Müller Cecília: Egyeztetett időpont nélkül ne menjünk szakellátásra!

2020. május 6. 11:38

Ma is megtartotta szokásos napi tájékoztatóját az Operatív Törzs. Elárulták, két napja csökken az aktív fertőzöttek száma, viszont továbbra is indokolt a külön budapesti és pesti szigor.

A legfontosabb tudnivalók május 6-án:

  • Egyeztetett időpont nélkül ne menjünk szakellátásra! A járóbeteg-szakellátásról beszélt Müller Cecília tisztifőorvos: a betegek és a szolgáltatók szoros együttműködése szükséges. Kizárólag telefonon, előre egyeztetett időpontban lehet igénybe venni. A megkeresés a háziorvos részéről is történhet szakellátási igény miatt. Egy órán belül legfeljebb 4 beteget fogadhatnak az egészségügyi szolgáltatók, telefonos konzultáció után.
  • Két napja csökken az aktív fertőzöttek száma: Az aktív fertőzöttek száma immár 2 napja csökkenőben van, 3111 fertőzöttből jelenleg 1979 aktív. Örvendetesen nő a gyógyultak száma is: 759-en gyógyultak meg eddig a koronavírusból. 964 fertőzött van kórházban, vagyis az aktív fertőzöttek közel fele, számuk szintén két napja csökken.
  • Új védőfelszerelések jöttek: Csaknem 18 tonnányi védőkesztyű érkezett egy pekingi járattal az elmúlt 24 órában Magyarországra - ismertette Kiss Róbert. Az áruforgalomban több határátkelőnél kell jelentős várakozási idővel számolni.
  • Vidéki szabályszegések: A rendőrök ellenőrzik a vidéki új szabályokat, 49 esetben volt szabályszegés az elmúlt 24 órában. A szabályszegők általában nem használják az előírt védelmi eszközöket a tömegközlekedésben, illetve a távolságtartás szabályait szegik meg, Békés, Somogy és Zala megyében történtek ezzel kapcsolatban intézkedések.
  • Indokolt a külön budapesti és pesti szigor: Kiss Róbert rendőr alezredes elmondta: jelenleg is tart a kormány ülése, a járvánnyal kapcsolatos döntésekről a csütörtöki Kormányinfón várható új tájékoztatás. Budapesten és Pest megyében továbbra is indokoltnak tartják a külön intézkedéseket. A 46 új esetből 33 új eset Budapesten vagy Pest megyében volt az elmúlt 24 órában, 72% a fertőzöttek között e kettő terület aránya. 10 elhunyt honfitársunkból 9 volt budapesti vagy Pest megyei volt. 10 628 elrendelt, érvényben lévő hatósági házi karantén van jelenleg - ismertette Kiss Róbert.
  • Külföldi utazás: Ha valaki külföldre készül, akkor az adott ország konzuli szolgálatatának honlapján érdemes tájékozódnia arról, hogy milyen szabályok érvényesek ott.
  • Maszkra vonatkozó javaslatok: Ne adjuk egymásnak kölcsön a maszkot, ez olyan személyes használatra szolgáló tárgy, mint az evőeszköz, a pohár vagy éppen a törölköző - mondta Müller Cecília tisztifőorvos. 100%-os pamutanyagból készült maszkok használatát ajánlja a házilag készített maszkok közül, ezek 60 fok feletti mosása vagy kifőzése javasolt. Egy maszkot mosás nélkül ne használjuk több alkalommal - javasolta.
  • Mikor kell teszt az egészségügyi beavatkozáshoz? Magas kockázatú beavatkozásokat csak negatív koronavírus-teszt esetén lehet megtenni, az alacsonyabb kockázatúak esetében csak koronavírus-gyanú esetén kell elvégezni a tesztet, ha nincs ilyen (pl. háziorvos jelzése alapján), akkor enélkül is elvégezhető a beavatkozás.
  • 31 idősotthon fertőződött: Jelenleg 31 idősotthon érintett koronavírus-fertőzésben, ezek között vannak 1-1 esetet, illetve nagy számú esetet tartalmazó idősotthonok is. A Pesti úti idősotthonban eddig 296-an fertőzödtek meg, 154-en vannak közülük kórházban, 26 ápolót és gondozót érintett, 40 fő hunyt el és 41-en gyógyultak meg innen.
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm