttérbeszélgetésén.

A betegség lappangási ideje általában 1-4 nap, maximum 7 nap.

Az influenza veszélyességét támasztja alá az az adat, miszerint Európa számos országában köztük Magyarországon is nőtt a halálozások száma.

2014 december és 2015 márciusa között 13 európai országban mértek többlethalálozás, melyet a szokásosnál nagyobb influenza járványnak tulajdonítanak

- mondta el a háttérbeszélgetésen Dr. Csohán Ágnes, osztályvezető főorvos (OEK).

Kik vannak a legnagyobb veszélyben?

Nemtől és életkortól függetlenül bárki elkaphatja az influenzavírust, sőt, szövődmények is bárkinél előfordulhatnak. Megbetegedés szempontjából azonban a gyermekek a legveszélyeztetettebbek, míg a szövődmények szempontjából a krónikus betegségben szenvedők (közülük is kiemelten az asztmások, elhízottak, cukorbetegek), a várandós nők esetében nagyobb a kockázat.

Hogyan védekezhetünk?

A fertőzés esélye csökkenthető, ha elkerüljük a zsúfolt helyeket és betartjuk az általános személyi higiénés szabályokat, ezek a következők:

  • Köhögéskor, vagy tüsszentéskor tartsunk zsebkendőt a szánk, orrunk elé

  • Használat után a zsebkendőt dobjuk ki

  • Gyakran mossunk kezet meleg vízzel és szappannal

    JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

    Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

     

  • Influenzajárvány idején kerüljük a szokásos üdvözlési formákat (kézfogás, puszi)

  • Szellőztessünk gyakran

  • Rendszeresen tisztítsuk a gyakran használt, megérintett tárgyainkat

  • Amennyiben az influenza tüneteit észleljük, maradjunk otthon

Az influenza megelőzésének azonban a leghatékonyabb eszköze a védőoltás, melynek beadatásával nem csak magunkat, de a környezetünkben élőket is megvédhetjük. A legmegfelelőbb időpont erre, ha még ősszel kérjük az influenza elleni védőoltást. Az ÁNTSZ azt ajánlja, hogy a legkésőbb decemberig adassuk be a vakcinát, ha hatékonyan szeretnék védekezni a fertőzés ellen, mert a védettség kialakulásához 10-14 nap szükséges. Érdemes azonban kiemelni, hogy

a térítésmentes influenza elleni védőoltás még nincs a háziorvosoknál, erre hozzávetőlegesen november közepétől lehet számítani.

Kik kaphatják ingyen?

A rizikócsoportokba tartozók számára a szezonális influenza elleni védőoltás térítésmentes. Újdonságnak számít, hogy míg az elmúlt években a 65 év felettiek, az előző szezontól már 60 éves kor felett jár ingyenesen a védőoltás. Védőoltást azonban azok is kaphatnak, akik nem tartoznak egyik fokozottan veszélyeztetett csoportba sem. Ekkor ezt recept ellenében bármelyik gyógyszertárban megvásárolhatjuk. A Pénzcentrum körképe szerint az influenza ellni védőoltás ára 2-4 ezer forint körül mozog.

Fontos tudni, hogy a szezonális influenza elleni védőoltás BEADATÁSÉRT az oltó-, illetve háziorvos egyik esetben sem kérhet pénzt.

Mi a teendő, ha az influenza tüneteit észleljük magunkon?

A legfontosabb teendő, hogy amint az influenza tüneteit észleljük magunkon, akkor maradjunk otthon és igyunk nagyon sok folyadékot és szükség esetén csillapítsuk a lázat. Amennyiben kónikus betegségben szenvedünk, vagy hirtelen rosszabbodni kezd az állapotunk, vagy szövődmények lépnek fel, akkor vegyük fel a kapcsolatot a háziorvossal, gyermekorvossal. Ekkor ugynais az orvos dönthet a megfelelő kezelésről és az esetleges korházi beutalásról. Ilyenkor pedig fokozottan figyeljünk a higiénés szabályok betartására.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem