13 °C Budapest

Tömeg az MNB-nél, végre itt az esély egy új lakásra? - Heti hírösszefoglaló

Pénzcentrum
2013. március 3. 18:32

Tovább csökkentette a jegybanki alapkamatot a monetáris tanács, így a kamattámogatott hitelek költségei a minimumra süllyedhetnek. Ilyen feltételekkel érdemes még idén lakást venni? Az MNB épületére nem csak a kamatdöntés miatt szegeződött sokszoros figyelem, az új jegybankelnök megválasztása előtt egy nappal háziasszonyok rohamozták meg a Hold utcai bejáratot. Vajon mit akarhattak? Heti hírösszefoglaló.

Végre itt a lehetőség? Így vehetsz szuperolcsón lakást
Közel 5 éve folyamatosan esnek az ingatlanárak, ám mivel ezzel párhuzamosan emelkedtek a lakáshitelek kamatai is, hiába voltak olcsóbbak az ingatlanok, vásárolni kevesen tudtak. Tavaly azonban három olyan dolog is történt, ami megváltoztathatja ezt a helyzetet: megjelent az új kamattámogatás és a szocpol, valamint a jegybank kamatvágásainak köszönhetően a piaci alapú hitelek is egyre elérhetőbbek. Könnyen lehet, hogy a nyomott lakásárak és az olcsóbb hitelek miatt 2013-ban érdemes házat/lakást venni. Egy biztos, a hitelek ennél már nem lesznek sokkal olcsóbbak. A Pénzcentrum.hu összeszedte a bankok legjobb ajánlatait.

Vidéki ingatlanok 5 millió alatt: sokaknak csak erre futja
Amíg Budán szinte nincs is lakáscélú ingatlan tranzakció 5 millió forint alatt, addig az ország többi régiójában erősödik az arányuk, vidéken az összesítés szerint szinte minden 5. eladás innen kerül ki.

Tömeg az MNB-nél: háziasszonyok, nyugdíjasok állnak sorban
Egyre nagyobb a sor a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Kiss Ernő utca 1. szám alatti lakossági pénztáránál. Sokan szatyrokkal, befőttesüvegekkel kezükben várnak arra, hogy beválthassák megmaradt 1 és 2 forintosaikat. Ma tehetik ezt meg utoljára.

Nem csak Matolcsy ásta meg az ingyenes bankszámlák sírját
Több bank a tranzakciós illeték mértékén túl is növelte díjait vagy szigorúbb feltételekhez kötötte a számlavezetési díj elengedését. Ezekből a lépésekből arra lehet következtetni, hogy az illeték ugyan valóban súlyosan megbolygatta a banki költségeket, de a klasszikusan ingyenesnek nevezett számlacsomagoknak egyébként is befellegzett volna, talán csak épp véletlen, hogy pont most került erre sor.

Erre vigyázz, ha előveszed a biciklid: 100 ezres bírság is járhat

Itt a tavasz, már a kevésbé bátrak is elővehetik kerékpárjukat és felkészíthetik a folyamatos használatra. A biciklizés nem csak olcsó és egészséges, de a leggyorsabb módja is a városi közlekedésnek, fontos viszont a szabályok betartása, hiszen akár 150 ezres bírsággal is járhat a szabálysértés. A Pénzcentrum.hu segít, hogy ne kerüljön sokba ez a tavasz.

Megdöbbentő dolog derült ki a magyar boltokról
Felmérések szerint egy átlagos magyar háztartás évente egy mázsa élelmiszert dob a szemétbe. Ez önmagában is magas szám, ugyanakkor az talán még megdöbbentőbb, hogy a boltok élelmiszerkészletének harmada szintén hulladékként végzi, elsősorban azért, mert lejár a termékek szavatossági ideje.

10 tipp: így vásárolj, így spórolj a hónap végén
Elérkeztünk a hónap végéhez, és - bár február rövid hónapnak számít - sokaknak bizony a fizetés előtti napok arról szólnak, hogy fogják vissza kiadásaikat, hogyan spóroljanak. A Pénzcentrum.hu most tíz vásárlási tippet mutat, amelyekkel jelentősen csökkenthetjük azt az összeget, amit egy átlagos bevásárláskor a kasszánál hagyunk. Tanácsaink természetesen nem kizárólag a hónap végén használhatók.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Megkezdődtek a tárgyalások a devizahitelesek problémájának rendezéséről
Megkezdődtek és a jövő héten kedden folytatódnak a tárgyalások a devizahitelesek problémájának rendezéséről - mondta Doubravszky György, a pénzügyi jogok biztosa szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

Villanyszámla: most megtudhatod, mennyivel fizetsz kevesebbet

A rezsicsökkentés ellenőrzéséért felelős fideszes munkacsoport vezetője törvénymódosítást nyújt be a szolgáltatók "rezsicsökkentés-ellenes magatartása" miatt, emellett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatósághoz és Magyar Energiahivatalhoz fordul az ELMÛ fogyasztóknak írt levele és a Főtávnak a díjcsökkentéssel kapcsolatban tett bejelentése miatt.

Ilyen lakásokba költözhet félmillió magyar
Magánbérlakásokba költöztetnék a rászoruló magyarokat. Békéscsaba, Kecskemét, Nyíregyháza és Szombathely lehet a Petri-csésze - ezekben a városokban próbálhatják majd ki először az új szociális bérlakáskoncepciót.

Ilyen sem volt még Magyarországon! Mi vár most a családokra?
A jegybank tovább, ezúttal 0,25 százalékponttal a történelmi mélypontjára, vagyis 5,25 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot. Az alapkamat határozza meg, hogy a bankok mekkora hozammal tarthatják a pénzüket az MNB-ben, tehát a teljes gazdaságra hatással van. Mi is azonnal érzékelhetjük ezt a betétek hozamain és a hitelek kamatain, de ne emiatt váltsunk most eurót. Bár 2010-ben volt már 5,25 alapkamat, de most elsőnek a hitelek szorosan követhetik a változást, hiszen az átlátható árazásnak köszönhetően a törlesztőrészletek szinte azonnal csökkenhetnek.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 13:12
Az uniós értékek magyarországi érvényesüléséről szóló új EP-állásfoglalás számos aggodalmat fogalmaz...
Bankmonitor  |  2024. április 25. 12:53
A közkedvelt lakástakarék-pénztárak tavaly új erőre kaptak, jelenleg már 3 szolgáltató is verseng eg...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm