16 °C Budapest

Már csak 40 óra az adóbevallásig! Tanácsok az utolsó pillanatokra

2009. május 19. 06:20

Még mindig nem adtad le az adóbevallásodat? Még ki sem töltötted? Íme néhány hasznos tanács az APEH-től, a Postától és a Pénzcentrumtól, a legnagyobb hajrá közepette.

Ami a legfontosabb: május 20 (szerda) éjfélig kell postára adnod az adóbevallásodat. Biztos, hogy ez a határidő érvényes rád is, ha egyéni vállalkozónak nem minősülő és az általános forgalmi adó fizetésére nem kötelezett magánszemély vagy. Akkor is le kell adnod, ha az egyéni vállalkozói tevékenységüket 2008. évben megszüntető magánszemélyek közé tartozol.

Ha az egyszerűsített bevallást választottad, ne feledd, hogy az úgynevezett bevallási ajánlatot (amit az APEH-től visszakaptál) szintén szerda éjfélig kell visszaküldened, aláírva (persze csak akkor, ha átolvastad, és mindent rendben találtál benne). A dokumentumot április 30-ig kellett visszakapnod, és -ha úgy látod, hogy nincs teljesen rendben- kijavíthatod vagy kiegészítheted azt. Gyakorlatilag az aláírt ajánlat visszaküldésével válik érvényessé az adóbevallás.


Ha elektronikusan szeretnéd elküldeni a bevallásodat, a menet a következő: Regisztrálj az Ügyfélkapun, töltsd le az APEH nyomtatványkitöltő programját (ABEV) és a szükséges nyomtatványokat (a szoftvereket az oldal alján a külső linkek között érheted el).
Készítsd el a bevallást elektronikusan, majd töltsd fel azt a Magyarország.hu-n. Nézd meg a kapott nyugtát az értesítési tárhelyen, és ellenőrizd folyószámládat az APEH eBEV-rendszerében. Bővebb információkért kattints a Magyarország.hu-ra.


Ha inkább úgy döntesz, hogy a jól megszokott, nyomtatott formában adod be a bevallást -ez talán így az utolsó órákban egyszerűbb megoldás lehet- akkor a következőket vedd figyelembe: az SZJA-t, a különadót, az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulást, az egészségügyi hozzájárulást és a magánszemélyek járulékát a 0853-as nyomtatványon kell bevallanod és megküldened az adóhatóságnak.

Ha elakadtál, használd a mellékelt kitöltési segédletet. A legtöbb kérdésre választ kaphatsz az adóhivatal honlapján. Ha végleg elakadtál, próbálkozz telefonon: az APEH telefonos Contact Centere 8.30-16 óráig tart nyitva, és az ezeken a kék számokon hívhatod őket.


A nagy kapkodásban elkövetett hibák közül a leggyakoribb, hogy hiányzik az adózó aláírása a papírlapon benyújtott bevallásról, de gyakran előfordul a téves adóazonosító szám feltüntetése is- például a házastársak figyelmetlenségből egymás azonosítóit írják a lapra.

Az is gyakran megesik, hogy nem jelöli meg az adózó a bevallás főlapján, ha a visszaigényelhető összeget vissza szeretné kérni. A levont adóelőleget sokan a kötelezettségek között tüntetik fel, ekkor a bevallásuk szerint fizetniük kellene- valójában erről szó sincs.

Sokszor előfordul, hogy az adózó munkáltatójának nyilatkozott és kérte a munkáltatói adómegállapítást, és utóbb beadja a 0853-as bevallását is, de erről nem értesíti a megállapítással megbízott munkáltatóját. A levont adóelőleget sokan a kötelezettségek között tüntetik fel, ekkor a bevallásuk szerint fizetniük kellene- valójában erről szó sincs.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


Ha postán adod fel a bevallásod, jó ha tudod, hogy szerdán Budapesten a Nyugati és a Keleti Pályaudvarnál működő postán éjfélig, míg a Mammut Bevásárló Központban este 10-ig várják az ügyfeleket. A Fogarasi úti Tesco-ban a szokott rend szerint, éjjel-nappal működik a szolgáltatás.

A megyeszékhelyeken általában egy-egy postahely este nyolcig várja ügyfeleit.

Tatabánya 1 posta 20.00 óráig
Kaposvár 1 posta 20.00 óráig
Szekszárd 1 posta 20.00 óráig
Veszprém 1 posta 20.00 óráig
Zalaegerszeg 1 posta 20.00 óráig
Debrecen 1 posta 20.00 óráig
Eger 1 posta 20.00 óráig
Kecskemét 1 posta 20.00 óráig
Nyíregyháza 1 posta 20.00 óráig
Salgótarján 1 posta 20.00 óráig
Szeged 1 posta 20.00 óráig
Szolnok 1 posta 20.00 óráig
Békéscsaba 1 posta 20.00 óráig

Habár várhatóan -épp a fent említett egyszerűsített bevallás miatt- idén nem lesz akkora tömeg, de a sorban állások elkerülése érdekében igyekeznek minden ablakot üzemeltetni. Nemcsak a kezelőpultoknál dolgoznak majd többen, a küldemények továbbításáért felelős postások is megerősített szolgálatot teljesítenek, hogy mindenkinek időben eljusson a személyi jövedelemadó bevallása az APEH-hez.


Sokan elfelejtik, hogy felajánlhatják adójuk 1 százalékát valamely egyház és alapítvány számára. Az 1+1 százalékáról rendelkező nyilatkozat idén is a bevallási nyomtatvány részét képezi.

A civil kedvezményezettek listáját itt, az egyházak és kiemelt költségvetési előirányzatok listáját pedig itt találod. Biztos van olyan szervezet, amit Te is szívesen támogatsz, a civileknek és az egyházaknak pedig óriási segítséget jelentenek a felajánlások.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm