10 °C Budapest
Gulyás Gergely: ekkor jöhetnek az enyhítő intézkedések

Gulyás Gergely: ekkor jöhetnek az enyhítő intézkedések

2021. január 14. 10:19

Túl vagyunk a járvány második hullámánk csúcsán, visszaszorulóban van a vírus - mondta el Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón. A miniszter kitért arra is, meddig maradnak fenn a korlátozások.

"Túl vagyunk a járvány második hullámának csúcsán, visszaszorulóban van a vírus terjedése" - jelentette be Gulyás  Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön.

Alig két hónapja vezette be a kormány azokat az intézkedéseket, amelyek a mai napig érvényben vannak. Továbbra is a munkahelyek védelme, és az általános iskolákban történő oktatás fenntartása. 

Arra a sokszor felmerülő kérdésre, hogy meddig kell fenntartani a védelmi intézkedéseket a miniszter azt válaszolta, két út van előttünk: vagy akkor enyhíthetnek, amikor jelentősen csökken a fertőzőttek száma, vagy akkor, amikor már olyan szintet ér el az átoltottság, hogy a legveszélyeztetettebbek védve lesznek. 

Gulyás elmondta, hogy az EU-n keresztül szerezzük be a vakcinákat, 5 gyártótól 19,7 millió adagot kötöttünk le eddig az EU-n keresztül. Szükség esetén napi félmillió embert tudnának beoltani, ha lenne elég vakcina. Így két hét alatt végeznének.

A miniszter elmondása szerint komoly esély mutatkozik arra, hogy Kínából kapunk vakcinát, de az oroszokkal is tárgyalásban állunk. A kínai gyártóval gyakorlatilag megállapodott a kormány.

Újságírói kérdésre a miniszter elmondta, hogy eddig nagyjából 1,3 millió magyar regisztrált oltásra.

Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. április 21. szerda
Konrád
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?