15 °C Budapest

Bomba robbant a pesti bankoknál: mi állhat a háttérben?

Pénzcentrum
2014. január 14. 05:37

Hétfő reggel egy ismeretlen bombát robbantott a CIB Bank (és kisebb részben a Budapest Bank) XIII. kerületi fiókjánál: a hírek szerint azt sem zárhatjuk ki, hogy anyagi haszonszerzés lett volna a tettes célja, tehát akár a bankjegykiadó automatában, vagy a bank trezorjában található pénzre is utazhatott. Sokan azonnal arra következtettek, hogy szimbolikus,  bankrendszer elleni támadást láttunk a hajnali robbantásban. Tény, hogy Magyarországon sokan ellenségként, a megtestesült gonoszként tekintenek a bankokra, az elmúlt hónapokban több, kifejezetten a pénzintézetek ellen irányuló demonstrációra is sor került. Ezidáig azonban tettlegességig nem fajult a dolog.

Cikkünk megjelenéséig csak feltételezések láttak napvilágot arról, ki, vagy kik állhatnak a CIB Bank (és kisebb részben a Budapest Bank) XIII. kerületi fiókja elleni támadás mögött. Mint arról a Pénzcentrum.hu beszámolt, a Budapest XIII., Lehel úti CIB Bankfiók utcafronti bejárati oldalának egy része január 13-án 4 óra 18 perc körüli időben kirobbant. Személyi sérülés nem történt. A környéken lakók hatalmas robajra ébredtek, a robbanás hangja több kerülettel arrébb is hallatszott: sokan mennydörgésszerű hangot hallottak, megszólalt több riasztó, néhány perccel később pedig rendőr-és tűzoltóautók hangja verte fel a hajnali csendet.

Fotó: Pénzcentrum.hu


Az üvegszilánkokat a robbanás ereje a Lehel utca másik oldaláig, mintegy nyolcvan méterre röpítette, még délelőtt is üvegszilánkok borították az úttestet.

A rendőrség tájékoztatása szerint a robbanást ismeretlen szerkezetű és ismeretlen típusú robbanóanyag okozta, a bűncselekmény nem emberi élet kioltására vagy személyi sérülés okozására irányult, személyi sérülés nem történt. A bűncselekménnyel összefüggésben a rendőrség keresi azt az ismeretlent, aki a helyszínről egy cross enduro jellegű, tarka színű, forgalmi rendszám nélküli, 150-170 cm3-es, robogónál nagyobb méretű motorkerékpárral elhajtott. Lapinformációk szerint az ismeretlen a robbanás előtt figyelmeztette a környéken éjszakázó hajléktalanokat, hogy menjenek távolabb.

Fotó: Pénzcentrum.hu


Komoly bombafenyegetést korábban nem kaptak a bankok, az elkövetés pedig arra utal, hogy a robbantó nem akarta, hogy bárki megsérüljön.

Mit lépnek a bankok?
A Magyar Bankszövetség hétfő délután összehívta bankbiztonsági szakértőit, hogy - a rendőrség munkáját segítve - vizsgálják meg részletesen a hajnali, a a XIII. kerületi Lehel utcában történt vandál robbantás körülményeit. A pénzintézetek kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy szoros együttműködésben a rendvédelmi szervekkel, civil biztonsági erők bevonásával a robbantásos bűncselekményt felderítsék - mondta Sütő Ágnes, a bankszövetség kommunikációs vezetője az MTI érdeklődésére.

Megdöbbenve értesültek a hajnali robbantásról, és elítélik az ilyen, a közbiztonságot is aláásó, a lakosságot veszélyeztető magatartást. Szerencsés véletlen csak, hogy senki nem sérült meg, hiszen több környező épületben, irodában és sok lakásban is kárt okozott a bűncselekmény - mondta Sütő Ágnes.

Kifejtette: a XIII. kerületi, Lehel utcai pénzintézetek közül több bankfiók nem tudta hétfőn kiszolgálni ügyfeleit. Amíg, várhatóan még néhány napig, ez így marad, az adott bank központi ügyfélszolgálata segít az érintetteknek.

Fontos ugyanakkor kiemelni, hogy a robbantás sem ügyféladatot, sem betétet, ügyfélvagyont nem érint, mivel ezeket nem az adott bankfiókban tárolják - tette hozzá a kommunikációs vezető.


Pontosan megválasztott helyszín

Nem lehet nem észrevenni, hogy a robbantás egy olyan helyen történt, ahol több bank is van szorosan egymás mellett: CIB közvetlen környezetében van egy OTP, egy Erste, egy FHB, és egy UniCredit fiók is.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ezt emelte ki az MTI-nek nyilatkozó Jasenszky Nándor biztonsági szakértő is, aki szerint a helyszín kiválasztását egyfelől motiválhatta, hogy a környéken számos bankfiók van, ugyanakkor a bűncselekmény irányulhatott céltudatosan az adott bankfiókra is.

Jasenszky Nándor arra a kérdésre, hogy csoport- vagy politikai motiváció állhatott-e a történtek hátterében, azt mondta: ezeknek a bűncselekményeknek a jellemzője, hogy az elkövetői kör felvállalja tettét, ilyen eddig nem történt, továbbá a politikai motiváció esetében a helyszínválasztás is emblematikus, politikai üzenettel bíró kell, hogy legyen. A konkrét esettel összefüggésben azt mondta: a robbantás célja egyértelműen a vagyoni károkozás volt, ezt támasztják alá azok a sajtóhírek is, amelyek szerint a környékbeli hajléktalanokat előzőleg figyelmeztették, menjenek el a helyszín közeléből.

A nyomozással kapcsolatban kiemelte: meg kell vizsgálni, hogy a közelmúltban bárki fenyegetőzött-e hasonló bűncselekménnyel, továbbá az is támpontot ad a rendőrségnek, hogy milyen anyaggal, milyen technológiával követték el a bűncselekményt.

Eddig ilyennel még nem találkoztunk

Hasonló esettel Magyarországon ezidáig nem találkoztunk - igaz, 2009-ben Vácott felrobbantottak, és ki is raboltak egy bankautomatát . Bár nem tudni, hogy mi motiválta az elkövetőt, az érezhető, hogy az elmúlt hónapokban megnőtt a bankok iránti ellenszenv (mi itt a Pénzcentrum.hu-nál ezt napi szinten tapasztaljuk, elég, ha megnézzük az olvasói leveleket, fórum-vagy Facebook-hozzászólásokat). Ráadásul a neten már tegnap sokan hősként ünnepelték a robbantót, kihangsúlyozva, hogy "tuadtosan személyi sérülés nélkül" hajtotta végre a cselekményt.

Forrás: "Bankcsapda Érdekvédelmi Civil Szervezet" Facebook-oldala


Emlékezhetünk arra is, hogy az elmúlt hónapokban több csoport több alkalommal tüntetett a pénzintézetek ellen.Ősszel az egyik tüntetésnél matricákkal, plakátokkal ragaszották össze a pesti belváros banjainak kirakatait, kisebb blokádokat, forgalmi fennakadásokat okoztak. Szeptemberben a rendőrség elfogott egy 44 éves férfit is, aki videoüzenetben azzal fenyegetőzött, hogy egy találomra kiválasztott bank kirakatát betöri.

Forrás: "Bankcsapda Érdekvédelmi Civil Szervezet" Facebook-oldala "A Lehel utcai bankfiók felrobbantása kizárólag olyan emberekről, illetve emberek egy csoportjáról képzelhető el, akik képesek indulat vagy gyűlöletkeltés céljából hamis videókat készíteni és terjeszteni politikai ellenfeleikről. Az Egyesület elnöksége követeli a Rendőrségtől az elkövető, illetőleg az elkövetői kör felderítését és felelősségre vonását." - tájékoztatta a Pénzcentrum.hu-t cikkünk megjelenése után a Bankcsapda civil szervezet.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 10. hétfő
Ármin, Pálma
19. hét
Május 10.
Mentők napja
Május 10.
Baromfi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 10. 16:16