17 °C Budapest

Összetörte autóját a magyar foci legendája

Pénzcentrum
2012. december 25. 13:00

Összetörte méregdrága autóját nemrégiben Dzsudzsák Balázs az egyik legjobb magyar labdarúgó. Szerencsére személyi sérülés nem történt, ám a Porsche javíttatása nem lesz olcsó. Az esetnek számtalan tanulsága van, melyeket nem árt megszívlelni a karácsonyi rokonlátogatásra induló autósoknak. Ezeket szedtük csokorba.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Autóbalesetben összetörte vadonatúj autójának elejét Dzsudzsák Balázs - értesült a Blikk. Az egyik legnépszerűbb magyar labdarúgó figyelmetlenség miatt belehajtott az előtte haladó autóba. Személyi sérülés szerencsére nem történt, ám a fekete Porsche Panamera GTS javíttatása bizonyára nem lesz olcsó mulatság.

A Dinamo Moszkva focistájának esete ráirányítja a figyelmet a téli autózás veszélyeire. Havas, jeges, sónedves utakon könnyű megcsúszni, megnő a féktávolság. Mivel korábban sötétedik és gyakran párás, ködös, havas az időjárás a látótávolság is lecsökken. Ráadásul az ünnepek alatt sokan látogatják meg családjukat, ami miatt a megszokottnál nagyobb forgalomra kell számítani az utakon. Külön kockázatot jelent, hogy ilyenkor azok is autóba ülnek, akik nem számítanak rutinos vezetőnek.

Ilyen kedvezőtlen körülmények között döntő fontosságú, hogy autónkat és saját magunkat is felkészítsük a különleges út- és közlekedési viszonyokra. Alapvető követelmény, hogy autónk megfelelő műszaki állapotban legyen: fel legyen szerelve a téli gumi, teli legyen az ablakmosótartály és megfelelő legyen a hűtővízbe töltött fagyálló mennyisége. A csomagtartóba tegyünk jégkaparót, jégoldót, vastag kabátot vagy pokrócot, láthatósági mellényt, egy kis zacskó homokot, hóláncot és lehetőség szerint meleg italt és egy kis ételt is.

Ugyancsak elengedhetetlen a szükséges okmányok ellenőrzése is. Nem árt ellenőrizni a forgalmi engedély, a jogosítvány és egyéb okmányok valamint a kötelező biztosítás érvényességét. Ha külföldre utazunk az autó zöldkártyáját se felejtsük itthon, mert egyes országokban ez igazolja, hogy rendelkezünk felelősségbiztosítással. Ugyancsak fontos, hogy legyen nálunk kék-sárga baleseti bejelentő nyomtatvány is.

A vezetőnek indulás előtt nem árt megismernie, hogyan reagál járműve a megváltozott körülményekre. A legjobb, ha egy ilyen célra kiépített pályán szakember felügyelete mellett tesszük próbára magunk és autónk tudását. Ennek hiányában egy nagyáruház néptelen parkolójában vagy egy csendes mellékutcában is gyakorolhatunk. Indulás után pedig óvatos fékezéssel tapasztaljuk ki, mennyire csúszik az út.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Ha az alapos felkészülés és gyakorlás ellenére is úgy járunk, mint Dzsudzsák Balázs, és balesetet szenvedünk, akkor a kék-sárga nyomtatványt kitöltve rögzítsük a baleset körülményeit és a résztvevők adatait, majd ezeket újra ellenőrizzük is le. Erre a munkára ne sajnáljuk az időt, mert később, vita esetén már nehéz az elkövetett hibákat orvosolni. Arra is ügyeljünk, hogy a baleseti bejelentő egy példánya nálunk maradjon. Súlyosabb baleset esetén a kárrendezéshez szükség lehet rendőrségi jegyzőkönyvre, az orvosi látleletre és a javítási számlákra is.

Amennyiben ezeket az egyszerű szabályokat betartjuk, alaposan lecsökkentjük az esélyét annak, hogy a karácsonyi ünnepeket beárnyékolja egy váratlan, komoly károkat okozó közlekedési baleset.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 21. csütörtök
Orsolya
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?