10 °C Budapest

Vége a lehúzásnak: befenyítik az ügynököket Matolcsyék

Pénzcentrum
2015. november 4. 11:26

Az elmúlt évtizedekben rengeteg bedőlt életbiztosítási szerződéssel találkozhattunk, az eredetileg 15-20 éves futamidőre tervezett termékek gyakran néhány év után megszűnnek, az ügyfelek pedig elbukják a befizetett pénzük jelentős részét. A problémák sora hosszú, azonban a jegybank radikális átalakítást tervez ezeknél a megtakarításoknál, teljesen átalakulhat a jutalékfizetési rendszer és a díjak is átláthatóbbak lehetnek.

Sokszor merül fel a megtakarítással egybekötött életbiztosítások esetében, hogy vannak olyan problémák, amelyek már évtizedek óta megoldatlanok:

  • Magasak az értékesítés költségei, ráadásul az ügyfél számára átláthatatlan, hogy miért is fizet ennyit pontosan.
  • A befektetésen megkeresett pénzből jelentős összegeket vonnak el, így sokszor alig marad hozama az ügyfeleknek.
  • Sok a bedőlt szerződés, ami különösen az első néhány évben lehet fájó, amikor az ügyfélnek nem jár pénz a befizetett összeg után.

A magas jutalékok arra sarkalják az ügynököket, hogy minél előbb minél több szerződést kössenek és ne foglalkozzanak, vagy minimális figyelmet fordítsanak a korábban kötött biztosításokra. Ezért nem érdekük a szerződések fenntartása, pedig hosszú távú (10-20 éves) befektetésekről van szó. A jutalékrendszer így arra ösztönzi az ügynököket, hogy átkössék más biztosítóhoz a már meglévő szerződéseket, amivel az ügyfél szinte biztos, hogy veszít.

Milyen életbiztosításokról van szó?

Az életbiztosításoknak két fő típusa létezik:

  • Kockázati életbiztosítások és
  • Megtakarításos életbiztosítások.
Az etikus életbiztosítási koncepció a megtakarításos életbiztosításokra fog vonatkozni, ezen belül a vegyes és a befektetéssel összekötött életbiztosításokra egyaránt kiterjed. Lényeges, hogy várhatóan a nyugdíjbiztosításokra is kiterjed a szabályozás, persze ott a TKM már korábban is keretek közé lett szorítva.

Néhány évvel ezelőtt, a magas kamatkörnyezetben nyújtott hozamok egyébként sokszor kitermelték ezeket a költségeket. Azonban mióta a jegybanki alapkamat rekord alacsony szinten van ezek az elvonások sokszor a teljes hozamot elemésztik, sőt esetenként a tőke is veszélybe kerülhet. Ezen persze változtatni kell és a Magyar Nemzeti Bankban (MNB) jelenleg is folyik a munka, amely a problémák kiküszöbölését célozza. A tervek szerint több másik európai uniós szabályzással vezethetik be az etikus életbiztosítási koncepciót, ami radikális változásokat hozhat az életbiztosítások értékesítésében és költségszerkezetében.

Min változtat az etikus életbiztosítási koncepció?

Az etikus életbiztosítási koncepció lényege, hogy az ügyfelek jobban átlássák, milyen terméket vesznek azáltal, hogy átlátható termékeket adnak el a tanácsadók. Ez változást hozhat a tanácsadóknak járó jutalékrendszer szabályaiban, illetve az életbiztosítások egyébként rendkívül bonyolult költségszerkezete is átláthatóbb lehet. Ez azért fontos, mert ezeknek az intézkedéseknek köszönhetően egy átlag ügyfélnek sem fog bonyolult költségelvonásokkal szembesülni, így könnyebben dönthet afelől, hogy melyik szolgáltatót választja, sőt, hogy egyáltalán a biztosítási ügynök által kínált termékre van-e egyáltalán szüksége.

Most így kapnak jutalékot az ügynökök

A jelenlegi szabályozás szerint a tanácsadó a neki járó jutaléknak legfeljebb akkora részét kaphatja meg, amekkora részét az ügyfél befizette a díjaknak.

Az ügynök kifizetésére a biztosító az ügyfél által fizetett éves díj 200 százalékát szánja (ezen osztozik az ügynökség, a menedzser és a tanácsadó), viszont a kifizetés nem haladhatja meg a biztosítóhoz beérkezett biztosítási összeget. Ezt a technikát nevezzük jutalékcsepegtetésnek. Ha például fél évente fizetendő díjat vállalt az ügyfél, akkor a jutalékot várhatóan négy egyenlő részletben kapják meg a közvetítők.

A szerződés létrejöttétől számított egy éven belül (legalább a díjelőírásnak megfelelő első díjrészlet biztosítóhoz történő beérkezését követően) legfeljebb tizennégy havi díjelőírásnak megfelelő összegben fizethető jutalék

- olvasható a biztosítókról és biztosítási tevékenységekről (Bit.) szóló törvényben.

Hogyan módosulhat a jutalékfizetés?

Megkérdeztük a Magyar Nemzeti Bankot (MNB), hogyan módosulhat a jutalékok mostani szabályozása, illetve, hogy a jelenlegi szabályzatot betartják-e maradéktalanul a biztosítók.

Korlátozottan tártunk fel jogszabálysértést, azonban az azonosított hiányosságok esetében természetesen intézkedett az MNB. 2015-ben kiemelt ellenőrzési célterülete volt az MNB-nek a megtakarítási jellegű életbiztosítások jutalék-kifizetéseinek vizsgálata

- mondta el kérdésünkre a jegybank.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A jutalékfizetés módosulásáról tehát egyelőre hallgat az MNB, a koncepció kidolgozása jelen pillanatban is zajlik. Az viszont kérdéses, hogy valójában mennyire tartják magukat a biztosítók a jutalék csepegtetéséhez. Ugyan a határozatok között nem találtunk kifejezetten emiatt kiszabott bírságot, mégis, úgy tudjuk, továbbra is előfordul egyes szolgáltatóknál, hogy a teljes jutalékot egyben fizetik ki az ügynöknek.

Korábban is vezettek be szabályokat

A 2016. január 1-től hatályos Bit. hatalmazza fel az MNB-t arra, hogy a teljes költség mutató (TKM) számítására és közzétételére vonatkozó részletes szabályokat rendeletben állapítsa meg. Ennek alapján nemcsak a jutalékfizetésben, hanem az életbiztosítások költségmutatójában is lehetnek változások.

Mi az a TKM?

A teljes költség mutató (TKM) az életbiztosítás költségelemeit szedi össze és egy példabiztosításon keresztül mutatja be a költségeket. Ez iránymutatást ad arra, hogy összehasonlíthassuk a biztosításokat. Azonban nem lineárisan vonják le TKM-nek megfelelő százalékot a befektetéseinkről, ezért nem alkalmas a megtakarítások teljeskörű összehasonlítására, csupán egy körülbelüli értéket ad a költségterhelésről.

A jegybank nyugdíjbiztosítások esetén már adott ki ajánlásokat, amelyekben maximálta ezeknek a megtakarításoknak a TKM-jét. Ennek alapján egyébként több nyugdíjbiztosítás már nem értékesíthető, helyettesítették őket olcsóbb termékekkel. Várhatóan hasonló lesz a szabályozás az életbiztosításoknál is, vagyis fokozatosan csökkenhetnek a TKM maximált értékei és azok az életbiztosítások, amelyek nem tudnak megfelelni a szabályozásnak nem lesznek tovább értékesíthetők. Helyüket a nyugdíjbiztosításhoz hasonlóan átvehetik az olcsóbb (és várhatóan átláthatóbb) termékek.

Lényeges, hogy nemcsak a TKM mértékét szabályozhatja a jegybank, hanem a mutató számításának módszere is módosulhat. Ennek pontos részletei még nem ismertek, azonban a lehetséges irányról vannak elképzelések:

  • Lehetséges, hogy a kockázati költségek nem lesznek benne a TKM-ben, hanem külön kell majd feltüntetni.
  • Lehetséges, hogy a TKM-ben külön fel kell majd hívni a figyelmet arra, hogy a költségek mekkora részét teszik ki egyes elemek, különös tekintettel az értékesítési költségre, a befektetési költségekre és adminisztrációs költségekre.
  • Az életbiztosítások gyakran tartalmaznak bónuszt, amely a késedelem nélküli jó ügyfeleket illeti 10-15 év után. Ez jelenleg a TKM-et csökkenti, azonban a szabályozás ezt is külön kezelheti majd.

Mikor léphetnek életbe az új szabályok?

A szabályok 2016 elejétől elvileg bármikor alkalmazhatóak lennének, azonban 2017 elejétől a biztosítóknak egy új nemzetközi sztenderdnek is meg kell felelniük. Több európai uniós szabályozás is ekkor fog életbe lépni, így várhatóan ezzel együtt vezethetik be az etikus életbiztosítási koncepciót is.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 24. 11:53
László Imre polgármesterről azt írta a propagandasajtó, hogy el akarta tusolni a XI. kerületi óvodai...
Bankmonitor  |  2024. április 24. 11:33
Várhatóan 2024 júniusában indul az új otthonfelújítási program. A támogatásból az 1990 előtt épült c...
Kiszámoló  |  2024. április 24. 08:26
A múlt század közepén a legtöbb országban a cégek voltak az egyik legjelentősebb adóbefizetők, a tel...
Holdblog  |  2024. április 24. 06:03
Megválasztása óta keveset beszélt Argentína új elnöke a dollárra való átállásról, pedig a lépésnek k...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem