Lejtőn az ország? Budapest fejlődik egyedül...

Pénzcentrum
2008. augusztus 7. 05:55

Minden középre húz Hazánk regionális különbségei az évek során nem hogy eltűnnének, de egyes mutatók esetében még növekedtek is. Emelkedett például az egy lakosra jutó GDP-ben mért régiós különbség, de a jövedelmek, vagy a foglalkoztatottság tekintetében is óriásiak a különbségek az egyes térségek között.

A fejlettség mutatójaként leggyakrabban az egy lakosra jutó GDP-t szokták alkalmazni, ami az egyes régiók gazdasági potenciálját fejezi ki.

A mutató alapján a régiók sorrendje az elmúlt években ugyan nem változott, azonban a közöttük lévő különbségek módosultak. A legfejlettebbnek számító Közép-Magyarország 2006-ban az országos átlaghoz képest további 2,8 százalékponttal növelve előnyét, ezzel szemben - Nyugat-Dunántúl kivételével - a többi régió pozíciója kedvezőtlenebbé vált. A kevésbé fejlett alföldi régiók és Észak-Magyarország, valamint Dél-Dunántúl leszakadása azonban folytatódni látszik, és teljesítményük tavaly az átlagos érték 63−68%-ára mérséklődött.

Ez tehát azt jelenti, hogy Közép-Magyarország, és az utolsó helyen álló Észak-Alföld fejlettsége között több mint két és félszeres különbség van, az egy főre jutó GDP-adatok alapján, ami jóval meghaladja a kilencvenes évek közepén mért alig kétszeres hányadost.

A gazdasági teljesítményt és annak regionális eltéréseit természetesen rengeteg tényező befolyásolja: összefüggésben áll a gazdaságban működő vállalkozások számával, és elterjedtségével, a külföldi tőke hazai piacon való megjelenésével, a beruházások és lakásépítések számával, de a kutatás-fejlesztés és a technológia fejlettsége is legalább ilyen fontos tényezők.

A regisztrált gazdasági szervezetek száma, a 2006-os csökkenéshez képest tavaly átlagosan 4%-kal emelkedni tudott. Az 1 millió 300 ezer bejegyzett szervezet 93%-a vállalkozásként folytatta tevékenységét, de a nonprofit szervezetek köre is bővült, míg a költségvetési és társadalombiztosítási szervezeteké szűkült.

Az egyéni vállalkozások számának bővülése mögött elsősorban az áll, hogy az új áfa-törvény értelmében az őstermelőknek is regisztráltatniuk kell magukat, így dél-alföldi és észak-alföldi régiókban emelkedett a bejegyzett szervezetek száma, de a többi térségben is átlagosan mintegy 5 százalékos bővülés volt megfigyelhető.

A társas vállalkozások száma szintén valamennyi régióban emelkedett, legnagyobb ütemben, közel 4%-kal Közép-Magyarországon, legkevésbé (2%-kal) pedig Észak-Alföldön. A társas formák közül a korlátolt felelősségű társaságok bővültek a legintenzívebben (6-8%-kal). A másik leggyakoribb társas formát jelentő betéti társaságok köre ugyanakkor szűkült.
Hogyan teljesített a lakáspiac?

A 2007-ben épített lakások 46 százalékát vállalkozások építették, a legtöbbet Budapesten és a nagyobb városokban, a fővárosban ez az arány meghaladta a nyolcvan százalékot. A lakásellátottság továbbra is Közép-Magyarországon a legjobb, ezzel szemben Észak-Magyarországon tízezer lakosra mindössze 17,8 lakás jut.

A saját használatra, természetes személy által épített lakások általában több szobával, nagyobb alapterülettel épülnek, méghozzá országos átlagban 87 nm-esek. Legmagasabb, 99 nm átlagos alapterületűek a közép-dunántúli lakások voltak, ezzel szemben átlag alatti alapterület (80 nm) Közép-Magyarországot jellemezte, annak ellenére, hogy itt épült számszerűen a legtöbb lakás.

Több az inaktív mint a foglalkoztatott?

Hova ment a legtöbb külföldi tőke?

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A külföldi működőtőke állománya 2007 elején 13 800 milliárd forintot tett ki, ami 17%-kal magasabb az egy évvel korábbinál. A külföldi befektetések legnagyobb része, 36%-a a feldolgozóiparban működött, de az ingatlanügyletek, gazdasági szolgáltatás, a kereskedelem, javítás, és a pénzügyi közvetítés ág is vonzotta a külföldi befektetéseket. Ugyanakkor az egy évvel korábbihoz képest a feldolgozóiparban mindössze 1%-kal nőtt az állomány, szemben a kereskedelem, javítás ággal, ami tavaly 60%-os külföldi tőkenövekedést ért el.

A fővárost és a megyéket tekintve, Budapest után számottevő összegű növekedés Pest és Győr-Moson-Sopron megyékben, valamint Vasban és Csongrádban következett be.

A külföldi működő tőke ágazati irányultsága a fővárosban és vidéken eltérő. Budapesten legnagyobb (31%-os) súlyt az ingatlanügyletek, gazdasági szolgáltatás ág, vidéken pedig a feldolgozóipar (63%) képviseli.

Hogyan változott a munkanélküliség?

Sajnos tavaly azokban a régiókban, ahol egyébként is magas a munkanélküliek aránya, vagyis Dél-Alföldön, Dél-Dunántúlon és Észak-Magyarországon 2006-hoz képest tovább emelkedett a munkanélküliségi ráta, míg a többi térségben némi javulás volt megfigyelhető. Azóta, vagyis 2008. második negyedévében a helyzet tovább romlott, két régió kivételével ugyanis tovább emelkedett a munkanélküliség.

Közép-Magyarország, Közép-Dunántúl és Nyugat-Dunántúl kivételével az eltartottak (vagyis a munkanélküliek és gazdaságilag inaktívak) száma mindenhol meghaladja a foglalkoztatottakét.
A régiók közötti bérkülönbség leginkább a Budapestet is magában foglaló középső régió és a többi térség között figyelhető meg, a legmagasabb, 36 százalékot is meghaladó eltérést az Dél-Alföldivel történő összehasonlítás adja, ahol a nettó átlagfizetés mindössze 96 702 forint.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm