17 °C Budapest

Beújított az OTP: gyorsabban fizethetsz, mint valaha!

2009. szeptember 24. 14:12

Külföldön már évek óta ismert, hazánkban csak most került bevezetésre az érintés nélküli fizetési kártya, amivel szempillantás alatt, pin-kód megadása és aláírás nélkül kifizethetjük kávénkat, mozijegyünket, vagy akár kisbevásárlásunkat is. Felmerül a kérdés, hogy a csalóknak ez mekkora teret enged bankszámlánk megcsapolásához...

Felmérések azt mutatják, hogy nagyobb összegű vásárlások esetében előszeretettel használjuk bankkártyánkat, azonban néhány száz forint esetében még mindig a készpénzt részesítjük előnyben, már csak az eladók rosszalló pillantása miatt is.

Ezen próbál változtatni az OTP Bank a MasterCard közös PayPass érintésnélküli bankkártyás fizetési rendszere, melyet kifejezetten a kisösszegű készpénzes vásárlások helyettesítésére vezettek be, hazánkban először.

A két cég közös sajtótájékoztatóján elmondták, hogy a technológia külföldön (29 országban) igen sikeres: 2009. június végére világszerte közel 61 millió PayPass kártya volt forgalomban, az elfogadóhelyek száma pedig elérte a 153.000-et. Az első európai PayPass kártyákat Törökországban bocsátották ki, de mára a régió több országában, így Lengyelországban, Szlovákiában, Romániában és Szerbiában is alkalmazzák a technológiát.

Különösen előnyös ez a fizetési rendszer a gyors fizetést igénylő környezetben, például gyorséttermekben, kávézókban, tömegközlekedési eszközökön, vagy drogériák és mozik pénztárainál, ahol normál kártyás fizetés esetén hosszú sorok alakulhatnak ki az autorizáció - pin-kód megadás, aláírás, bankkal történő online kapcsolatfelvétel - során. A MasterCard adatai szerint a PayPass fizetési tranzakciók átlagos ideje ezzel szemben akár 5 másodperc alá is csökkenhet.

Hogyan működik?

Előnye, illetve gyorsasága abban rejlik, hogy fizetéskor a plasztikot elegendő 3-4 centiméter távolságra tartani a terminálhoz, 3 000 forint alatt ugyanis semmilyen azonosításra nincs szükség. Persze háromezer forintnál nagyobb összegű vásárlás esetén is használhatjuk PayPass kártyánkat, ilyenkor azonban automatikusan hagyományos bankkártyás fizetés történik, vagyis pin-kódot kérnek tőlünk, vagy alá kell írni a bizonylatot.

A bankkártya az OTP bankszámláihoz igényelhető, így a vásárlás közvetlenül a kártyabirtokos számlájáról történik, nem kell tehát külön feltölteni a PayPass kártyánkat. Mivel az OTP Bank Multipont Maestro PayPass betéti kártyája az érintésnélküli bankkártyához szükséges beépített antennán kívül mágnescsíkot és chipet is tartalmaz, így bárhol fizethetünk vele hagyományos módon, illetve alkalmas készpénzfelvételre a Maestro logóval ellátott bankjegy-automatákon is.

Emellett az OTP Bank ATM-hálózatában PIN csere, egyenleglekérdezés, telefonkártya feltöltés, szolgáltatói számlák kiegyenlítése, készpénz befizetés, szerencsejáték fogadás és kedvezményes utasbiztosítás megkötésére is alkalmas a kártya.

Hol fizethetünk vele?

Mivel kifejezetten kis összegű vásárlásokhoz fejlesztették ki a kártyát, ennek megfelelően induláskor budapesti kereskedői elfogadóhelyeken, elsősorban gyorséttermekben, kávézókban, mozikban, papír-írószer boltokban lesz elérhető a szolgáltatás: a Burger King, a Don Pepe, az Il Treno, a Mc Donald's, a Vapiano, a Coffee California, a Coffee Heaven, az Inmedio, a Relay, a CBA, a Palace Cinemas és a Pirex üzleteiben.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az OTP tervei szerint idén 15.000 Multipont PayPass bankkártyát bocsát ki, az elfogadóhelyek száma október végére eléri a 350-et.

Mennyire biztonságos?

Mint már említettük, a kártyát háromezer forintnál kisebb összegű vásárlásokra lehet használni. Három alkalommal a terminál és a bankkártya között történik adatátvitelt, ilyenkor tehát a bankkal nem is lép online kapcsolatba a leolvasó, negyedik alkalommal azonban ellenőrzi a megfelelő fedezetet. Ezt persze mi, vásárlók nem érzékeljük, a vásárláshoz ugyanúgy nincs szükség azonosításra.

Mi történik ha elhagyjuk, ne adj isten, ellopják a kártyánkat? Gauder Milán, a MasterCard Europe Magyarországért, Horvátországért és Szlovéniáért felelős üzleti igazgatója szerint még mindig nagyobb biztonságban vagyunk, mintha pénztárcánkat veszítenénk el, hiszen a készpénzünket bárhol elkölthetik, sehol nem kérnek hozzá azonosítást, ezzel a kártyával azonban csak kis összegű vásárlásokat lehet eszközölni, méghozzá meghatározott kereskedői körnél: gyorséttermekben, kávézókban, mozikban.

Ha mégis illetéktelenek kezébe kerül a kártya, és a szokásostól eltérő, vagy több tranzakciót hajtanak végre vele, a bank fraud monitoring részlege felveszi a kapcsolatot telefonon az ügyféllel, aki vagy megerősíti, hogy ő hajtotta végre a tranzakciókat, vagy letiltják a kártyát. Ha nem sikerül elérni az ügyfelet, felfüggesztik a tranzakciókat mindaddig, amíg el nem érik telefonon.

Később persze, mikor már nem csak micro paymentre lesz alkalmas a kártya, hanem akár 300 ezer forintos televíziót is fizethetünk vele, mindenképp szükség lesz további biztonsági elemek beépítésésére - ezt az OTP is elismerte - egyelőre azonban tökéletesen biztonságosnak tartják a rendszert. Gauder Milán elmondta, hogy az elmúlt évek külföldi tapasztalatai alapján olyan ritkán követnek el visszaéléseket a kártyával, hogy arról a MasterCardhoz még jelentéseket sem küldenek el.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
ChikansPlanet  |  2024. március 28. 09:40
Egy tech startup által tervezett innováció nemcsak a jövő energiaszükségletére kínál megoldást, hane...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem