13 °C Budapest

Létszámleépítésben a nagyvállalatok: öt év alatt 3,4 százalékkal kevesebb alkalmazott!

Pénzcentrum
2008. szeptember 9. 12:00

Mi befolyásolja a vállalkozási kedvet? A vállalatok gazdaságban betöltött szerepét leginkább a foglalkoztatáson, a beruházáson valamint a teljesítményük figyelembe vételével lehet felmérni. Hazánkban ezen mutatók szerint a közép-magyarországi vállalkozások viszik a pálmát, legyen szó nagyvállalatokról, vagy KKV-król. Ugyanakkor az elmúlt öt évben a nagyok(250 fősnél nagyobb) foglalkoztatásban betöltött szerepe jelentősen csökkent, ami 7,7 százalékos leépítést jelentett a fizikai foglalkozásúak körében - derül ki a KSH legfrissebb jelentéséből.

A 2003-2007 közötti időszakot vizsgálva összességében 4,8 százalékkal nőtt a vállalkozások száma, így tavaly év végén 1234-et tartottak számon. Tendenciáját tekintve azonban az elmúlt években mérséklődött a növekedési ütem, amit leginkább az egyéni vállalkozások iránti érdeklődés enyhülése okozott, így a társas vállalkozások részesedése nőni tudott.

Két jogszabályi változás is hatással volt azonban a vállalkozási kedvre, az egyik az áfa-törvény év eleji módosítása, melynek értelmében az őstermelőknek is kötelezővé vált az adószám kiváltása, így az egyéni vállalkozások száma - különösen a Alföldön és Dél-Dunántúlon - némileg megugrott. A másik módosítás a jogi személyiségű vállalkozások alapító tőkéjét csökkentette, melynek következtében a Kft-k és Rt-k száma is jelentősen nőni tudott, és így a társas vállalkozások aránya év végére elérte a 43 %-ot.

A vállalkozás-sűrűséget tekintve tavaly év végén négyzetkilométerenként egy13 szervezetet számoltak, azonban regionálisan igen nagy szórással, hiszen míg Közép-Magyarországon 71, addig a többi régióban átlagosan 8-10 vállalkozás jut egy négyzetkilométerre. De ha az egy főre jutó számokat, vagy a gazdasági forma szerinti megoszlást nézzük is, minden mutató alapján a központi régió vezet, míg az alföldi és északi régió jelentős lemaradást mutat. Egyedül az egyéni vállalkozások számát tekintve tud vezető szerepet felmutatni az alföldi térség, valamint Dél-Dunántúl, hiszen autópálya hiányában ezek nem tudnak vonzók lenni a multinacionális vállalatok szemében.

 

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Mit csinál ez a rengeteg vállalkozás?

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem