Összetörte autóját a magyar foci legendája

Pénzcentrum
2012. december 25. 13:00

Összetörte méregdrága autóját nemrégiben Dzsudzsák Balázs az egyik legjobb magyar labdarúgó. Szerencsére személyi sérülés nem történt, ám a Porsche javíttatása nem lesz olcsó. Az esetnek számtalan tanulsága van, melyeket nem árt megszívlelni a karácsonyi rokonlátogatásra induló autósoknak. Ezeket szedtük csokorba.

Autóbalesetben összetörte vadonatúj autójának elejét Dzsudzsák Balázs - értesült a Blikk. Az egyik legnépszerűbb magyar labdarúgó figyelmetlenség miatt belehajtott az előtte haladó autóba. Személyi sérülés szerencsére nem történt, ám a fekete Porsche Panamera GTS javíttatása bizonyára nem lesz olcsó mulatság.

A Dinamo Moszkva focistájának esete ráirányítja a figyelmet a téli autózás veszélyeire. Havas, jeges, sónedves utakon könnyű megcsúszni, megnő a féktávolság. Mivel korábban sötétedik és gyakran párás, ködös, havas az időjárás a látótávolság is lecsökken. Ráadásul az ünnepek alatt sokan látogatják meg családjukat, ami miatt a megszokottnál nagyobb forgalomra kell számítani az utakon. Külön kockázatot jelent, hogy ilyenkor azok is autóba ülnek, akik nem számítanak rutinos vezetőnek.

Ilyen kedvezőtlen körülmények között döntő fontosságú, hogy autónkat és saját magunkat is felkészítsük a különleges út- és közlekedési viszonyokra. Alapvető követelmény, hogy autónk megfelelő műszaki állapotban legyen: fel legyen szerelve a téli gumi, teli legyen az ablakmosótartály és megfelelő legyen a hűtővízbe töltött fagyálló mennyisége. A csomagtartóba tegyünk jégkaparót, jégoldót, vastag kabátot vagy pokrócot, láthatósági mellényt, egy kis zacskó homokot, hóláncot és lehetőség szerint meleg italt és egy kis ételt is.

Ugyancsak elengedhetetlen a szükséges okmányok ellenőrzése is. Nem árt ellenőrizni a forgalmi engedély, a jogosítvány és egyéb okmányok valamint a kötelező biztosítás érvényességét. Ha külföldre utazunk az autó zöldkártyáját se felejtsük itthon, mert egyes országokban ez igazolja, hogy rendelkezünk felelősségbiztosítással. Ugyancsak fontos, hogy legyen nálunk kék-sárga baleseti bejelentő nyomtatvány is.

A vezetőnek indulás előtt nem árt megismernie, hogyan reagál járműve a megváltozott körülményekre. A legjobb, ha egy ilyen célra kiépített pályán szakember felügyelete mellett tesszük próbára magunk és autónk tudását. Ennek hiányában egy nagyáruház néptelen parkolójában vagy egy csendes mellékutcában is gyakorolhatunk. Indulás után pedig óvatos fékezéssel tapasztaljuk ki, mennyire csúszik az út.

Ha az alapos felkészülés és gyakorlás ellenére is úgy járunk, mint Dzsudzsák Balázs, és balesetet szenvedünk, akkor a kék-sárga nyomtatványt kitöltve rögzítsük a baleset körülményeit és a résztvevők adatait, majd ezeket újra ellenőrizzük is le. Erre a munkára ne sajnáljuk az időt, mert később, vita esetén már nehéz az elkövetett hibákat orvosolni. Arra is ügyeljünk, hogy a baleseti bejelentő egy példánya nálunk maradjon. Súlyosabb baleset esetén a kárrendezéshez szükség lehet rendőrségi jegyzőkönyvre, az orvosi látleletre és a javítási számlákra is.

Amennyiben ezeket az egyszerű szabályokat betartjuk, alaposan lecsökkentjük az esélyét annak, hogy a karácsonyi ünnepeket beárnyékolja egy váratlan, komoly károkat okozó közlekedési baleset.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. december 1. 16:39
Nagy összegű bírságot vagy akár a platform korlátozását is kilátásba helyezte az Európai Unió illeté...
Kasza Elliott-tal  |  2022. december 1. 15:02
Kis vásárlás és sok osztalék gyűjtögetés volt a novemberi teljesítményem.VáltozásokKétszer vásárolta...
Számvető  |  2022. december 1. 12:24
A pénzügyi szakértők által aktívan kezelt befektetési alapok semmivel sem teljesítenek jobban, mint...
Bankmonitor  |  2022. december 1. 08:53
Kevesen tudják, hogyan számolják ki az állami nyugdíjat. Nekik szeretnénk segíteni az alábbi videóva...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 1. csütörtök
Elza
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?