20 °C Budapest
Figyelem! Fontos változás élesedett az orvosi rendelőkben Pest megyében és Budapesten

Figyelem! Fontos változás élesedett az orvosi rendelőkben Pest megyében és Budapesten

2020. szeptember 1. 12:30

A biztonságos és magas színvonalú betegellátás érdekében szeptember 1-től Budapesten és Pest Megyében az akut érsebészeti ellátás korábbi ügyeleti rendszere átalakul. Az új ügyeleti rend komoly előrelépés az érbeteg-ellátás területén. A hét budapesti és Pest megyei centrum az eddigi forgó rendszer helyett a jövőben folyamatos ügyeleti ellátásra tér át a saját területén a hét minden napján 24 órában - közölte az Emmi.

A kormány egyik fontos célkitűzése a betegbiztonság növelése és a magas színvonalon nyújtott betegellátás folyamatos javítása. Ennek érdekében az egészségügy több szakterületén, köztük az érsebészeti ellátásban is történt már előrelépés. Idén januárban a II. progresszivitási szintű érsebészet fix díja 8 millió forintról 14 millió forintra, a III. progresszivitási szintű érsebészet 10 millió forintról 20 millió forintra nőtt. Az érsebészet finanszírozása után, szeptember elsejétől Budapesten és Pest Megyében az ügyeleti rendszer is egyszerűsödik az akut érsebészeti ellátás területén.

Az új ügyeleti rend komoly előrelépés az érbeteg-ellátás területén és része annak a programnak, amely biztosítja, hogy a speciális felszereltségű, nagy tapasztalatú szakemberekkel bíró centrumokba koncentrálódjanak a komplikáltabb ellátást követelő esetek. A hét budapesti és Pest megyei centrum az eddigi forgó rendszer helyett a jövőben folyamatos ügyeleti ellátásra tér át a saját területén a hét minden napján, 24 órában,  a progresszivitási szinteknek megfelelően.

Az új ügyeleti rend előnye kettős. Egyrészt a beutalási rend egyszerűsítésével és egyértelműsítésével megszűnik az érsebészeti betegek felesleges és a végleges ellátást késleltető utaztatása, mely segítséget jelent a beutaló orvosoknak és az Országos Mentőszolgálatnak is.  Másrészt a változtatással egyidejűleg központosítják a magas halálozási arányú hasi aorta tágulat repedésének ellátását a legújabb szakmai irányelveknek megfelelően. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy kizárólag a főváros 3 erre szakosodott intézményében láthatják el ezeket az eseteket.

Fontos kiemelni, hogy nem egyértelmű tünetek esetén továbbra is a sürgősségi osztályra szükséges irányítani a betegeket. Az érsebészeti egységgel  nem rendelkező intézetek sürgősségi osztályain jelentkező betegeket a lakhely szerint illetékes, megfelelő progresszivitású szintű érsebészeti ellátóhelyre kell szállítani.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az érbeteg-ellátás átszervezése hamarosan az egész országban megvalósulhat és elindulhat a nagy centrumok megszervezésének irányába, ahol valamennyi érbetegség gyógyítása történhet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 13. vasárnap
Antal, Anett
23. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. június 12. 19:20