Metro, Tesco, Auchan, IKEA: gigászok harca a vásárlókért

2010. január 14. 05:42

A Deloitte idén is összeállította a legerősebb kereskedelmi láncok rangsorát. Az élmezőny legnagyobb meglepetése, hogy leesett a dobogóról a brit Tesco: a hazánkban is egyre több üzletet nyitó áruházláncot a német Metro csoport utasította maga mögé. A rangsor első helyén továbbra is az amerikai Wal-Mart csoport áll.

A Deloitte, a világ egyik legnagyobb könyvvizsgáló, tanácsadó cége idén is összeállította a legnagyobb kereskedelmi láncok rangsorát. A felmérés szerint az első helyen - a korábbi évekhez hasonlóan - az amerikai Wal-Mart csoport áll, 2008. évi árbevétele 401 milliárd dollárt tett ki.

Forrás: Deloitte


Amellett, hogy a Wal-Mart Amerika -és a világ- legnagyobb kiskereskedelmi cége, árbevétele alapján pedig bolygónk legnagyobb vállalatának tekinthető. A cégcsoport dolgozói létszámát tekintve is hihetetlen adatokat mutat: 8 ezer áruházával 15 országban van jelen, összességében pedig több mint 2 millió(!) alkalmazott dolgozik az amerikai vállalatnak. A Forbes magazin legutóbbi milliárdos-listáján a TOP 10-ben a Wal-Mart áruházlánc alapítójának négy leszármazottja is helyet követelt magának.

 

A TOP 250 üzletlánc piaci részesedése régiónként (Forrás: Deloitte)


A rangsor -immár 10 éve- második helyezettje a francia Carrefour, 127 milliárd dolláros forgalommal. A csoport 36 országban van jelen, összesen több mint 14 ezer áruházzal.

A harmadik helyen idén meglepetés született: első ízben utasította ugyanis maga mögé a német Metro csoport a brit Tescót, így a világ harmadik legnagyobb áruházlánca lett.  A vállalatcsoport 300,000 alkalmazottat foglalkoztat, és 32 országban 2200 üzlettel van jelen a világ kereskedelmében. A csoporthoz tartoznak a Metro/Makro Cash & Carry mellett, a Media Markt és Saturn elektronikai láncok is.

A Deloitte adatai szerint a TOP 10-ben még másik két német áruházlánc szerepel: a Lidl boltokat üzemeltető Schwarz csoport 79 milliárd dolláros forgalommal az 5., míg a nagy konkurens Aldi a 9. helyen szerepel, 66 milliárdos forgalommal.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Értékesítési arányok régiónként (Forrás: Deloitte)


Piaci részesedésük arányában -regionális eloszlásban- egyértelműen az USA jár az élen, megelőzve -többek között- Japánt, Németországot, és az Egyesült Királyságot is. Magyar áruházlánc nem található a 250 legnagyobb között, szomszédaink közül a SPAR (Ausztria) a 72., a Poslovni sistem Mercator (Szlovénia) pedig a 198. helyen szerepel. A hazánkban is ismert láncok közül (a fentieken kívül) az Auchan a 13., az IKEA csoport a 30., az Inditex (Zara, Pull&Bear) az 54., a Praktiker pedig a 147. helyen található.

A TOP 250 kiskereskedelmi lánc részesedése, a forgalmazott termékek tekintetében (Forrás: Deloitte)


Az eladási adatok tekintetében jól látszik, hogy a legnagyobb forgalmat az FMCG-szektor (Fast Moving Consumer Goods, azaz gyorsan forgó, napi fogyasztási cikkek) bonyolítja. Ide tartozik például a Tesco, az Auchan, vagy az Aldi. Második helyre az úgynevezett keményáruk, azaz műszaki termékek, barkácscikkek, háztartási cikkekre, bútorok forgalmazói kerültek. A ruházati ipart megelőzik a legszélesebb kínálatot nyújtó üzletláncok, azaz az úgynevezett diverzifikált kategória. (Ide sorolják a szekamberek például a Metro csoportot is).

Szembetűnő, hogy a legnagyobb kiskereskedelmi láncok 5,5 százalékkal növelték bevételüket, 3,8 ezer milliárd dollárra a 2009 júniussal végződött pénzügyi évben, a 250 legnagyobb cégcsoport többségénél a jövedelmezőség 2,4 százalékra csökkent az előző évi 3,7 százalékról.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem