16 °C Budapest

Minden 12. percben ez történik valakinek a lakásával

2015. március 10. 18:06

A betörések során a könnyen mozdítható és gyorsan eladható dolgokat viszik el leggyakrabban. A családoknak a betörők mellett a legtöbb kárt a természet okozza, tavaly például az árvízek miatt fizettek rengeteget a biztosítók.

Bár a betöréses lopások száma csökkent az utóbbi időben, így is több mint húszezer ilyen bűncselekmény történik minden évben. Ugyan a biztonságtechnika, a zárrendszerek kialakítása sokat fejlődött, a betörők ezeket is megtanulták kijátszani. Sokszor a tulajdonosok is felelősek, figyelmetlenek és óvatlanok.

2009-től kezdve 2013-ig folyamatosan növekedett a betöréses lopások száma országszerte. 2013-ra 23,7 ezer esetet regisztrált az Országos Kriminológiai Intézet, 2014-re kicsit mérséklődött ez a szám 23,5 ezerre. Az elsődleges célpont Budapest, hiszen az ország lakosságának ötöde itt él, majd Pest és Borsod-Abaúj Zemplén megye következik a sorban. A legkevesebb betörés Vas, Veszprém és Tolna megyében történik - derül ki a Groupama Garancia Biztosító közleményéből.

Ékszer, készpénz és kütyü a leginkább áhított zsákmány

A leginkább áhított célpontok még mindig a készpénz, az ékszerek, de vonzó lehet az autókulcs, és az elektronikus kommunikációs eszközök, például a mobiltelefon és a tablet is. A pár éve még divatos termékek, úgy mint a hi-fi, régebbi típusú televíziók, asztali számítógépek, már kevésbé népszerűek a betörők körében. Ezeket a nagyobb elektronikai cikkeket már egy átlagos fizetésből be lehet szerezni, nem éri meg ezeket ellopni. Ugyanakkor a betörők számára a melléképületben tárolt, nagyobb értékű gépek (benzines fűnyírók, komolyabb kisgépek, szerszámok, szivattyúk) ma is értéket képviselnek az elkövetők körében, ezeket is előszeretettel tulajdonítják el.
Leltározzon otthon is - higgye el, megéri!

Az értékeket otthon biztonságosan rögzített lemezszekrényekben vagy beépített széfekben ajánlott tárolni. A betörők jól ismerik a "klasszikus" rejtekhelyeket, mint ruhásszekrény, ágyneműk és ezeket ellenőrzik először. Amit szintén javaslunk minden ingatlantulajdonosnak, hogy az értékeikről készítsenek házi leltárt: írják fel a tárgyak egyedi azonosító jeleit, sorszámait, és minden értékesebb tárgyat fényképezzenek le. A rendőrség szakemberei számára az ilyen jellegű adat nagy segítség a nyomozásban.

- mondták az ORFK bűnmegelőzési szakemberei.

Más veszélyek is leselkednek ránk

Az elemi károk közül az árvizek okozták a legkomolyabb károkat a háztartásokban, az összes káresemény közül pedig csőtörésre fizetett a legtöbbet a társaság 2014-ben - derül ki az Allianz Hungária adataiból.
Felhőszakadás, jégeső, szélvihar, ónos eső... Csak néhány, a 2014-es természeti csapás közül, amelyek Magyarországot sújtották; összességében elmondható, hogy az elmúlt évet a rendkívül esős, viharos időjárás jellemezte. Nem csak a természeti elemek okoztak azonban károkat, az év során megfigyelhető, hogy minden hónapban más-más káresemény képviseltette magát jelentősebb számban.

Januárban történt az év során a legtöbb betöréses lopás és háztartási robbanás, az elemi károk közül a földrengés mutatta meg erejét. A február viszonylag nyugodtan telt, az év során ebben a hónapban történt a legkevesebb káresemény. A 2014-es szélsőséges időjárási periódus a március közepi szélviharral kezdődött, májusban pedig Ivett és a többi vihar okozott károkat, mindez azonban még csak bevezetője volt a nyári égi áldásoknak.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Júliusban és augusztusban visszatértek a viharok és a felhőszakadások. Ezekben a hónapokban jelentős károkat okoztak a szélviharok az épületek tetőszerkezetében, de sok esetben betört ablakok, és megrongált redőnyök, homlokzatok árulkodtak a jégeső pusztításáról. A szeptember a vizek hónapja volt, a víz minden formájában megmutatta magát: nem csak felhőszakadások és ezzel összefüggésbe hozhatóan árvizek és beázások formájában, de a legtöbb csőtörés is ebben a hónapban történt (több mint 3500 db).

Októberben az üvegtörésre, decemberben pedig az elveszített kulcsok miatti zárcserére fizetett az Allianz. Meglepőnek tűnhet, de 2008-ig visszamenőleg megvizsgálva az előző éveket, azt látjuk, hogy minden évben decemberben történik a legtöbb zárcsere. A meghitt ünneplést sajnos nem csak az elhagyott kulcsok, de az adventi gyertyák és a karácsonyfával kapcsolatos tűzesetek tették emlékezetesebbé.

 

NEKED AJÁNLJUK
Márciusban biztosítsa otthonát MFO-val!

Hazánkban megközelítőleg 4 millió lakott ingatlanon van biztosítás, ami azt jelenti, hogy minden negyedik háztartás védtelen az elemi károk, a tűzesetek vagy épp a betörés...

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. március 29. 06:22
HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm