20 °C Budapest
Nem is gondolnád, mennyire egészségtelenül élnek a magyarok

Nem is gondolnád, mennyire egészségtelenül élnek a magyarok

2015. július 18. 16:03

Nem sportolunk, de sok alkoholt fogyasztunk, dohányzunk és magas a vérnyomásunk - ez derül ki a KSH legfrissebb adataiból.

A mérésekre és a jó tanácsokra szükség is van, hiszen az Európai lakossági egészségfelmérés 2014-es adatai szerint jelentős a magyar népességen belül azoknak az aránya, akik valamilyen betegséggel küzdenek.

Krónikus betegségről a felnőttek 55 százaléka számolt be, kiemelkedő a magas vérnyomással (31 százalék) és más szív- és érrendszeri betegségekkel küzdők aránya.

A kritikus koleszterinszint pedig a népesség 11 százalékát érinti.

Az összefüggésekkel tisztában vagyunk, mégis a lakosság csaknem harmada (29 százalék) dohányzik, több mint huszada (5,4 százalék) önbevallás alapján is nagyivónak minősíthető, kétharmada (67 százalék) nem sportol még napi 10 percet sem. Túlsúlyosnak számít a felnőtt lakosság több mint fele, a középkorú férfiaknak pedig a 71 százaléka.

Habár a magyarok tudják, hogy az egészségtudatos életmód, azaz a mozgás, a kiegyensúlyozott táplálkozás és a megelőzés fontos, kevesen tartják ezt be. Ezzel veszi fel a harcot a Generali a Biztonságért Alapítvány szűrőprogramja. Csak tavaly 24 rendezvényen "parkolt le" a busz, és mintegy 10 ezer ingyenes, egészségügyi szűrést végeztek. Ezernégyszáz férfi és majdnem kétszer annyi nő élt a lehetőséggel, hogy ellenőrizze egészségügyi állapotát. Legtöbben a vérnyomásukra voltak kíváncsiak, de sokan kérték vércukorszint ellenőrzésüket is, és népszerű volt a testtömegindex-számítás is.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 28. szombat
Emil, Csanád
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?