Müller Cecília: kutya kötelessége mindenkinek megtenni mindent a járvány terjedése ellen

2021. március 31. 11:51

Müller Cecília tisztifőorvos az operatív törzs mai sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az egyéni felelősségnek most hatalmas szerepe van. Látva a napi járványügyi adatokat mindenkinek egyéni felelőssége most a lehető legtöbbet megtenni a megfertőződés ellen. A kórházakban heroikus küzdelmet folytatnak a dolgozók, ennek ellenére mára 302 fő hunyt el a fertőzés következtében.

A tisztifőorvos beszélt a mai napi járványadatokról. Ahogy arról lapunk beszámolt: 6700 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 652 433 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 302 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 20 737 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 406 935 fő, de az aktív fertőzöttek száma is már 224 761 főre emelkedett. 12 346 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1492-en vannak lélegeztetőgépen.

A harmadik hullámban egész Európát és hazánkat is próbára teszi a brit mutáns. Az adatokkal kapcsolatban Müller Cecília elmondta, hogy ezek a járványügyi adatok addig nem fognak csökenni, amíg mindenki egyénileg meg nem tesz minden tőle telhetőt. A kórházakban megfeszített munka folyik, régóta tart a védekezés, a dolgozók kimerültek.

Kutya kötelessége megtenni mindenkinek mindent, hogy ezt a hatalmas terhet az egészségügyi rendszerről levegyük

- mondta el. Beszámolt arról is, hogy az oltóbuszok nagyon sikeresek, viszont kérte a lakosságot, hogy ne álljanak sorba olyanok, akik nem lettek behívva oltásra, mert ezzel hátráltatják a munkát.

A tisztifőorvos ismertette azt az elemzést, amelyet az idősotthonok körében történt fertőzések kapcsán végeztek. Ezen már mérhető, mennyire sikeres az oltás az idősotthonok és szociális otthonok 80% körüli átoltottságának köszönhetően. Összehasonlították a második hullám felszálló szakaszát és a harmadik hullám felszálló szakaszának két hetét, vagyis az elmúlt év 47-49. hetét és ez év 11-12. hetét, az idősotthonok fertőzötti számát és az egészségi állapotokra vonatkozó adatokat.

Az elemzésből kiderült, hogy idén márciusban 96%-kal kevesebb fertőzöttet regisztráltak ezúttal, mint tavaly, az ápoltak körében, a dolgozók esetében pedig 92%-kal kevesebb volt a fertőzött. Eközben Magyarországon összességében 38%-kal nőtt a fertőzöttek száma. Ez óriási eredmény - értékelte. A halálozási adatokon is javított az átoltottság: 86%-os csökkenés látható a márciusi adatokban a novemberi adatokhoz képest, míg az ország egészére vonatkozóan ez a szám 14%-kal emelkedett.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Arról is beszélt, hogy kidolgozásra került egy protokoll a háziorvosok számára, amely segít dönteni abban, ki kapja meg előbb az oltást. Természetesen ez továbbra is a háziorvos joga, hogy eldöntse - hiszen ő ismeri a beteg életútját, krónikus betegségeit, általános egészségi állapotát, kockázatát. Viszont vannak általános elvek, mint hogy az idősek, a krónikus betegek és most már a várandósok is előrébb sorolandók.

Vannak olyan krónikus betegek, akiket érdemes az ajánlás alapján előrevenni: a cukorbetegek, vesebetegek, szervátültetésen átesettek, de például azok a páciensek is, akik hamarosan onkológiai kezelést kapnak majd, így az immunitásuk lecsökken.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem