1 °C Budapest
Ha időben elkapják, a legrosszindulatúbb bőrrák is gyógyítható

Ha időben elkapják, a legrosszindulatúbb bőrrák is gyógyítható

2017. augusztus 18. 12:00

Az egyik legegyszerűbben felfedezhető, fájdalommentes vizsgálattal diagnosztizálható kór a melanoma malignum. Megelőzésében kulcsfontosságú az odafigyelés és a mértékletes "napfogyasztás" - a vakáció végéhez közeledve pedig a bőr önvizsgálata és egy célzott bőrgyógyászati szűrővizsgálat sem árthat.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A melanoma malignum az egyik legrosszabb indulatú, a bőrt és a nyálkahártyákat érintő daganatos megbetegedés, ugyanakkor helyes életmóddal (a napsugárzás megfontolt adagolásával) megelőzhető, korai felismerés esetén pedig jól gyógyítható.

A hazai tapasztalatok szerint százezer magyarországi lakosból húsznál jelentkezhet rosszindulatú festékes anyajegy a bőrön, a talpakon, a tenyereken, a körömágyban, a nyálkahártyákon, vagy néha a szemben. A leggyakrabban a 35 éven felüliek között fordul elő: jellemzően ekkorra adódnak össze a bőrt addig ért, főleg a túlzásba vitt napozásból, szoláriumozásból származó káros hatások az arra hajlamos embereknél. A kór nem tesz különbséget a nemek között, de gyakrabban fordul elő világosbőrűeknél, és azoknál, akik családjában már volt festéksejtes bőrdaganat; ráadásul napjainkban már a fiatalabbaknál sem megy ritkaságszámba.

Ma úgy tudjuk, hogy a melanoma leginkább anyajegyekből keletkezhet, de mintegy 30 százalékban az ép bőrön is megjelenik

- szögezi le Kiss Borbála bőrgyógyász, klinikai onkológus szakorvos.

Ennek feltehetően az az oka, hogy ez a betegség a festéktermelő sejtek rosszindulatú burjánzása, azonban az esetek jelentős részében ép bőrterületen jelenik meg, már rosszindulatú daganatként. A fennmaradó esetekben indul ki az elváltozás anyajegyekből. Az Országos Onkológiai Intézet legfrissebb adatai alapján 2014-ben 1236 női és 1173 férfibeteget tartottak nyilván, de ezek száma évről-évre nő.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Közülük azzal együtt is sokan életüket vesztik, hogy a bőrgyógyász szerint a melanoma - a bőrdaganatokhoz hasonlóan - a legkönnyebben felfedezhető, fájdalommentes vizsgálattal diagnosztizálható kórok közé tartozik.

"Rendszeres és egyszerű, célzott bőrgyógyászati szűrővizsgálattal korán felismerhető, az időben történő műtéti beavatkozással eredményesen gyógyítható betegség"

- mondja Kiss Borbála, aki a bőr önvizsgálatára, továbbá a konzekvens és szigorú fényvédelemre is felhívta a figyelmet.

Csanda Gergely, az NN Biztosító kommunikációs vezetője szerint legalább ilyen fontos az is, hogy időben felkészüljünk a nem várt helyzetekre, legyen szó akár egy derült égből villámcsapásként érkező betegségről vagy hirtelen műtétről.  Ennek optimális eszköze lehet egy megfelelő biztosítás, amely egyösszegű kifizetést nyújthat a diagnózis megállapításakor, hogy a gyógyulásnak ne legyen anyagi akadálya. A kapcsolódó orvosi asszisztencia szolgáltatások pedig segítséget nyújthatnak, hogy a páciens meggyőződhessen a felállított kórkép és a kezelési terv helyességéről, és hogy informálódjon a betegség legkorszerűbb kezelési módszereiről és azok elérhetőségéről.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 28. csütörtök
Simon, Szimonetta
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 27. 20:59