Szabályozza az MNB az online biztosítókat

Szabályozza az MNB az online biztosítókat

2015. május 6. 14:02

Háromból egy kötelező biztosítást már online alkusznál kötnek az ügyfelek, és más biztosításoknál is rohamosan terjed az elektronikus felületek igénybe vétele. Az idők jeleit felismerve ma hatályba léptette erőteljesen fogyasztóvédelmi célú, de a szakmával is alaposan egyeztetett ajánlását a felügyelet. Szeptembertől várja el az MNB a biztosítási termékek bemutatására, összehasonlítására és/vagy közvetítésére szolgáló elektronikus felületektől (vagyis nem csak az online alkuszoktól) a benne megfogalmazott szabályok alkalmazását.

A felügyelet szerdai sajtótájékoztatóján elhangzottak szerint a biztosítási és biztosításközvetítői szakma nagy érdeklődéssel várta az ajánlás megszületését, amely nem kötelező érvényű ugyan, de az MNB (Magyar Nemzeti Bank) elvárja a biztosítási és biztosításközvetítői piac szereplőitől azok

 •  termékbemutatásra,
 •  összehasonlításra,
 •  közvetítésre

A két éve zajló felügyeleti vizsgálatok több problémát is feltártak az online alkuszoknál, többek között nehezen elérhető információkat, nem teljes körű tájékoztatást, elégtelen igényfelmérést és félrevezető, pontatlan, nem naprakész felületeteket találtak. Az összehasonlítások során nem mindig volt objektív a termékek sorrendje, hiányzott a megfelelő alkuszi megbízás, sérült egyes esetekben az alkuszi függetlenség.

A ma hatályba lépő és a teljesítés szempontjából szeptember 1-től elvárt ajánlás ezért

 •  átlátható, egyértelmű tájékoztatást,

 • tisztességes, korrekt tanácsadást,

 • távoli kapcsolat ellenére megfelelő igényfelmérést, valós igényekhez igazodó biztosítást,

  JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

  Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 • a fogyasztói érdekek csorbítatlanságát,

 • az összehasonlítás és az értékesítés érdekkonfliktusának feloldását,

 • ezáltal erőteljes ár- és szolgáltatásversenyt

követel meg a biztosítási és biztosításközvetítői piac szereplőitől. 43 pontból áll az ajánlás, amely a gyakorlatban többek között alapos, érthető kommunikációt, nem félrevezető és nem közbizalmat gyengítő, egyszerű nyelvezetű, könnyen olvasható, naprakész és információkon alapuló, szakmailag megalapozott, óvatos becsléseket tartalmazó tájékoztatást vár el a szerződéskötés előtt, az értékesítés során és az értékesítést követően egyaránt.

Kizárólag az online felületek valószínűleg soha nem lesznek alkalmasak az értékesítésre, a nem sztenderd termékek esetében mindig egyfajta értékesítési mixre (pl. személyes értékesítéssel kombináltra) lesz szükség

- vélik az MNB-nél a biztosítási piacról.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 20. 20:36
Az ország egyik leggazdagabb vállalkozójához köthető Rádió 1 hálózat egy hét alatt egyszerre 6 pénzü...
Holdblog  |  2022. május 20. 18:36
Nagy hibák. A nyilvánosság előtt aratott nagy sikerek hihetetlenül kifizetődők. Túl a meglévő ügyfel...
Kiszámoló  |  2022. május 20. 10:53
Van egy angol kifejezés, a hedonic treadmill, amit nagyon nehéz magyarra lefordítani. (Ha valakinek...
MNB Intézet  |  2022. május 20. 10:46
Környezeti kérdések az egyik legszélesebb látókörű magyar közgazdász gondolatainak tükrében. Miképp...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 21. szombat
Konstantin
20. hét
Május 21.
Szeged napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?