31 °C Budapest
Minden 12. percben ez történik valakinek a lakásával

Minden 12. percben ez történik valakinek a lakásával

2015. március 10. 18:06

A betörések során a könnyen mozdítható és gyorsan eladható dolgokat viszik el leggyakrabban. A családoknak a betörők mellett a legtöbb kárt a természet okozza, tavaly például az árvízek miatt fizettek rengeteget a biztosítók.

Bár a betöréses lopások száma csökkent az utóbbi időben, így is több mint húszezer ilyen bűncselekmény történik minden évben. Ugyan a biztonságtechnika, a zárrendszerek kialakítása sokat fejlődött, a betörők ezeket is megtanulták kijátszani. Sokszor a tulajdonosok is felelősek, figyelmetlenek és óvatlanok.

2009-től kezdve 2013-ig folyamatosan növekedett a betöréses lopások száma országszerte. 2013-ra 23,7 ezer esetet regisztrált az Országos Kriminológiai Intézet, 2014-re kicsit mérséklődött ez a szám 23,5 ezerre. Az elsődleges célpont Budapest, hiszen az ország lakosságának ötöde itt él, majd Pest és Borsod-Abaúj Zemplén megye következik a sorban. A legkevesebb betörés Vas, Veszprém és Tolna megyében történik - derül ki a Groupama Garancia Biztosító közleményéből.

Ékszer, készpénz és kütyü a leginkább áhított zsákmány

A leginkább áhított célpontok még mindig a készpénz, az ékszerek, de vonzó lehet az autókulcs, és az elektronikus kommunikációs eszközök, például a mobiltelefon és a tablet is. A pár éve még divatos termékek, úgy mint a hi-fi, régebbi típusú televíziók, asztali számítógépek, már kevésbé népszerűek a betörők körében. Ezeket a nagyobb elektronikai cikkeket már egy átlagos fizetésből be lehet szerezni, nem éri meg ezeket ellopni. Ugyanakkor a betörők számára a melléképületben tárolt, nagyobb értékű gépek (benzines fűnyírók, komolyabb kisgépek, szerszámok, szivattyúk) ma is értéket képviselnek az elkövetők körében, ezeket is előszeretettel tulajdonítják el.
Leltározzon otthon is - higgye el, megéri!

Az értékeket otthon biztonságosan rögzített lemezszekrényekben vagy beépített széfekben ajánlott tárolni. A betörők jól ismerik a "klasszikus" rejtekhelyeket, mint ruhásszekrény, ágyneműk és ezeket ellenőrzik először. Amit szintén javaslunk minden ingatlantulajdonosnak, hogy az értékeikről készítsenek házi leltárt: írják fel a tárgyak egyedi azonosító jeleit, sorszámait, és minden értékesebb tárgyat fényképezzenek le. A rendőrség szakemberei számára az ilyen jellegű adat nagy segítség a nyomozásban.

- mondták az ORFK bűnmegelőzési szakemberei.

Más veszélyek is leselkednek ránk

Az elemi károk közül az árvizek okozták a legkomolyabb károkat a háztartásokban, az összes káresemény közül pedig csőtörésre fizetett a legtöbbet a társaság 2014-ben - derül ki az Allianz Hungária adataiból.
Felhőszakadás, jégeső, szélvihar, ónos eső... Csak néhány, a 2014-es természeti csapás közül, amelyek Magyarországot sújtották; összességében elmondható, hogy az elmúlt évet a rendkívül esős, viharos időjárás jellemezte. Nem csak a természeti elemek okoztak azonban károkat, az év során megfigyelhető, hogy minden hónapban más-más káresemény képviseltette magát jelentősebb számban.

Januárban történt az év során a legtöbb betöréses lopás és háztartási robbanás, az elemi károk közül a földrengés mutatta meg erejét. A február viszonylag nyugodtan telt, az év során ebben a hónapban történt a legkevesebb káresemény. A 2014-es szélsőséges időjárási periódus a március közepi szélviharral kezdődött, májusban pedig Ivett és a többi vihar okozott károkat, mindez azonban még csak bevezetője volt a nyári égi áldásoknak.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Júliusban és augusztusban visszatértek a viharok és a felhőszakadások. Ezekben a hónapokban jelentős károkat okoztak a szélviharok az épületek tetőszerkezetében, de sok esetben betört ablakok, és megrongált redőnyök, homlokzatok árulkodtak a jégeső pusztításáról. A szeptember a vizek hónapja volt, a víz minden formájában megmutatta magát: nem csak felhőszakadások és ezzel összefüggésbe hozhatóan árvizek és beázások formájában, de a legtöbb csőtörés is ebben a hónapban történt (több mint 3500 db).

Októberben az üvegtörésre, decemberben pedig az elveszített kulcsok miatti zárcserére fizetett az Allianz. Meglepőnek tűnhet, de 2008-ig visszamenőleg megvizsgálva az előző éveket, azt látjuk, hogy minden évben decemberben történik a legtöbb zárcsere. A meghitt ünneplést sajnos nem csak az elhagyott kulcsok, de az adventi gyertyák és a karácsonyfával kapcsolatos tűzesetek tették emlékezetesebbé.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 20. 12:34
A természeti, a politikai, gazdasági, társadalmi bizonytalanságok mélyülése, a civilizációs beláthat...
MEDIA1  |  2022. május 20. 10:56
A 4iG meghagyja a mobil üzletágat: három lehetőséget is vizsgálnak, hogy miként fejleszthetnék azt....
Kiszámoló  |  2022. május 20. 10:53
Van egy angol kifejezés, a hedonic treadmill, amit nagyon nehéz magyarra lefordítani. (Ha valakinek...
MNB Intézet  |  2022. május 20. 10:46
Környezeti kérdések az egyik legszélesebb látókörű magyar közgazdász gondolatainak tükrében. Miképp...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 20. péntek
Bernát, Felícia
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?