17 °C Budapest
Szupercellák, jégverés, milliárdos károk: ez nem film, hanem a hazai rögvalóság

Szupercellák, jégverés, milliárdos károk: ez nem film, hanem a hazai rögvalóság

2016. szeptember 21. 17:00

Elképesztő viharszezonon vagyunk túl. Egy biztosító szerint az idén a hozzájuk érkezett több mint 33 ezer lakásbiztosítási kárbejelentés nem számít rendkívülinek, vannak azonban új jelenségek, melyekre érdemes odafigyelniük a lakástulajdonosoknak is.

Az elmúlt évhez képest összességében nem emelkedett a kárbejelentések száma a Groupama Biztosítónál, jóllehet több viharos és heves időjárási jelenség okozott rendkívüli helyzeteket. A társasághoz beérkezett több mint 33 ezer lakásbiztosítási kárbejelentés kárértéke mintegy 2 milliárd forintra rúg.

2016-ban elsősorban Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén, Pest, Veszprém, Vas, Békés megyékből, valamint Budapest térségéből érkeztek kárbejelentések.

Az összes bejelentés 60%-a ezekről a területekről érkezett a biztosítóhoz, de az ország majd minden régiójából jelentős károkat regisztráltak.

Ez a kárbejelentési mennyiség éves szinten nem nevezhető rendkívülinek, de időbeli lefolyásuk az előző évekhez képest eltérő, jobban a nyár második felére koncentrálódnak. Kimagasló a jégverés kapcsán tett bejelentések száma, mely lényegesen meghaladja az elmúlt évek hasonló károkra tett bejelentéseinek mennyiségét

- mondta el dr. Máhig Attila, a Groupama Biztosító szolgáltatási ügyvezető igazgatója.

Új jelenség a viharok hevesebb lefolyása, illetve a szupercellák egyre gyakoribb kialakulása.

De mii is az a szupercella, és mi a gond vele?

A szupercella jóval nagyobb károkat tud okozni, mint egy "közönséges" felhőszakadás.

A szupercella legismertebb jellemzője, hogy hosszabb lefolyású egy átlagos zivatarnál, és a szél iránya is többször megváltozhat az érintett régióban. A tartósabb és hevesebb zivatarfelhőkből álló szupercella nagyobb mennyiségű csapadékot képes lezúdítani, amely nagy eséllyel okoz beázásokat. A hibás tetőszerkezetek és elavult szerkezeti elemek szintén nagyobb eséllyel rongálódnak meg egy ilyen hosszantartó és heves zivatarfelhők elvonulásától terhes esemény során, ezért a kárszakértők szerint érdemes az ingatlanokat még a viharszezon előtt átvizsgálni, szükség esetén kijavítani a már meglévő sérüléseket.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A szupercella kísérőjeként a jégeső kialakulásának is nagyobb az esélye, amely az üvegszerkezeteket és műanyag redőnyöket rongálja meg, illetve a külső vakolat sérülését, valamint a héjazatok károsodását is eredményezheti.

A szupercella hektikus és hosszantartó széllökései során valószínűbb a kerítések és kerti építmények sérülése is, ezért érdemes gondoskodni ezek megfelelő védelméről.

Tippek vihar előttre és utánra

Az idei viharszezonban is számos olyan, az ügyfelek számára bosszantó esettel találkoztak az idézett biztosító kárszakértői, mely kis odafigyeléssel elkerülhető lett volna - oktat közleményében a Groupama, majd néhány jótanáccsal szolgál:

  • A szükséges karbantartásokat végezzük el,
  • vihar előtt is tegyük meg a szükséges óvintézkedéseket,
  • ellenőrizzük lakásbiztosításunkat, és
  • minél előbb enyhítsük, fotózzuk, és jelentsük is be a károkat!

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?