Akár drágulhat is a köteleződ jövőre

Pénzcentrum
2012. augusztus 31. 10:37

Lényegesen nem fognak változni a kötelezők díjai egy nyáron benyújtott törvényjavaslat hatására, ami lehetővé teszi, hogy 2013-tól kezdve a biztosítók tetszőleges gyakoriságban és időben módosíthassák a kötelezők díjait. Az évi egyszeri és kötelező díjközzétételhez képest ez nagy változást hoz, a tulajdonosok viszont nem számíthatnak lényeges költségváltozásra,  a megkérdezett szakértők szerint a nagyobb biztosítók is csak kismértékben drágíthatnak díjaikon.


"A díjhirdetés liberalizációja azt teszi lehetővé a biztosítók számára, hogy folyamatosan alkalmazkodjanak a piaci körülményekhez. Nem egy évre előre kell az ország teljes területére és minden ügyfélre vonatkozó díjtarifát összeállítani, hanem lehetőség nyílik a változó körülményekhez való folyamatos alkalmazkodásra" -mondta el lapunknak Csikós Daniel, a Genertel Biztosító vezérigazgatója.

A folyamatosan változó körülmények nem kedveztek a biztosítóknak 2012-ben sem. A forint gyengélkedése miatt az alkatrészek és a javítások jelentős mértékben drágultak, ami a 2011-es év nagy "nyertes" biztosítóit jelentősen megterhelték. Ezért is várható, hogy a nagyobb biztosítók esetlegesen díjakat növelnek a következő időszakban - mondta el lapunk kérdésre Németh Péter, a CLB Független Biztosítási Alkusz Kft. üzletág vezetője

A hasonló váratlan eseményekre ezentúl könnyen és gyorsan reagálhatnak a biztosítók. A 2013 januárjától bevezetendő új rendszer lehetővé teszi, hogy a biztosítók év közben is tetszőleges gyakorisággal változtathassanak a mindenkori kgfb-díjaikon, amelyeket azonban - az ügyfelek megfelelő tájékozódásának elősegítése érdekében - legalább hatvan nappal az alkalmazás előtt meg kell hirdetniük.

Simon Zsolt, a Generali gépjárműbiztosítási üzletág igazgatój is hasonlóan véli: "A díjversenyre elsősorban nem a liberalizáció lesz hatással, hanem a károk és díjak kölcsönhatásai, melyeket azonban a biztosítók is rugalmasabban tudnak majd követni. A biztosítók célzottabban tudnak majd reagálni az ügyfelek igényeire és a piaci körülmények változásaira. A kampányidőszakhoz képest egy egészségesebb verseny kialakulására számítunk."

A díjverseny valószínűleg megmarad hosszú távon, a kérdés viszont az, hogy a díj milyen szinten stabilizálódik. Az árszint közelebb lesz a valós árhoz, ami magasabb a jelenlegi szintnél. Vagyis a díjak esetleges növekedésével számolunk - mondta Csikós. Ezzel Németh is egyetértett azzal a kitétellel, hogy egyes kisebb biztosítók a nagyobbakhoz igazíthatják az áraikat és ezzel olcsóbbak lehetnek, mint az utolsó kampányban.

Mit jelent ez nekünk a szakemberek szerint?

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az ügyfelek számára a biztosítók személyre szabottabb díjakkal tudnak megjelenni. A kárnyilvántartási rendszerben bevezetetésre kerülő azonosítószám lehetővé teszi azt, hogy az ügyfél folyamatosan beazonosítható legyen, ezzel hitelesen nyomon követhetővé válik személyes kártörténetük és a biztosítók akár még a jelenleginél is kedvezőbb díjakat kínálhatnak azoknak, akik valóban hosszú ideje balesetmentesen vezetnek.

A kapcsolt termék jelentősége is növekedhet, a CLB biztosítási alkusz vezetője szerint a jövőben még érdemesebb lehet a biztosításokról globálisan gondolkodni. Az összes biztosításunk, mint a lakás, élet, kgfb összehangolásával a jövőben többet spórolhatunk. Az alkuszok jelentősége is megnőhet, hiszen a folyamatosan változó díjszabások között egyre nehezebb lesz kiigazodni.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. július 14. 09:04
Nincs vége a Babaváró hitellel kapcsolatos újdonságoknak. 2024-től érdemben változott a népszerű tám...
Holdblog  |  2024. július 14. 06:26
Eléggé lelassult a globális vagyon növekedése az elmúlt évtizedben. A UBS nemrég publikált Global We...
MEDIA1  |  2024. július 12. 17:24
Az Új Írás és a Tekintet folyóiratok Aranytoll Életmű-díjas egykori főszerkesztőjét 93 évesen érte a...
Kiszámoló  |  2024. július 12. 14:54
Hitelügyintéző Gáborunk új videót csinált a CSOK Pluszról, ha gondolkodtál azon, hogy igénybe vedd,...
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 15. hétfő
Henrik, Roland
29. hét
Július 15.
Bíróságok napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem