13 °C Budapest
Alig egy hete maradt a vállalkozásoknak egy fontos határidőig (x)

Alig egy hete maradt a vállalkozásoknak egy fontos határidőig (x)

Pénzcentrum
2020. június 29. 05:00

Még bonyolultabb lehet a papíralapú számlázás.

A hazai kkv-k és mikrovállalkozások életében 2020. július 1. fordulópontot jelent: ezután a Nemzeti Adó- és Vámhivatal minden belföldi adóalany részéről, értékhatártól függetlenül megköveteli a kötelező adatszolgáltatást, vagyis már a legkisebb vállalkozásoknak is el kell juttatniuk az összes belföldi adóalanynak kiállított számlájukat a NAV-nak. A Budapest Bank csoport annak érdekében, hogy a vállalkozások hatékonyan és kényelmesen tudjanak eleget tenni az új kötelezettségnek, bevezette a Budapest Pénzügyi Asszisztenst, amellyel a bankszektorban az elsők között nyújt a kisvállalatok számára online számlázási szolgáltatást.

A Budapest Bank csoport ügyfelei között végzett kutatásából kiderült, hogy a kisvállalkozások 63%-a még mindig használ papíralapú számlatömböt a számlák kiállításához. Ráadásul több mint negyedük havonta több mint 20 számlát állít ki, amelyek digitalizálása és a NAV-nak való továbbítása aránytalanul nagy terhet ró a vállalatvezetőkre. Az új feladat megoldásának leghatékonyabb módja egy online számlázóprogram használata, amivel kiváltható a papíralapú számlázás, így azok utólagos digitalizációja is.

Több független számlázóprogram is elérhető a piacon, azonban a Budapest Pénzügy Asszisztens olyan funkciókkal rendelkezik, amelyekkel a külső szolgáltatók egyike sem: nem csak számlakiállításra és küldésre alkalmas, hanem Budapest Bank ügyfélként a számlázó összeköthető lesz az internetbankkal, így lehetőség lesz rá, hogy egy rendszerben, online legyen kezelhető a bejövő számlák kifizetése, illetve a kimenő számlák kiegyenlítésének nyomon követése is. 

A könyvelőknek is könnyebbséget jelent a számlázó használata, mert azonnal értesítést kapnak a számlázásról, így naprakész információival rendelkezhetnek a cég pénzügyeiről. A számlázó használatával a NAV bejelentési kötelezettség is könnyen teljesíthető, hiszen a program - aktiválás után - a kiállított számlákat automatikusan elküldi az adóhatóságnak.

A Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesülete is minden vállalkozásnak azt javasolja, hogy térjen át egy online számlázóprogramra: "Azt tapasztaljuk, hogy sok kisvállalkozás még nem készült fel kellően arra, hogy az új NAV adatbejelentési kötelezettséget maradéktalanul teljesítse, és nem is feltétlenül látja, hogy papíralapú számlázás esetén milyen többletadminisztrációt fog jelenteni számára ezek digitalizálása. Legcélszerűbb, ha áttérnek egy online számlázóprogram használatára, amely leegyszerűsíti és automatizálhatja a folyamatot" - mondta Zara László, a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének elnöke.   

A Budapest Pénzügyi Asszisztenst* egy egyszerű online regisztráció után minden hazai vállalkozás díjmentesen veheti igénybe, Budapest Bank ügyfélként pedig a bankszámla is beköthető lesz a számlázórendszerbe. A szolgáltatás az elkövetkezendő hónapokban folyamatosan újabb fejlesztésekkel bővül, többek között mobilapplikáció formájában is elérhető lesz.

 

 

* A Budapest Pénzügyi Asszisztensszolgáltatást a Budapest Eszközfinanszírozó Zrt. biztosítja.

(x)

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Hold Podcast
2022. szeptember 15. 17:37
MEDIA1  |  2022. szeptember 25. 18:05
A népszer szerkeszt-riporter közel hat év után döntött így.
Holdblog  |  2022. szeptember 25. 11:50
Archívumunkból (2017) Amikor 25 évvel ezeltt a kis Hajdú-Bihar megyei város melletti tanyánkon megsz...
Kiszámoló  |  2022. szeptember 22. 17:18
A Lidl Plusz alkalmazásnak nincs túl sok értelme, de van egy funkciója, ami miatt szeretem használni...
Bankmonitor  |  2022. szeptember 22. 13:34
A magyarok többsége 2022. második negyedévében már végig fix kamatozású lakáshitelt igényelt: az érd...
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 25. vasárnap
Eufrozina, Kende
38. hét
Szeptember 25.
A siketek világnapja
Szeptember 25.
Tengerészeti világnap
Szeptember 25.
A fehér kendő napja
Szeptember 25.
A szív világnapja
Szeptember 25.
A Szentírás vasárnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?