26 °C Budapest
Minden 9 hónapos gyereket beoltanának kanyaró ellen

Minden 9 hónapos gyereket beoltanának kanyaró ellen

2017. március 10. 14:33

Több gyermekorvostól is úgy értesült a Pénzcentrum, hogy a jelenlegi 15 hónapos kor helyett a gyermekek 9 hónaposan kaphatnák meg a kanyaró elleni kötelező védőoltást.

Még március negyedikén rendeltek el zárlatot a makói kórház fekvőbetegeket ellátó osztályain és sürgősségi részlegein, az egészségügyi személyzet körében kimutatott kanyaró megbetegedések miatt.

A szomszédos Romániában már tombol a kanyarójárvány: szeptembertől február közepéig már több mint háromezer megbetegedést regisztráltak, ahol az oltási kampány ellenére folyamatosan nő a kanyarós esetek száma. Így nagy a valószínűsége, hogy a romániai járvány átlépi az országhatárokat.  Kanyaró szempontjából leginkább veszélyeztetettek a 15 hónaposnál fiatalabb, még védőoltásban nem részesült, illetve a betegséget át nem vészelt, oltatlan személyek.

Talán éppen az elmúlt időszak hírei állhatnak a hátterében a meg nem erősített értesülésünknek, miszerint

azt fontolgatják, hogy a kanyaró elleni védőoltást előrébb hoznák és 15 helyett már 9 hónapos korban beadnánk a gyerekeknek.

A 15 hónapos korban esedékes oltás egyébként már most is előrébb hozható és 9-12 hónapos korban is beadatható közel 10 ezer forintért. Ettől azonban még az oltást 15 hónapos korban is meg kell ismételni, ráadásul az oltási rend módosítása sem kis feladat, hiszen jogszabály változtatások kellenek hozzá.  A témában megkerestük az Országos Epidemiológiai központot, de cikkünk megjelenéséig még nem kaptunk tőlük választ.

Magyarországon 1969-ben vezették be a kanyaró elleni védőoltásokat, amelynek köszönhetően a 47 év alatti lakosság döntő többsége legalább egy kanyaró elleni oltásban részesült. A hosszú távra szóló védettség kialakítása érdekében 1989-től kezdődően két dózis oltóanyag beadása (oltás és újraoltás) történik. Az első, kanyaró elleni oltást 15 hónapos korban kapják meg a kisgyermekek - morbilli-mumpsz-rubeola (MMR) kombinált oltóanyagként -, majd 11 éves korban (6. osztály) iskolai kampányoltás keretében részesülnek újraoltásban, ugyancsak MMR vakcinával

- írta korábbi közleményében országos tisztifőorvos korábbi közleményében.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az MTI tudosítása szerint jelenleg 31 kanyarógyanús eset van országszerte, közülük 13 embernél a laboratóriumi vizsgálat igazolta is a betegséget - mondta el Oroszi Beatrix, az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) főigazgató-főorvasa pénteki budapesti sajtótájékoztatón.

Eddig az ország 11 megyéjéből jelentettek kanyarógyanús eseteket, minden megyében egy, maximum két betegséggyanút, tehát ezek szórványos esetek.

A lakosság egészét közvetlenül érintő járványveszély tehát nincs.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. augusztus 9. 16:31
Rendkívül jó idszakot zárt a Rupert Murdoch nevével fémjelzett médiaóriás, a News Corp: közel dupláj...
Holdblog  |  2022. augusztus 9. 06:04
Exkluzív (mini)interjút készítettünk Zsiday Viktor portfóliómenedzserrel, aki az elmúlt hetekben, tö...
Bankmonitor  |  2022. augusztus 8. 16:46
A hitelbl való ingatlanvásárlás elengedhetetlen eleme az értékbecslés, amely során felmérik a lakás...
MNB Intézet  |  2022. augusztus 8. 10:17
Idén a kriptoeszközök piacának egyik legnagyobb esését élhették át a befektetk. A kriptopiac jelenle...
Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 9. kedd
Emőd
32. hét
Augusztus 9.
Az állatkertek napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?