14 °C Budapest
Öröklődhet a gyógyszerfüggőség, ha a családban már volt szenvedélybeteg

Öröklődhet a gyógyszerfüggőség, ha a családban már volt szenvedélybeteg

MTI
2017. augusztus 17. 08:30

Ha orvosi kontroll mellett szedik a betegek a függőségre hajlamosító gyógyszereket, akkor általában nem alakul ki addikció - nyilatkozta Német Attila, a Nyírő Gyula Kórház - Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet főigazgatója a csütörtöki Magyar Nemzetben.

Korábban Zacher Gábor toxikológus az M1 aktuális csatorna egyik műsorában úgy nyilatkozott: kétszázezren lehetnek azok, akik gyógyszerfüggők, 70 ezren altató- vagy nyugtatószerfüggők, 25 ezren orrcsepp miatti addikciótól szenvednek.

Németh Attila a Magyar Nemzetben kiemelte: a függőségi hajlam genetikailag öröklődhet, amennyiben a családban már előfordult szenvedélybeteg.

Ez nem jelenti azt, hogy valaki automatikusan függő lesz, de tény, hogy hajlamos lehet rá.

Egy olyan élethelyzetben például, amit nem tud kezelni, sokat stresszel és nyugtatókat kezd szedni, nem biztos, hogy érzi majd, hol a határ. De ha van rendszeres orvosi felügyelet, és a beteg is figyel magára, akkor még a hajlam ellenére sem lesz függő az illető.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A nyugtatók és szorongásoldók mellett igen gyakran okoznak függőséget az altatók is. Németh Attila szerint ez leginkább azért alakul ki, mert idővel annyira hozzászokik a szervezet a gyógyszerhez, hogy nélküle már nem is tud aludni a beteg. Ezért nem célszerű hosszú távon szedni ilyen pirulákat, inkább csak akkor, ha az adott élethelyzet ezt megkívánja.

A gyógyszerfüggőség még nem akkora probléma hazánkban, mint az alkoholfüggőség, de nem szabad figyelmen kívül hagyni a jelenséget. A pszichiátriákon is együtt kezelik a gyógyszer-, alkohol- és drogfüggőket.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 6. csütörtök
Ivett, Frida
18. hét
Május 6.
Jelszó világnap
EZT OLVASTAD MÁR?