5 °C Budapest

Használtra csak tízből egy vevő mer autóhitelt felvenni

Pénzcentrum
2010. május 5. 08:47

Az első negyedév végére megtört a használt autók piacát uraló tendencia, a kereskedésekbe visszatértek a vásárlók, így a forgalom áprilisban mintegy ötödével nőtt az egy évvel korábbihoz képest - írja a Napi Gazdaság.

"Ilyen hosszú telünk már régen volt" - érzékeltette a használtautó-piac január-februári gyengélkedését Horváth Zoltán, a Weltauto márkaigazgatója. A vásárlók év eleji kivárása után márciusban viszont megérkezett a régen várt trendforduló a használtpiacra is.

"Az emberek most már mernek autót venni, a hitelfelvételtől azonban még mindig ódzkodnak" - mondta a Porsche Hungáriához tartozó hálózat vezetője. Ezzel egybecsengő választ adott a piaci trendeket firtató kérdésünkre Fojt Attila, a Magyar Gépjárműkereskedők Országos Egyesületének (MGOE) elnöke is.

Az előző két hónap megnövekedett forgalmához a szezonális dinamika mellett a vásárlói bizalom helyreállásával és a választások után megnyugvó piaci hangulat is hozzájárult. Hogy a használtszegmensben tartós lesz-e az emelkedés, az viszont már az új kormány gazdaságélénkítő bejelentéseitől függ.

A hitelezés élénkülése is fontos lehet, ugyanis a használt személyautók piacáról lényegében eltűntek a "hiteles" vásárlók. A kereskedők 2009 második félévben az autók nagyjából ötödét adták el valamilyen hitelkonstrukcióban, ma már tízből kilenc árát készpénzben teszik le a vásárlók. A hitelt választók ma még mindig jobban járnak a devizafinanszírozással, mint a forintalapú konstrukciókkal, igaz, a forinthitelnél előírt 25%-os önerőnél nagyobb összeget (a vételár 45-55%-át) kell a devizásoknak készpénzben magukkal vinniük a kereskedésbe.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az MGOE előrejelzése szerint idén 10%-kal nőhet a használt autók forgalma a 2009-ben gazdát cserélt 400 ezerhez képest. A hitelfeltételek enyhítése mellett az egyesület prognózisában már egyes, az autópiacot élénkítő kormányzati intézkedésekkel is kalkulál. Fojt szerint ugyanis amellett, hogy gyökeresen át kellene alakítani a regisztrációs adó rendszerét, továbbra is szükség lenne valamilyen autócsere-programra a magyar piacon.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem