14 °C Budapest

Alig egy hete maradt a vállalkozásoknak egy fontos határidőig (x)

Pénzcentrum
2020. június 29. 05:00

Még bonyolultabb lehet a papíralapú számlázás.

A hazai kkv-k és mikrovállalkozások életében 2020. július 1. fordulópontot jelent: ezután a Nemzeti Adó- és Vámhivatal minden belföldi adóalany részéről, értékhatártól függetlenül megköveteli a kötelező adatszolgáltatást, vagyis már a legkisebb vállalkozásoknak is el kell juttatniuk az összes belföldi adóalanynak kiállított számlájukat a NAV-nak. A Budapest Bank csoport annak érdekében, hogy a vállalkozások hatékonyan és kényelmesen tudjanak eleget tenni az új kötelezettségnek, bevezette a Budapest Pénzügyi Asszisztenst, amellyel a bankszektorban az elsők között nyújt a kisvállalatok számára online számlázási szolgáltatást.

A Budapest Bank csoport ügyfelei között végzett kutatásából kiderült, hogy a kisvállalkozások 63%-a még mindig használ papíralapú számlatömböt a számlák kiállításához. Ráadásul több mint negyedük havonta több mint 20 számlát állít ki, amelyek digitalizálása és a NAV-nak való továbbítása aránytalanul nagy terhet ró a vállalatvezetőkre. Az új feladat megoldásának leghatékonyabb módja egy online számlázóprogram használata, amivel kiváltható a papíralapú számlázás, így azok utólagos digitalizációja is.

Több független számlázóprogram is elérhető a piacon, azonban a Budapest Pénzügy Asszisztens olyan funkciókkal rendelkezik, amelyekkel a külső szolgáltatók egyike sem: nem csak számlakiállításra és küldésre alkalmas, hanem Budapest Bank ügyfélként a számlázó összeköthető lesz az internetbankkal, így lehetőség lesz rá, hogy egy rendszerben, online legyen kezelhető a bejövő számlák kifizetése, illetve a kimenő számlák kiegyenlítésének nyomon követése is. 

A könyvelőknek is könnyebbséget jelent a számlázó használata, mert azonnal értesítést kapnak a számlázásról, így naprakész információival rendelkezhetnek a cég pénzügyeiről. A számlázó használatával a NAV bejelentési kötelezettség is könnyen teljesíthető, hiszen a program - aktiválás után - a kiállított számlákat automatikusan elküldi az adóhatóságnak.

A Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesülete is minden vállalkozásnak azt javasolja, hogy térjen át egy online számlázóprogramra: "Azt tapasztaljuk, hogy sok kisvállalkozás még nem készült fel kellően arra, hogy az új NAV adatbejelentési kötelezettséget maradéktalanul teljesítse, és nem is feltétlenül látja, hogy papíralapú számlázás esetén milyen többletadminisztrációt fog jelenteni számára ezek digitalizálása. Legcélszerűbb, ha áttérnek egy online számlázóprogram használatára, amely leegyszerűsíti és automatizálhatja a folyamatot" - mondta Zara László, a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének elnöke.   

A Budapest Pénzügyi Asszisztenst* egy egyszerű online regisztráció után minden hazai vállalkozás díjmentesen veheti igénybe, Budapest Bank ügyfélként pedig a bankszámla is beköthető lesz a számlázórendszerbe. A szolgáltatás az elkövetkezendő hónapokban folyamatosan újabb fejlesztésekkel bővül, többek között mobilapplikáció formájában is elérhető lesz.

 

 

* A Budapest Pénzügyi Asszisztensszolgáltatást a Budapest Eszközfinanszírozó Zrt. biztosítja.

(x)

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 20. 10:26
Rövid időn belül ez már a negyedik kormánypárti lap, amelyről bíróság mondta ki, hogy hazugságokat á...
Holdblog  |  2024. április 20. 06:03
A Bitcoin talán egyetlen nagy, saját sztorija, és a kriptovilág egyik legfontosabb eseménye játszódo...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem