2020. június 6. szombat Norbert, Cintia

Operatív törzs: semmit sem lazítunk, a járvány egyre csak terjed


Rengetegen mozdultak ki a hétvégén a vészhelyzet ellenére. A gyógyultakról is szó esett az operatív törzs tájékoztatóján.

A jó idő beálltával a kijárási korlátozás magatartási szabályait egyre többen szegik meg. Összesen 614 esetben kellett intézkedniük a BRFK munkatársainak: 574 esetben figyelmeztetést, 24 helyszíni bírságot kaptak a szabályszegők és 14 esetben szabálysértési feljelentést kellett tenni - ismertette Kiss Róbert az operatív törzs tájékoztatóján.

Müller Cecília ismertette az aktuális adatokat a fertőzés kapcsán, 744 fertőzött van Magyarországon, 38-an hunytak el a fertőzésben. Az elhunytak jó része idős, illetve krónikus beteg. Már 67-en távoztak gyógyultan a kórházakból, ketten pedig lekerültek a lélegeztetőgépről. Ez azért örvendetes, mert általában a lélegeztetőgépre helyezett betegek esetén már nehéz a visszatérés - mondta el Müller.

Köszönetet mond a szociális intézményekben dolgozó ápolóknak is. Ismertette, hogy folyamatosan pótolják és osztják ki a védőeszközöket a kórházakban, szociális intézményekben. A területi adatokról kiemelte, hogy Budapest és Pest megye kiemelten vezet a fertőzöttek száma alapján, ezért kell kiemelten figyelni a szabályok betartására.

Az új kormányrendelet miatt többletteher hárul az egészségügyi dolgozókra - mondta el a tisztifőorvos. Figyelembe kell venni a személyi állományt is, a 24 órás műszakkal és az ezt követő 48 órás pihenőidővel talán jobban lehet majd irányítani, ahogy a tisztifőorvos fogalmazott. Ez elviselhetőbb terhet jelent nekik Müller szerint.

Ez mindenképpen többletteher lesz

- mondta a tisztifőorvos.

Az ingyenes parkolás nem lazítás, hanem azt a célt szolgálja, hogy ne kelljen tömegközlekednie azoknak, akiknek nagyon muszáj menniük valahova.

A járvány csak terjed, semmit sem lazítunk!

- húzta alá. Kérdésre elmondta, nincs rá bizonyíték, hogy a melegebb idő visszabb fogná a járvány terjedését. Szintén újságírói kérdésre kifejtette: a csoportos fertőzések időszaka azt jelenti, hoyg közösségekben terjed a vírus, a tömeges fertőzések pedig azt jelentik, hogy beazonosíthatatlanul terjed a betegség - itt egyelőre még nem tartunk.

Az új eljárásrend szerint a súlyos betegeket mindenképp tesztelni kell, ez azonban csak egy minimum. Ettől függetlenül a gyanús eseteket is tesztelik, ha a háziorvos úgy gondolta - mondta el Müller Cecília a kérdésre válaszul. Betartjuk a WHO szerinti eljárásokat - mondta.

Kiss Róbert elmondta, a rendőrök ellenőrzik a korlátozások betartását, de csoportképző helyeket, nyilvános helyeket gyakrabban ellenőrzik - így a kirándulóhelyeken is nagyobb számban vannak jelen a hatóságok.

Szintén kérdésre Kiss arról beszélt, szerdán dönt a kormány a kijárási korlátozás további intézkedéseiről: a törzs szerint amennyiben az adatokból az tűnik ki, hogy egyes területeken más intézkedéseket kell alkalmazni, akkor ezt fogják javasolni a kormánynak. Minden nap finomítunk az átlépési gyakorlaton, hogy a tehergépjárművek átjussanak a humanitárius tranzitfolyosókon. Ezeket a tranzitfolyosókat folyamatosan ellenőrzik. Az eddigi tapasztalatok alapján a bevezetett intézkedések eredményesek voltak.

A dohányzást semmilyen körülmények között nem tudom javasolni senkinek - mondta el Müller Cecília. A dohányzás jellemzően krónikus hörghurutot tart fent, így ők eleve kockázatnak vannak kitéve. A dohányfüst bénítja a csillószőrös hengerhámot, ami a felső légutakban van - mondta el Müller. De ha valaki a karanténban sem tud lemondani róla, akkor kimehet az erkélyre, de a füst lehetőleg ne a szomszédra szálljon.

Ha nagy mennyiségben keletkeznek a védőeszközökből származó hulladékok, ott ezeket speciálisan kell elszállítani, de a háztartásban jelentkező ilyeneket úgy kezeljük, mint a gyerek pelenkáját Dupla falú zacskóba gyűjtsük őket, pár óra után kidobható, mert a vírus elveszíti fertőzőképességét - ismertette Müller Cecília.

Bár a vírus magas hőmérsékleten valóban elpusztul, de a szauna hasztalan ellene, hiszen az már bejutott a szervezetbe: a csoportos szaunázás pedig egyenesen veszélyes. A tisztifőoros ismertette azt is, hogy ma már 55 tesztelést végző mentőautó járja az országot.

A Pénzcentrum az alábbi kérdéseket küldte el a tájékoztató előtt:

  • 1. Hallottak arról az antitestes kezelésről, amelyet egy kaliforniai immunológiai laboratóriumban fejlesztettek ki? Konzultálnak ilyen esetben a kutatók egymással, hogy az eredményeket más országokban is minél előbb fel tudják használni?
  • 2. Hogyan kell értelmezni a Magyar Közlönyben frissen megjelent rendeletet: mi számít lényeges statisztikai adatnak, adatszolgáltatásnak? Megbüntethetik például azt, aki az ellenőrzésen nem mond igazat arról, hová megy, és ez kiderül?
  • 3. Jelenleg világszerte hány magyar van valahol karanténban? Mi a helyzet az óceánjárókon dolgozókkal?
  • 4. Tisztifőorvos asszony említette korábban, hogy a Kínából érkező eszközök "változó minőségűek". Ez pontosan mit jelent, nagyjából hány százalékot nem lehet használni? Kínán kívül honnan jönnek még felszerelések, azok milyen minőségűek?
  • 5. Egyes kistelepüléseken a fiókgyógyszertárak nyitvatartása kizárólag a délelőtti, vagy a délutáni idősávra esik, így vagy a 65 év felettiek, vagy a fiatalabbak vásárolhatnak kizárólag a helyi gyógyszertárban. Tervezik-e, hogy a veszélyhelyzetre való tekintettel a gyógyszertárak nyitvatartását könnyebben lehessen módosítani? (Mivel a boltokkal ellentétben ellátásra kötelezettek, ezt jelen helyzetben nem tehetik meg.)

Címlapkép: MTI/Bruzák Noémi

KIHÚZNA A BAJBÓL 1 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is. Amennyiben 1 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidővel, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 20 093 forintos törlesztőrészlettel a Raiffeisen Bank nyújtja (THM 7,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 20 126 forintos törlesztőt (THM 7,64%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Lidl

06.04-06.10
Országos

Auchan

06.04-06.10
Országos

Spar, Interspar

06.04-06.10
Országos

Tesco

06.04-06.10
Országos

Aldi

06.04-06.10
Országos

Praktiker

04.02-07.31
Országos

  Ajánlatunk