Egy egész hegylánc bújik elő a tengerből! Lélegzetelállító videó!

Pénzcentrum
2009. február 19. 11:00

A közel-keleti országokban, különösen Dubaiban már megszokhattuk a tengerparton épített mesterséges szigetek és épületcsodák látványát, ezúttal egy közép-ázsiai ország tervei kápráztatták el a világot. Azerbajdzsán fővárosától, Bakutól alig néhány perces hajóútra található a kis Zira-sziget, ahová dán mérnökök egy hegyláncra emlékeztető környezetbarát épületegyüttest terveztek.

A napokban közzétett látványképek, valamint az itt is megtekinthető videó-animáció mindenkit lenyűgözött. Az ország bővelkedik az olajban, a mérnökök ennek ellenére teljesen függetlenítették a szigetet a fosszilis anyagok felhasználásától. A sziget napenergiát, szélenergiát és a föld hőenergiáját egyaránt hasznosítja, de a sziget vízellátását is megoldották.

A Zira-sziget látványterve

A sziget ugyan kisebb, mint egy város, de nagyobb, mint egy lakótelep. A tervezők szerint egy olyan közösség jöhet létre a szigeten, amely zéró károsanyag-kibocsátással a legkevésbé sem terheli a környezetet. A Zira-sziget a Kaszpi-tengeren helyezkedik el, alig néhány perces sétahajózásra a fővárostól.

Így fest majd a sziget a partokról!

A tervezők a sziget kialakításakor figyelembe vették annak természetes domborzati adottságait és az ország hét legnevesebb hegycsúcsának mintájára készítették el az épületcsoportot. A hegyeket formáló lakóépületeken túl 300 magánvillát is kialakítanak a szigeten. A tengeren folyamatosan fúj a szél, amit a közelben elhelyezett turbinák képesek elektromos árammá alakítani.
A szigeten és az épületeken napelemek fogják fel az érkező napenergiát, az épületek fűtését és hűtését pedig a passzív házaknál is használt hőszivattyúkkal oldanák meg. A szigeten felfogják az esővizet, a szennyvizet pedig helyben megtisztítják. A lélegzetelállító környezetbarát fejlesztés majdnem teljesen önellátó és mégsem szennyezi a környezetet.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem