26 °C Budapest
Itt a bizonyíték: nemhogy utolértük, le is előztük az osztrákokat

Itt a bizonyíték: nemhogy utolértük, le is előztük az osztrákokat

2020. szeptember 7. 14:02

A magyar gyermekek jóléti mutatója a középmezőnyben helyezkedik el egy friss, 40 országot vizsgáló kiadvány szerint. Hazánk fiataljai leginkább a készségeik fejlettségét illetően a legjobbak, ehhez képest azonban mentális, de még inkább fizikai jólétük jóval alacsonyabb. Ezen felül a publikáció napfényt derít olyan gyermekjóléti összefüggésekre, mint például, hogy mennyivel boldogabbak azok a gyerekek, akik gyakran játszani a szabadban, vagy arra, hogy a különböző testképzavarok mennyire befolyásolják a fiatalok jóléti mutatóit. 

Friss jelentésében az Unicef 41 ország gyermekeinek jólétét vizsgálta. A vizsgálati szempontok három nagy témakört öleltek föl. Ezek a következők voltak:

  • mentális jólét: itt vizsgált például a gyermekek jóléti elégedettségi szintje, de a fiatalkorban elkövetett öngyilkosságok számának mutatója is;
  • fizika jólét: a vizsgálat tárgya itt gyerekkori elhízás, illetve túlsúly, valamint a gyermekhalandóság volt
  • készségek fejlettsége: a felmérés itt több dimenzióban vizsgálta a gyerekek készségeit, úgy mint az olvasásban való jártasságukat, vagy a matematikai képességeiket, de ugyanígy vizsgáltak olyan szociális készségeket is, mint például, hogy mennyire tudnak könnyen barátkozni.

Középmezőnyben a magyar gyerekek

Az Unicef friss ranglistája szerint Hollandiában a legjobb ma gyereknek lenni. A holland gyerekek ráadásul a három vizsgált kritériumból kettőben is a legjobb háromban végeztek. A mentális jólétüket tekintve elsők lettek az összesített listán, míg a készségeiket illetően a harmadikok.

Az összesített listán a dobogó második fogkán Dánia, a harmadikon pedig Norvégia végzett. Őket a negyedik helyen Svájc, ötödiken pedig Finnország követte. A top 10-be sorrendben befért még, Spanyolország, Franciaország, Belgium, Szlovénia és Svédország is. 

Magyarország az összesített lista 15. helyen végzett.

Nagy meglepetésre megelőztük Ausztriát, ami a 16. futott be, de közvetlen szomszédjaink közül Szlovénia és Horvátország előttünk végzett. Románia és Szlovákia azonban bőven utánunk. 

A magyar adatokban picit elmerülve azt látni, hogy a legjobb 10-be bár egyik vizsgált területen sem kerültünk be, ám legjobban, összesítésben a 13. helyen a

különböző készségek fejlettségi szintjét illetően voltak legjobbak a magyar gyerekek.

Ehhez képest az összesített listán 15. helyen futottak be a mentális egészséget illetően, illetve csupán 21. helyen a fizikai egészséget illetően. Érdekes azonban például megjegyezni, hogy például a japán gyerek elsők voltak a fizikai jólétet illetőn, azonban a mentális egészséget figyelembe véve majdnem az utolsók, 37. Éppen ezért a japán gyerek az összesített listán csapán a 20. helyen végeztek. 

Ha maradunk a magyar adatoknál, érdemes azt is megjegyezni, hogy gyermekjólétben olyan országokat előzünk mint Kanada, Ausztrália, Új-Zéland vagy az USA. Ez leginkább annak köszönhető, hogy sok gazdag országban például kiemelkedően magas a fiatalkori, 15-19 évesek között például az öngyilkosságok száma. 

Így például 100 000 lakosra majdnem kilenc fiatalkorú öngyilkosság jut az USA-ban (8,7), de éppen 9 Kanadában, és kilencnél is több Ausztráliában (9,7), de Új-Zélandon (14,9) is. Eközben Magyarországon "csupán" 4,5, ami persze messze nem a legjobb arány, ennél 13 ország is jobban szerepelt. 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nagy baj az elhízás

Ahogy az ez eddigiekben bemutattuk, a magyar gyerekek legrosszabbul a fizikai egészséget illetően szerepeltek. Itt az összesítésben csupán 21. lettünk. Ennek egyik oka, hogy hazánkban viszonylag magas az 5-19 évesek között az elhízottak száma. A kiadvány által felmutatott adatok szerint a magyar 5-19 évesek 28 százaléka túlsúlyos. Ez az összes országot vizsgálva a 19. legrosszabb eredmény. Ehhez ráadásul hozzájön még az is, hogy rengeteg fiatal, legyen valójában bármekkora súlyú is egyáltalán nem elégedett a testével.

Magyarországon például a 11, 13, 15 évesek 47 százaléka, azaz a fiatalok csaknem fele vélekedett úgy, hogy ő maga túl súlyos vagy éppen túl vékony. Ez az UNICEF által vizsgált országok átlaga felett van, és a magyar gyerekeknél csupán 9 országban elégedetlenebbek jobban a fiatalok saját testükkel. 

A magyar fiatalok egyébként jellemzően inkább túl kövérnek tartják magukat, a 11, 13, 15 évesek 32 százaléka gondolja ezt magáról, míg ugyanezen korosztály 15 százaléka vélekedik úgy itthon, hogy túl sovány. A magyar lányokat ráadásul sokkal jobban megviseli a testképzavaruk, a statisztikák szerint ugyanis kétszer annyira lány gondolja úgy, mint fiú, hogy a testkép-problémája összefüggésben van az általános jólétének alacsony szintjével.

Készségekben az élen

A magyar gyerekek összesítésben egyértelműen a készségek tekintetében szerepeltek a legjobban. Ennek egyik oka, hogy a vizsgált korosztályban a magyar gyerekek 79 százaléka vélekedett úgy, hogy könnyen tud barátkozni. Ez pedig összesítésben a 10. legjobb eredménynek számított (holtversenyeket tekintve a 4. legjobb eredmény volt). 

Ehhez képest a 15 éveseknél vizsgált olvasás és matematikai jártasság megfelelő szintű megléte már nem volt ilyen egyértelmű itthon. 10-ből 4 középiskolásnak ugyanis nem igazán megy zökkenőmentesen az olvasás, illetve a számtan. 

Gyermeki boldogság

A kiadvány a jóléti mutatókon túl több, a gyerekek életét érintő megállapítást is tesz. Így például: 

  • A szabadban rendszeresen játszó fiatalok boldogabbak, mint azok, akik csak ritkán tesznek így. Magyarországon például egy 1-10-es skálán 9,3 boldogsági szintet jelöltek meg azok a gyerekek, akik gyakran játszanak a szabadban, míg azok, akik csak ritkán, csupán 8,1-est.
  • Nagyban növeli a fiatalok, a statisztikában 13-15 évesek jóléti mutatóját az, ha rendszeresen reggelizni, kerékpároznak, eleget alszanak, illetve fogyasztanak elegendő gyümölcsöt. Ehhez képest a jólétre brutálisan csökkentően hat a zaklatás, sajnálatos módon a szemüveg viselés is, ahogy a mértéktelen ivászat, de a technológiai eszközök állandó használata is.
  • Nem meglepő módon, az összes vizsgált országban jobb azoknak a gyerekeknek az érzelmi jóléti mutatója, ahol a fiatalok támogató családban nőnek fel. Ahogy azoké is, akik megtalálják helyüket az iskolai közösségükben.
  • A kiadványból kiderült az is, hogy a magyar szülők egy 10-es skálán általánosságban 7,9 pontnyira elégedettek a gyermekük iskolai személyzetével (természetesen jobbára tanáraival). Ez a vizsgált országok közül a 9. legjobbnak számít.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. augusztus 8. 08:22
Az egyórás filmbl kiderül, hogyan dolgoztak a választások eltti idszakban, vagy épp hogyan dilemmázt...
Holdblog  |  2022. augusztus 8. 06:01
(Archívumunkból 2019)   Értékalapú befektetként törekednünk kell arra, hogy olcsó eszközöket tartsun...
Kasza Elliott-tal  |  2022. augusztus 6. 07:00
Elsején kijött Justin Law listája az osztalékfizet részvényekrl, sorba is rendeztem ket gyorsan, itt...
FudgElliott  |  2022. augusztus 5. 17:36
Mivel mindenkit a rezsi kérdés foglalkoztat, gondoltam ránézek a holland gáz tzsdére, milyen fázisáb...
Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 8. hétfő
László
32. hét
Augusztus 8.
Nemzetközi Macska Nap
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. augusztus 8. 09:43