15 °C Budapest

Búcsút inthetünk a vasárnapi bevásárlásnak?

2010. április 16. 05:02

Magyarországon az 1990-es évek eleje óta szabad nyitva tartási rendszer működik: a boltok nyitva tartását csak ünnepnapokon korlátozzák. Most - az unió több tagállamához hasonlóan- hazánkban is aláírásgyűjtés indul a szabad vasárnapért.

Az 1993-as európai irányelvek előírták, hogy alapvetően a vasárnap a heti pihenőnap az európai munkavállalók számára. Ezt 1996-ban visszavonta az Európai Bizottság azon az alapon, hogy az európai törvényhozók nem adtak elegendő magyarázatot arra, hogy összefüggés lenne a munkamentes vasárnap és a dolgozók egészségének védelme között. Ennek eredményeképpen az európai irányelv azt mondja ki, hogy egy pihenőnapnak kell lennie a héten, de minden tagállam maga dönti el, hogy melyik legyen az.

A szakszervezetek aláírást gyűjtenek

Német és olasz európai parlamenti képviselők indítványozták az első Európai Szabad Vasárnap Konferenciát, amely 2010. március 24-én került megrendezésre Brüsszelben, az Európai Parlament épületében. Az eseményen az Európai Unió 27 tagállamából 72 szervezet, köztük 35 szakszervezet (Magyarországról a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete), 13 egyház és 24 civil tömörülés vett részt.

Kiderült: itt nyílik az új giga Tesco! 150 munkahely! Kattints!

Mivel a vasárnap Európa népeinek kulturális életében és hagyományaiban különleges jelentőséggel bír, így Európa valamennyi országának résztvevői támogatták a vasárnapi munkavégzés törvényes keretek közé szorítását. Kutatások bizonyítják, hogy a vasárnap végzett munka nemcsak a társadalmi kapcsolatokra van negatív hatással, hanem számos egészségügyi probléma okozója is.

A közelmúltban életbe lépett Lisszaboni Szerződés rendelkezései szerint az Európai Bizottsághoz polgári kezdeményezés nyújtható be. Ennek értelmében, amennyiben a kezdeményezés legalább egymillió uniós polgár aláírását tartalmazza, az Európai Bizottságnak az ügyet napirendre kell tűznie. A konferencia resztvevői elhatározták, hogy a Lisszaboni Szerződés ezen pontjára hivatkozva aláírásgyűjtésbe kezdenek annak érdekében, hogy a vasárnapi munkavégzést európai jogszabály korlátozza.

Az aláírásgyűjtésben Magyarországon a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) is aktívan részt vesz. A KASZ az 1990-es évek közepe óta, változó politikai-gazdasági környezetben küzd az üzletek vasárnapi nyitva tartása ellen. A szakszervezet abban bízik, hogy a vasárnapi munkavégzés visszaszorításáért síkra szálló történelmi egyházak, szakszervezetek, civil szervezetek mellett az emberek is elfogadják és megértik, hogy mindez nemcsak a kereskedelmi dolgozók és más munkavállalók számára hasznos, hanem általános társadalmi és egyéni érdekeket is szolgál

A kisebbeknek tetszik

A CBA Kereskedelmi Kft. 35 ezer munkavállalója nevében már csatlakozott az Európai Unióra kiterjedő aláírásgyűjtési akcióhoz. Ezt a kereskedelmi lánc össztársadalmi érdeknek tartja.  A jelenlegi gyakorlat -a CBA szerint- súlyos károkat okoz a társadalom számára: a munkavállalók családi élete a vasárnapi nyitva tartás miatt szervezhetetlen és a család széteséséhez vezethet. Az üzletlánc szerint a munkavállalók egészségének védelme is megköveteli a korlátozásokat. A cég úgy véli, a Munka törvénykönyvének előírásai ellenére sok vállalkozás kijátssza a pihenőidőre vonatkozó szabályokat.

250(!) boltot zárt be a CBA, de a fejlesztések nem állnak le Kattints!

Murányi László, a Coop Hungary Zrt. vezérigazgatója nemrégiben úgy nyilatkozott, hogy az üzletlánc szimpatizál a vasárnapi nyitva tartást korlátozó kezdeményezéssel és lehetőség szerint támogatja is.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

(Megjegyzendő, hogy mind a CBA, mind a Coop üzletek túlnyomó többsége zárva tart vasárnaponként, így számukra vélhetően nem lenne hátrányos, ha a konkurencia sem nyitna ki a hét utolsó napján).

A nagyobbaknak nem annyira

Iglódi-Csató Judit, a Tesco Global Áruházak Zrt. kommunikációs igazgatója azonban arra hívta fel a figyelmet: a társaság álláspontja szerint a nyitva tartás korlátozásával a vásárlók a szabadnap kínálta döntési szabadságot, míg a cég alkalmazottai a hétvégi prémium munkabér lehetőségét veszítenék el, ezért a kezdeményezést nem támogatják.

Gillemont Katalin, az Auchan Magyarország Kft. vezérigazgatóságának munkatársa pedig úgy nyilatkozott, hogy a vállalat elsősorban a vásárlói érdekek miatt nem támogatná a kezdeményezést.

A Tesco és az Auchan illetékesei egyaránt megerősítették: amennyiben jogszabály születik a nyitva tartás korlátozásáról, az előírásokat betartják.

Milliárdos kiesés

A román parlament asztalán is fekszik egy törvénymódosítás-tervezet a nyitva tartás korlátozásáról, amely a kiskereskedők és a romániai termelők érdekeit hivatott védeni a rengeteg importárut kínáló, sokkal kedvezőbb áron árusító, nagy kereskedelmi egységekkel szemben.

A román pénzügyi-üzleti napilap, a Ziarul Financiar számításai szerint a romániai nagyáruházak évente akár félmilliárd eurót (131 milliárd forint) is veszíthetnek, ha elfogadják a törvénymódosítást. A javaslatot azonnal elutasította a Romániai Nagyüzletláncok Szövetsége (AMRCR), amely úgy véli: e törvénymódosítás révén az említett kereskedelmi egységek forgalma 13-20 százalékkal csökkenne. Az összes eladott árunak ugyanis ez az aránya kerül a vásárlók kosarába a vasárnapi napon.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem