Tömeg az MNB-nél, végre itt az esély egy új lakásra? - Heti hírösszefoglaló

Pénzcentrum
2013. március 3. 18:32

Tovább csökkentette a jegybanki alapkamatot a monetáris tanács, így a kamattámogatott hitelek költségei a minimumra süllyedhetnek. Ilyen feltételekkel érdemes még idén lakást venni? Az MNB épületére nem csak a kamatdöntés miatt szegeződött sokszoros figyelem, az új jegybankelnök megválasztása előtt egy nappal háziasszonyok rohamozták meg a Hold utcai bejáratot. Vajon mit akarhattak? Heti hírösszefoglaló.

Végre itt a lehetőség? Így vehetsz szuperolcsón lakást
Közel 5 éve folyamatosan esnek az ingatlanárak, ám mivel ezzel párhuzamosan emelkedtek a lakáshitelek kamatai is, hiába voltak olcsóbbak az ingatlanok, vásárolni kevesen tudtak. Tavaly azonban három olyan dolog is történt, ami megváltoztathatja ezt a helyzetet: megjelent az új kamattámogatás és a szocpol, valamint a jegybank kamatvágásainak köszönhetően a piaci alapú hitelek is egyre elérhetőbbek. Könnyen lehet, hogy a nyomott lakásárak és az olcsóbb hitelek miatt 2013-ban érdemes házat/lakást venni. Egy biztos, a hitelek ennél már nem lesznek sokkal olcsóbbak. A Pénzcentrum.hu összeszedte a bankok legjobb ajánlatait.

Vidéki ingatlanok 5 millió alatt: sokaknak csak erre futja
Amíg Budán szinte nincs is lakáscélú ingatlan tranzakció 5 millió forint alatt, addig az ország többi régiójában erősödik az arányuk, vidéken az összesítés szerint szinte minden 5. eladás innen kerül ki.

Tömeg az MNB-nél: háziasszonyok, nyugdíjasok állnak sorban
Egyre nagyobb a sor a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Kiss Ernő utca 1. szám alatti lakossági pénztáránál. Sokan szatyrokkal, befőttesüvegekkel kezükben várnak arra, hogy beválthassák megmaradt 1 és 2 forintosaikat. Ma tehetik ezt meg utoljára.

Nem csak Matolcsy ásta meg az ingyenes bankszámlák sírját
Több bank a tranzakciós illeték mértékén túl is növelte díjait vagy szigorúbb feltételekhez kötötte a számlavezetési díj elengedését. Ezekből a lépésekből arra lehet következtetni, hogy az illeték ugyan valóban súlyosan megbolygatta a banki költségeket, de a klasszikusan ingyenesnek nevezett számlacsomagoknak egyébként is befellegzett volna, talán csak épp véletlen, hogy pont most került erre sor.

Erre vigyázz, ha előveszed a biciklid: 100 ezres bírság is járhat

Itt a tavasz, már a kevésbé bátrak is elővehetik kerékpárjukat és felkészíthetik a folyamatos használatra. A biciklizés nem csak olcsó és egészséges, de a leggyorsabb módja is a városi közlekedésnek, fontos viszont a szabályok betartása, hiszen akár 150 ezres bírsággal is járhat a szabálysértés. A Pénzcentrum.hu segít, hogy ne kerüljön sokba ez a tavasz.

Megdöbbentő dolog derült ki a magyar boltokról
Felmérések szerint egy átlagos magyar háztartás évente egy mázsa élelmiszert dob a szemétbe. Ez önmagában is magas szám, ugyanakkor az talán még megdöbbentőbb, hogy a boltok élelmiszerkészletének harmada szintén hulladékként végzi, elsősorban azért, mert lejár a termékek szavatossági ideje.

10 tipp: így vásárolj, így spórolj a hónap végén
Elérkeztünk a hónap végéhez, és - bár február rövid hónapnak számít - sokaknak bizony a fizetés előtti napok arról szólnak, hogy fogják vissza kiadásaikat, hogyan spóroljanak. A Pénzcentrum.hu most tíz vásárlási tippet mutat, amelyekkel jelentősen csökkenthetjük azt az összeget, amit egy átlagos bevásárláskor a kasszánál hagyunk. Tanácsaink természetesen nem kizárólag a hónap végén használhatók.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Megkezdődtek a tárgyalások a devizahitelesek problémájának rendezéséről
Megkezdődtek és a jövő héten kedden folytatódnak a tárgyalások a devizahitelesek problémájának rendezéséről - mondta Doubravszky György, a pénzügyi jogok biztosa szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

Villanyszámla: most megtudhatod, mennyivel fizetsz kevesebbet

A rezsicsökkentés ellenőrzéséért felelős fideszes munkacsoport vezetője törvénymódosítást nyújt be a szolgáltatók "rezsicsökkentés-ellenes magatartása" miatt, emellett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatósághoz és Magyar Energiahivatalhoz fordul az ELMÛ fogyasztóknak írt levele és a Főtávnak a díjcsökkentéssel kapcsolatban tett bejelentése miatt.

Ilyen lakásokba költözhet félmillió magyar
Magánbérlakásokba költöztetnék a rászoruló magyarokat. Békéscsaba, Kecskemét, Nyíregyháza és Szombathely lehet a Petri-csésze - ezekben a városokban próbálhatják majd ki először az új szociális bérlakáskoncepciót.

Ilyen sem volt még Magyarországon! Mi vár most a családokra?
A jegybank tovább, ezúttal 0,25 százalékponttal a történelmi mélypontjára, vagyis 5,25 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot. Az alapkamat határozza meg, hogy a bankok mekkora hozammal tarthatják a pénzüket az MNB-ben, tehát a teljes gazdaságra hatással van. Mi is azonnal érzékelhetjük ezt a betétek hozamain és a hitelek kamatain, de ne emiatt váltsunk most eurót. Bár 2010-ben volt már 5,25 alapkamat, de most elsőnek a hitelek szorosan követhetik a változást, hiszen az átlátható árazásnak köszönhetően a törlesztőrészletek szinte azonnal csökkenhetnek.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 5. csütörtök
Krisztina
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?