21 °C Budapest
Súlyos a helyzet: kiderült, miért hal meg idő előtt ennyire sok magyar

Súlyos a helyzet: kiderült, miért hal meg idő előtt ennyire sok magyar

2018. október 11. 16:55

A legnagyobb veszélyben azok 40 év fölötti férfiak vannak, akik szmogos nagyvárosban élnek. Magyarországon évente közel 13 ezer ember halála köthető a légszennyezéshez, hazánkban sokkal több alkalommal emelkedik a megengedett szint fölé a szennyezés, mint amennyit előírnak.

Negyven százalékkal növeli a rák kockázatát, ha valaki szmogos városban él, ez elsősorban a férfiakat érinti egy tanulmány szerint. A Daily Mail által idézett anyagban a tudósok felhívták a figyelmet: a legveszélyesebb az, ha valaki sokáig van kitéve a kipufogórendszerek, erőművek által kibocsátott részecskéknek, vagy porviharoknak. A szmog-ügyben igen erősen érintett Délkelet-Ázsiában például az utóbbi időben megnőtt a rákos betegek száma. Bár sok egyéb tényező is befolyásolja a betegség kialakulását, a Quest Diagnostics Nichols Institute munkatársai kijelentették: a PM2,5 nevű finomrészecskék és a levegő magas széntartalma is döntően befolyásolja a rákos megbetegedések arányát.

A kutatók megvizsgálták a különféle szennyezőanyagok (beleértve a szén-monoxidot, a nitrogén-monoxidot, a nitrogén-dioxidot, az ózont és a kén-dioxidot) szintjével az adott területen, majd pedig 482 ezer 40 éves vagy annál idősebb férfi egészségügyi kartonajit vették górcső alá, akik a dohányzásról leszoktató programokban vettek részt 2012 és 13-ban. Ez alatt az idő alatt több mint 1600 rákos beteget diagnosztizáltak.

Ugyan a fent említett tényezők is nagyban befolyásolják a rák kialakulását, a kutatók szerint közrejátszhatott az is, hogy akkoriban magas finomrészecske-koncentrációt mértek - ez jellemzően kipufogókból, erőművek füstjéből, vagy az erdőtüzek által kerül a levegőbe. Ezek a részecskék kisebb méretük miatt sokáig szállnak a levegőben, ezért nagyobb eséllyel lélegezzük be őket. Tanulmányok kimutatták, hogy a finomrészecskéknek való kitettség növelheti a tüdő- és szívbetegségek kockázatát, valamint súlyosbodhat tőlük az asztma és a bronchitisz.

Itthon is nagy probléma

Lassan hazánkban sem telik el fűtési szezon rendszeres szmogriadók nélkül, de Budapesten más időszakokban is ki szokták adni a figyelmeztetést a szálló por magas koncentrációja miatt. Ilyenkor bizonyos környezetvédelmi osztályba tartozó gépjárművek nem hajthatnak be a fővárosba.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ez azonban csak a baj egyik forrását szünteti meg, hiszen általában télen feketéllik a főváros a szmogtérképen, mivel a fa- és széntüzelés okozza a legnagyobb szállópor-szennyezést. Budapesten a 2016-os adatok szerint több mint 52 ezer kéményt tartottak nyilván a kéményseprők. Magyarországon a becslések szerint évente több mint tízezer ember halálát lehet összefüggésbe hozni a légszennyezettséggel, az OECD 2016-os adatai szerint egymillió lakosra vetítve 937,6 halálozás vezethető vissza a légszennyezettségre, ami az európai OECD országok között a legmagasabb szám.

Évente átlagosan 100 napon haladja meg az egészségügyi határértéket a hazai légszennyezettség a megengedett 35 helyett. Magyarország levegője még a szomszédos országokkal összehasonlítva is jóval rosszabb, ezzel lehet összefüggésben, hogy Magyarországon másfél-kétszer többen halnak meg szívinfarktus, hörghurut, asztma, vagy tüdőrák miatt, mint szomszédainknál.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. július 7. 05:00
A nagy államadósságok miatt veszélybe kerülhet ismét az eurózóna? Milyen hatása lehet az erősödő inf...
MEDIA1  |  2022. július 6. 17:36
A Media1 értesülése szerint Gajdics ismét a néhány éve a NER-hez került Szabad Föld főszerkesztője l...
Kiszámoló  |  2022. július 6. 09:41
A kiürített államkassza miatt a kormány ezermilliárdos nagyságban különadókkal sújtott több szektort...
Összkép  |  2022. július 2. 18:20
Egy új nemzedék lép be a felnőtt világba, az 1995 és 2009 között született Z generáció. A jövő egyre...
Megdőlt a nagy videójáték-tévhit: ezt rengeteg szülő elrontja, súlyos árat fizet érte

A 6-18 éves fiatalok mintegy heti 8 órát töltenek játékkal, a magyar gyerekek pedig mintegy 76 százaléka ezzel tölti a szabadidejét.

Ezzel robbantana bankot rengeteg magyar: sokan nem is ismerik, pedig milliók múlhatnak rajta

A startolásnál a magyarok mindössze 10-15 százaléka ismerte a közösségi finanszírozás lényegét, és sokan még mindig összekeverik ezt a fajta támogatást a jótékonykodással.

5 érv amellett, hogy vásárlóként miért válaszd a közösségi finanszírozást

Békebeli személyesség, XXI. századi technológia - a közösségi finanszírozás közel sem olyan újkeletű fogalom, mint azt gondolnánk.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 7. csütörtök
Apollónia
27. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?