15 °C Budapest
Lecsapott a vihar: lehet, hogy nem fizet a biztosító?

Lecsapott a vihar: lehet, hogy nem fizet a biztosító?

2016. május 24. 19:30

Kedd reggel durva vihar csapott le Magyarországra, és a lakásbiztosítások miatt már meg is kezdődött a viharkárok bejelentése. Ezzel egyébként nem érdemes várni, ugyanis szűkös határidőnk van a bejelentésre, ráadásul a kárenyhítésről sem árt gondoskodni.

A kedd reggeli vihar után 112 kárbejelentés érkezett a K&H-hoz, a károk értéke pedig az első becslések alapján elérheti a 7,2 millió forintot. Idén eddig a viharokhoz, nagy esőzésekhez kapcsolódóan a lakás- és vagyonbiztosításokhoz köthetően összesen 1416 darab kárbejelentés érkezett.

A leggyakoribb káreset idén az eddig tapasztalatok szerint a tetőbeázás volt. Kárfelmérés után a lakásbiztosításoknál átlagosan 37 ezer, egyéb vagyonbiztosításoknál pedig 180 ezer forint volt a tényleges kárösszeg.

Érdemes elővigyázatosnak lenni, ellenőrizni a tetőt, a vízelvezetőket, nyílászárókat még a viharszezon előtt, ha pedig mégis bekövetkezik a kár, akkor kulcsfontosságú a megfelelő dokumentálás

 - mondta Kaszab Attila, a társaság vezérigazgató-helyettese, a nem-életbiztosításokért és működésfejlesztésért felelős vezetője.

Mit tegyünk, ha kár ért minket?

A lakásbiztosításoknál két napunk van arra, hogy bejelentsük a kárt, így nem árt minél előbb értesíteni a biztosítót. Emellett a kárenyhítésről is gondoskodni kell, ha ez elmarad, akkor lehetséges, hogy kevesebb lesz a kifizetett biztosítási összeg, mint a helyreállítási költség. Mit jelent ez a gyakorlatban?

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Előfordulhat például, hogy elviszi a tető egy részét a vihar, de utána nem takarjuk le fóliával a további beázások elkerülésére, és ezután a teljes ház beázik. Ilyenkor a biztosító dönthet úgy, hogy nem megfelelő volt a további károk elleni védelem és csupán a tetőt fizeti ki nekünk, a beázást már nem.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 14. hétfő
Vazul
24. hét
Június 14.
Húsmentes világnap
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. június 13. 16:08