12 °C Budapest

A járvány után robbanhatnak be a várólisták: most 222 napot kell várni szürkehályog-műtétre

2020. május 12. 09:30

Kevesebb beteg van most a várólistákon, de sok műtétre nőtt - azaz torzult - a nyilvántartásban jegyzett várakozási idő. A NEAK szerint jelenleg egy szürkehályog műtétre 222 napot kell várni. A járvány után újabb emelkedésére számítanak.

A járványhelyzettel összefüggésben csökkent az intézményi várólistán regisztrált esetek száma a február 1. és május 1. közötti időszakban. A lista hossza az összes regisztráltnál 3064, az előjegyzettekkel együtt pedig 4674 esettel csökkent - közölte a Világgazdaság megkeresésére a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő. Februárban több mint 31,5 ezer eset volt a várólistákon, májusban a számuk 26,8 ezerre csökkent.

Bár a sürgősségi területeken kisebb-nagyobb mértékben természetesen folytatódott az ellátás - például a traumatológiákon, ám a járóbeteg-ellátásban az elmúlt két hónapban csak a sürgős eseteket látták el, így ebben az időszakban a listákra a felvétel is megtorpant

- közölte a NEAK. Ugyanakkor várható, hogy a veszélyhelyzet megszűnését követően ismét emelkedni fog a tendencia.

A koronavírus-járvány miatt egyes beavatkozások esetében az előjegyzési listák hossza nagyon eltorzult: mialatt szürkehályog-műtétre az elmúlt hat hónapban átlagosan 76 napot kellett várni, ez most 222 napra nőtt.

Erre a műtétre mindig is a leghosszabb volt a várólista, februárban több mint 12,8 ezer beteg várt rá, májusban csak 10,6 ezer. Az alapkezelőnél ezzel kapcsolatban hangsúlyozták: az intézményi várólistarendszer olyan valós idejű alkalmazás, amely a jellegénél fogva egy ilyen rendkívüli helyzetben is biztosítja az ellátás területén bekövetkezett változások folyamatos követését, és lehetőséget ad az elmaradt ellátások számbavételére, az ellátás újratervezésére.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A várólistákon jelenleg a "halasztott" jelzés mutatja az ellátás elmaradását. Kiemelték, hogy a tervezett ellátási időpontok még nagy valószínűséggel nem a reális helyzetet mutatják, mivel a veszélyhelyzet még mindig fennáll, még éppen csak elkezdődött az újraindítás.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm