15 °C Budapest
Hamarosan lecsap az influenza: kik kaphatják ingyen a védőoltást?

Hamarosan lecsap az influenza: kik kaphatják ingyen a védőoltást?

2015. október 21. 16:35

Még nincsen a háziorvosoknál, azonban a veszélyeztetett csoportok idén is ingyen kapják a szezonális influenza elleni védőoltást. A többieknek 2-4 ezer forintba fog kerülni az oltás, de a beadatásért az oltó-, illetve háziorvos sem kérhet pénzt.

Az influenza hirtelen kezdődik, a leggyakrabban észlelt tünetei közé tartozik a magas láz, hidegrázás, köhögés, torokfájás, izomfájdalom, fejfájás, fáradékonyság. Az idősebbeknél vagy az immunhiányos betegeknél esetenként az is előfordulhat, hogy nem jelentkezik láz. A légúti tünetek mellett pedig néha gyomor- bélrendszeri panaszok is előfordulhatnak. Ilyen lehet a hasmenés, hányinger vagy a hányás - hangzott el az az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala és az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) háttérbeszélgetésén.

A betegség lappangási ideje általában 1-4 nap, maximum 7 nap.

Az influenza veszélyességét támasztja alá az az adat, miszerint Európa számos országában köztük Magyarországon is nőtt a halálozások száma.

2014 december és 2015 márciusa között 13 európai országban mértek többlethalálozás, melyet a szokásosnál nagyobb influenza járványnak tulajdonítanak

- mondta el a háttérbeszélgetésen Dr. Csohán Ágnes, osztályvezető főorvos (OEK).

Kik vannak a legnagyobb veszélyben?

Nemtől és életkortól függetlenül bárki elkaphatja az influenzavírust, sőt, szövődmények is bárkinél előfordulhatnak. Megbetegedés szempontjából azonban a gyermekek a legveszélyeztetettebbek, míg a szövődmények szempontjából a krónikus betegségben szenvedők (közülük is kiemelten az asztmások, elhízottak, cukorbetegek), a várandós nők esetében nagyobb a kockázat.

Hogyan védekezhetünk?

A fertőzés esélye csökkenthető, ha elkerüljük a zsúfolt helyeket és betartjuk az általános személyi higiénés szabályokat, ezek a következők:

 • Köhögéskor, vagy tüsszentéskor tartsunk zsebkendőt a szánk, orrunk elé

 • Használat után a zsebkendőt dobjuk ki

 • Gyakran mossunk kezet meleg vízzel és szappannal

  TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

  A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

 • Influenzajárvány idején kerüljük a szokásos üdvözlési formákat (kézfogás, puszi)

 • Szellőztessünk gyakran

 • Rendszeresen tisztítsuk a gyakran használt, megérintett tárgyainkat

 • Amennyiben az influenza tüneteit észleljük, maradjunk otthon

Az influenza megelőzésének azonban a leghatékonyabb eszköze a védőoltás, melynek beadatásával nem csak magunkat, de a környezetünkben élőket is megvédhetjük. A legmegfelelőbb időpont erre, ha még ősszel kérjük az influenza elleni védőoltást. Az ÁNTSZ azt ajánlja, hogy a legkésőbb decemberig adassuk be a vakcinát, ha hatékonyan szeretnék védekezni a fertőzés ellen, mert a védettség kialakulásához 10-14 nap szükséges. Érdemes azonban kiemelni, hogy

a térítésmentes influenza elleni védőoltás még nincs a háziorvosoknál, erre hozzávetőlegesen november közepétől lehet számítani.

Kik kaphatják ingyen?

A rizikócsoportokba tartozók számára a szezonális influenza elleni védőoltás térítésmentes. Újdonságnak számít, hogy míg az elmúlt években a 65 év felettiek, az előző szezontól már 60 éves kor felett jár ingyenesen a védőoltás. Védőoltást azonban azok is kaphatnak, akik nem tartoznak egyik fokozottan veszélyeztetett csoportba sem. Ekkor ezt recept ellenében bármelyik gyógyszertárban megvásárolhatjuk. A Pénzcentrum körképe szerint az influenza ellni védőoltás ára 2-4 ezer forint körül mozog.

Fontos tudni, hogy a szezonális influenza elleni védőoltás BEADATÁSÉRT az oltó-, illetve háziorvos egyik esetben sem kérhet pénzt.

Mi a teendő, ha az influenza tüneteit észleljük magunkon?

A legfontosabb teendő, hogy amint az influenza tüneteit észleljük magunkon, akkor maradjunk otthon és igyunk nagyon sok folyadékot és szükség esetén csillapítsuk a lázat. Amennyiben kónikus betegségben szenvedünk, vagy hirtelen rosszabbodni kezd az állapotunk, vagy szövődmények lépnek fel, akkor vegyük fel a kapcsolatot a háziorvossal, gyermekorvossal. Ekkor ugynais az orvos dönthet a megfelelő kezelésről és az esetleges korházi beutalásról. Ilyenkor pedig fokozottan figyeljünk a higiénés szabályok betartására.

NEKED AJÁNLJUK
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?