Minden 9 hónapos gyereket beoltanának kanyaró ellen

Minden 9 hónapos gyereket beoltanának kanyaró ellen

2017. március 10. 14:33

Több gyermekorvostól is úgy értesült a Pénzcentrum, hogy a jelenlegi 15 hónapos kor helyett a gyermekek 9 hónaposan kaphatnák meg a kanyaró elleni kötelező védőoltást.

Még március negyedikén rendeltek el zárlatot a makói kórház fekvőbetegeket ellátó osztályain és sürgősségi részlegein, az egészségügyi személyzet körében kimutatott kanyaró megbetegedések miatt.

A szomszédos Romániában már tombol a kanyarójárvány: szeptembertől február közepéig már több mint háromezer megbetegedést regisztráltak, ahol az oltási kampány ellenére folyamatosan nő a kanyarós esetek száma. Így nagy a valószínűsége, hogy a romániai járvány átlépi az országhatárokat.  Kanyaró szempontjából leginkább veszélyeztetettek a 15 hónaposnál fiatalabb, még védőoltásban nem részesült, illetve a betegséget át nem vészelt, oltatlan személyek.

Talán éppen az elmúlt időszak hírei állhatnak a hátterében a meg nem erősített értesülésünknek, miszerint

azt fontolgatják, hogy a kanyaró elleni védőoltást előrébb hoznák és 15 helyett már 9 hónapos korban beadnánk a gyerekeknek.

A 15 hónapos korban esedékes oltás egyébként már most is előrébb hozható és 9-12 hónapos korban is beadatható közel 10 ezer forintért. Ettől azonban még az oltást 15 hónapos korban is meg kell ismételni, ráadásul az oltási rend módosítása sem kis feladat, hiszen jogszabály változtatások kellenek hozzá.  A témában megkerestük az Országos Epidemiológiai központot, de cikkünk megjelenéséig még nem kaptunk tőlük választ.

Magyarországon 1969-ben vezették be a kanyaró elleni védőoltásokat, amelynek köszönhetően a 47 év alatti lakosság döntő többsége legalább egy kanyaró elleni oltásban részesült. A hosszú távra szóló védettség kialakítása érdekében 1989-től kezdődően két dózis oltóanyag beadása (oltás és újraoltás) történik. Az első, kanyaró elleni oltást 15 hónapos korban kapják meg a kisgyermekek - morbilli-mumpsz-rubeola (MMR) kombinált oltóanyagként -, majd 11 éves korban (6. osztály) iskolai kampányoltás keretében részesülnek újraoltásban, ugyancsak MMR vakcinával

- írta korábbi közleményében országos tisztifőorvos korábbi közleményében.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az MTI tudosítása szerint jelenleg 31 kanyarógyanús eset van országszerte, közülük 13 embernél a laboratóriumi vizsgálat igazolta is a betegséget - mondta el Oroszi Beatrix, az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) főigazgató-főorvasa pénteki budapesti sajtótájékoztatón.

Eddig az ország 11 megyéjéből jelentettek kanyarógyanús eseteket, minden megyében egy, maximum két betegséggyanút, tehát ezek szórványos esetek.

A lakosság egészét közvetlenül érintő járványveszély tehát nincs.

 

NEKED AJÁNLJUK
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 8. 19:18