-2 °C Budapest
Ha időben elkapják, a legrosszindulatúbb bőrrák is gyógyítható

Ha időben elkapják, a legrosszindulatúbb bőrrák is gyógyítható

2017. augusztus 18. 12:00

Az egyik legegyszerűbben felfedezhető, fájdalommentes vizsgálattal diagnosztizálható kór a melanoma malignum. Megelőzésében kulcsfontosságú az odafigyelés és a mértékletes "napfogyasztás" - a vakáció végéhez közeledve pedig a bőr önvizsgálata és egy célzott bőrgyógyászati szűrővizsgálat sem árthat.

A melanoma malignum az egyik legrosszabb indulatú, a bőrt és a nyálkahártyákat érintő daganatos megbetegedés, ugyanakkor helyes életmóddal (a napsugárzás megfontolt adagolásával) megelőzhető, korai felismerés esetén pedig jól gyógyítható.

A hazai tapasztalatok szerint százezer magyarországi lakosból húsznál jelentkezhet rosszindulatú festékes anyajegy a bőrön, a talpakon, a tenyereken, a körömágyban, a nyálkahártyákon, vagy néha a szemben. A leggyakrabban a 35 éven felüliek között fordul elő: jellemzően ekkorra adódnak össze a bőrt addig ért, főleg a túlzásba vitt napozásból, szoláriumozásból származó káros hatások az arra hajlamos embereknél. A kór nem tesz különbséget a nemek között, de gyakrabban fordul elő világosbőrűeknél, és azoknál, akik családjában már volt festéksejtes bőrdaganat; ráadásul napjainkban már a fiatalabbaknál sem megy ritkaságszámba.

Ma úgy tudjuk, hogy a melanoma leginkább anyajegyekből keletkezhet, de mintegy 30 százalékban az ép bőrön is megjelenik

- szögezi le Kiss Borbála bőrgyógyász, klinikai onkológus szakorvos.

Ennek feltehetően az az oka, hogy ez a betegség a festéktermelő sejtek rosszindulatú burjánzása, azonban az esetek jelentős részében ép bőrterületen jelenik meg, már rosszindulatú daganatként. A fennmaradó esetekben indul ki az elváltozás anyajegyekből. Az Országos Onkológiai Intézet legfrissebb adatai alapján 2014-ben 1236 női és 1173 férfibeteget tartottak nyilván, de ezek száma évről-évre nő.

Közülük azzal együtt is sokan életüket vesztik, hogy a bőrgyógyász szerint a melanoma - a bőrdaganatokhoz hasonlóan - a legkönnyebben felfedezhető, fájdalommentes vizsgálattal diagnosztizálható kórok közé tartozik.

"Rendszeres és egyszerű, célzott bőrgyógyászati szűrővizsgálattal korán felismerhető, az időben történő műtéti beavatkozással eredményesen gyógyítható betegség"

- mondja Kiss Borbála, aki a bőr önvizsgálatára, továbbá a konzekvens és szigorú fényvédelemre is felhívta a figyelmet.

Csanda Gergely, az NN Biztosító kommunikációs vezetője szerint legalább ilyen fontos az is, hogy időben felkészüljünk a nem várt helyzetekre, legyen szó akár egy derült égből villámcsapásként érkező betegségről vagy hirtelen műtétről.  Ennek optimális eszköze lehet egy megfelelő biztosítás, amely egyösszegű kifizetést nyújthat a diagnózis megállapításakor, hogy a gyógyulásnak ne legyen anyagi akadálya. A kapcsolódó orvosi asszisztencia szolgáltatások pedig segítséget nyújthatnak, hogy a páciens meggyőződhessen a felállított kórkép és a kezelési terv helyességéről, és hogy informálódjon a betegség legkorszerűbb kezelési módszereiről és azok elérhetőségéről.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. december 7. 15:55
A producer-showman vitába szállt Gulyás Márton műsorvezetővel arról, hogy a TV2 a Fidesz televíziója...
Kiszámoló  |  2022. december 7. 10:54
Nem akartam írni róla, de annyian kértétek, hát írok egy keveset Matolcsy jegybankelnök beszédéről,...
Bankmonitor  |  2022. december 7. 10:41
Emelkedik a rövid futamidejű lakossági állampapírok kamata. Egy-két éves futamidőre már évi 9-9,5 sz...
Holdblog  |  2022. december 7. 06:03
A központi bankok idén újra ráéreztek az arany ízére: a jegybankok 2022 harmadik negyedévében globál...
Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 8. csütörtök
Mária
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 7. 22:14
Pénzcentrum  |  2022. december 7. 18:19