15 °C Budapest

Kötelező biztosítások: gödör alján az árak

Pénzcentrum
2012. április 10. 12:06

2011-ben a biztosítási piac egészére rányomta a bélyegét a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások tovább eső díjszintje és csökkenő szerződésállománya. Az átlagdíj idei újabb kétszámjegyű esése azonban a többség szerint nem az utolsó áresés a piacon. Bár 15% feletti csökkenést csak 8% vár, 15% alatti csökkenést 58% valószínűsít 2013-ra. Az idei kampány ezek szerint továbbra is a "minél alacsonyabb díjakról" szól majd. Derült ki a Portfolió.hu konferenciáján. Az iparág szereplői válaszoltak a kérdésekre.

Szavazott a szakma: kezünkben a biztosítók üveggömbje


Az idei év díjbevételeit erőteljesen determinálják a tavaly év végi kampányban kialakult alacsony átlagdíjak, így idén aligha növekszik ez a szegmens. Jövőre viszont már 24%, 2014-ben pedig 37% szerint megindulhat az árak növekedése, a biztosítók ugyanis valamikor a következő években érkezhetnek el arra a pontra, hogy további tartalékok híján egyre nagyobb számban felhagynak jelenlegi, árversenyre építő politikájukkal.

Szavazott a szakma: kezünkben a biztosítók üveggömbje


Nem véletlen tehát, hogy a szavazók háromnegyede szerint a jelenlegi piac nem vonzó új piaci szereplők számára, bár az utóbbi években két szereplő (Astra és CIG Pannónia) is belépett erre a piacra.

Szavazott a szakma: kezünkben a biztosítók üveggömbje


Ezzel szemben a szavazók 81%-a szerint a következő három évben lesz olyan szereplő, aki elhagyja ezt a piacot, vélhetően azért, mert már a jelenlegi veszteségeket sem tartja érdemesnek elviselni azért, hogy ezen a piacon ügyfeleket gyűjtsön. A szavazók több mint fele szerint legalább kettő szereplő kiléphet a piacról a következő három évben.

Szavazott a szakma: kezünkben a biztosítók üveggömbje


A PSZÁF adatai szerint a biztosítók tavaly az átkötési időszakban 1,026 millió új kgfb-szerződést regisztráltak, ebből 288 ezer volt a régi biztosítóhoz visszakötők száma. A konferencia résztvevői a váltók számának jelentős csökkenésére számítanak: 41%-uk szerint legfeljebb 600 ezren fognak váltani idén év végén, további 38% pedig 750 ezer alatti váltásra számít. Ennek két fő oka lehet: egyre csökken az év végén váltók aránya (az új gépjármű-vételek esetében már a szerződéskötés évfordulóján történik a váltás), másrészt az alacsony díjszint mellett egyre kisebb motivációt éreznek az ügyfelek, hogy kis megtakarítás kedvéért váltsanak.

Szavazott a szakma: kezünkben a biztosítók üveggömbje

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)


Az alacsony díjszint a kgfb-termékek közvetítői jutalékszintjére is rányomta a bélyegét. Talán ennek is köszönhető, hogy a résztvevők többsége szerint legfeljebb ajtónyitó termékként érdemes ma foglalkoznia egy értékesítő szervezetnek a kgfb-termékekkel, új szereplőként pedig csak 12% szerint érdemes ide belépni.

Szavazott a szakma: kezünkben a biztosítók üveggömbje


Az egyes értékesítési csatornák súlya a kfgb-piacon a résztvevők többsége szerint továbbra is az online alkuszok javára fog elmozdulni, magas azonban a biztosítók saját online csatornáinak növekedésére tippelők aránya is. Ez utóbbiak a konferencián elhangzott egyik előadás szerint kiegyensúlyozottabb látogatottsággal büszkélkedhetnek, mint a kampányidőszakban taroló online alkuszok.

Szavazott a szakma: kezünkben a biztosítók üveggömbje


Az év közben váltók tábora azonban nagyobb nyitottságot mutathat az egyéb közvetítői csatornák irányába, így körükben magasabb lehet a biztosítók saját hálózatának, az egyéb személyes hálózatoknak és a bankoknak a szerepe is.

Szavazott a szakma: kezünkben a biztosítók üveggömbje


Manapság alig van olyan biztosító és közvetítő, mely ki tudná vonni magát a kgfb-piacot érintő állománycsökkenés és intenzív díjverseny kedvezőtlen hatásai alól. Utóbbiban jelentős szerepet játszik, hogy a biztosítók kötelesek október végén meghirdetni díjaikat, és mivel ezeken utólag nem változtathatnak, könnyen kiárazhatják magukat a piacról. A lefelé mutató spirál elkerüléséhez egyre többek szerint szükség van a piac liberalizációjára. Ennek "teljes" változata (a kgfb-termékekre vonatkozó speciális szabályok jó részének eltörlése) 78% szerint időszerű. A kgfb-piac sorsa tehát elsődlegesen a jogszabályalkotók kezében van.

Szavazott a szakma: kezünkben a biztosítók üveggömbje

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
ChikansPlanet  |  2024. március 28. 09:40
Egy tech startup által tervezett innováció nemcsak a jövő energiaszükségletére kínál megoldást, hane...
MEDIA1  |  2024. március 28. 08:53
Üdv, Kötter hangzik a nem is oly rejtélyes elköszönés a Magyar Péterrel kapcsolatos, véletlenül kike...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 08:06
A lakáshitel kamatok csökkenése után a személyi hitelek is olcsóbbak lettek. A Bankmonitor Erste sze...
KonyhaKontrolling  |  2024. március 28. 07:45
A mai bejegyzésben megnézzük, hogy brókerek költségének hatását, ha a TBSZ brókereket hasonlítjuk ös...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem