12 °C Budapest

Az IKEA-milliárdos: így él a világ 5. leggazdagabb embere

2009. július 24. 06:20

Az IKEA az egész világon ismert, kedvelt, népszerű - és persze óriási bevételt produkál. Kevesen tudják azonban, hogy egy igazán különös férfi áll mögötte: Ingvar Kamprad ma bolygónk egyik legvagyonosabb embere, mégis rendkívül puritán életet él.

Az IKEA története 1926-ban indult el, amikor az alapító, Ingvar Kamprad megszületett Smaland tartományban, Dél-Svédországban. Ingvar egy Elmtaryd nevű farmon nőtt fel, közel Agunnaryd faluhoz.


5 éves korában Ingvar Kamprad gyufát kezdett el árulni a szomszédoknak, és 2 évvel később biciklijével már a környező városokban is folytatta az értékesítést. Felfedezte, hogy alacsony áron juthat hozzá a gyufához nagytételben, Stockholmban, és így nagyon kedvező áron adhatja tovább egyesével, miközben még mindig jó profitot ér el. A gyufán túl aztán elkezdett virágmagokat, üdvözlőkártyákat, karácsonyfadíszeket, később pedig ceruzát és golyóstollat is árulni.

1943-ban, 17 éves korában Ingvar Kamprad pénzt kapott édesapjától, sikeres iskolai eredményeiért. Ezt a pénzt használta arra, hogy saját vállalkozásba kezdjen.

Az IKEA név az alapító monogramjából (I.K.) és Elmtaryd (E), vagyis a farm, valamint Agunnaryd (A) -a falu, ahol Ingvar felnőtt- kezdőbetűiből tevődik össze. Az IKEA -azaz Kamprad- kezdetben tollat, pénztárcát, képkeretet, órát, ékszert és nylon harisnyát árult alacsony áron.

 


A fiatal vállalkozó néhány hónappal később már nem tudott egyénileg eleget tenni az eladásoknak, ezért elkezdte hirdetni a termékeit a helyi lapban, és postai úton juttatta el azokat a vásárlókhoz. A helyi tejesember furgonját használta arra, hogy a közeli vasútállomásra szállítsa a termékeket.

A kínálatba 1948-ban kerültek be az egyszerűbb bútorok, és annyira kedveltté váltak, hogy három évvel később Kamprad már csak lakberendezési tárgyakat forgalmazott.

A bútort a közeli erdőkben tevékenykedő helyi gyártók készítették. A piac jól reagál rájuk, ezért a választék gyorsan bővült. Ezt természetesen nem nézték jó szemmel a versenytársak, ezért rávették az IKEA szállítóit, hogy bojkottálják Kamprad üzletét.

A konkurencia akciója azonban visszafelé sült el, mert Kamprad ekkor döntött úgy, hogy tervezőket szerződtet, és saját termékekkel lép a piacra, ráadásul külföldön keresett minőségi gyártókat.

A vállalati legenda szerint így született meg a lapraszerelt bútorok ötlete is: az egyik alkalmazott lecsavarozta egy LÖVET- asztal lábait, hogy beférjen a vevő autójába. Ezzel költséget és rakteret lehetett megtakarítani, csökkenteni tudták az árakat is. 1951-ben Kamprad felismerte, hogy egy katalógus segítségével több bútort tud eladni. Gyakorlatilag ekkor jelent meg az IKEA katalógus, amit ma is ismerünk.

 


1953-ban jelent meg az IKEA bemutató-üzlete a svédországi Almhultben. Ez volt az első alkalom, hogy a vásárlók megnézhették és megérinthették a termékeket, mielőtt megrendelték volna azokat. A bemutatótér ötlete szintén a riválisokkal folytatott árháborúnak köszönhető. Mind az IKEA, mind a konkurencia olyannyira csökkentették az árakat, hogy az már a minőség rovására kezdett menni. A bemutatótér megnyitásával Kamprad bebizonyította, hogy az alacsony árú termékek is funkcionálisak, és megfelelő a minőségük.

1958-ban nyílt meg az első IKEA áruház Svédországban, Almhultben. A bolt 6 700 m2-en kínált lakberendezési cikkeket- akkoriban ez volt a legnagyobb bútort bemutató áruház egész Skandináviában. Egy évvel később már a 100. IKEA- dolgozó is bekerült a csapatba.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

1969-ben nyílik az első külföldi üzlet: IKEA megérkezik Dániába, 1973-ban Svájcba, 1975-ben pedig Ausztráliába is.

Ingvar Kamprad 1976-ban írta meg legendássá vált könyvét, az "Egy bútorkereskedő testamentuma" című művet, melyben leírja az IKEA vízióját és üzleti elképzelését, és ezzel erősen befolyásolja az IKEA-kultúra fejlődését és vitalitását. Tíz évre rá, 1986-ban Kamprad visszavonul a Csoport vezetéséből, és az anyavállalat INGKA Holding B.V. tanácsadója lett. Az alapítás óta eltelt évtizedekben az IKEA Csoport több mint 120 ezer munkatársat számláló kereskedővé vált, amelynek 24 országban/területen vannak áruházai, és amelyek összesen évi 21,1 milliárd eurót forgalmaznak.

Kapcsolódó cikkünk:Ezreket bocsát el az IKEA: mégis nagy a baj?


Ingvar Kamprad, egy olyan tulajdonosi szerkezetet akart kialakítani, amit a függetlenség és a hosszútávú megközelítés jellemez. Ezért 1982 óta az IKEA egy alapítvány tulajdonában van. Hivatalosan tehát egy hollandiai cég kezeli az IKEA ügyeit, és Kamprad csak egy kisebb részt tulajdonol, a többi az INGKA nevű alapítványé, amelynek ő a kuratóriumi elnöke.

A Forbes magazin 2009-es listája szerint a 83 éves Kamprad a világ 5. leggazdagabb embere, 22 milliárd dollárosra -4160 milliárd forint- becsült vagyonával.

A pletykák szerint azonban mégsem él luxuséletet: garázsában egy 15 éves Volvo áll, ha repül, akkor is turistaosztályon utazik, gyakran jár tömegközlekedéssel (ekkor igénybe veszi a nyugdíjas kedvezményt), és a lapok mindkét oldalát teleírja. Rendszeresen ebédel az IKEA-éttermekben, és bútorait is saját áruházláncában vásárolja.

Campradot azonban ez büszkeséggel tölti el, hiszen így legalább nem szakadt el az általa alapított cég íratlan szabályaitól és hagyományaitól. Mindezek mellett Provence-ban szőlészete van, Svédországban pedig egy hatalmas farm tulajdonosa.

Ugyanakkor néhány éve azzal támadták, hogy fiatalon tagja volt a svéd fasiszta pártnak (melynek egyik vezetőjével baráti kapcsolatot is ápolt). Önéletrajzi könyvében azt állította, hogy csak néhány gyűlésen vett részt, utólag megbánta az egészet, és bocsánatot is kért mindazoktól, akiket politikai tevékenységével esetleg megbántott.

 

Forrás: ikea.hu/Pénzcentrum gyűjtés

Fotók: Google Earth/ikea.com/Pénzcentrum gyűjtés

HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem