18 °C Budapest

Többmilliós biztosítást kalkuláltak a filléres roncsra: nagyot nézett az ifjú sofőr

2011. március 22. 15:02

Elképesztő összegű gépjármű biztosítást kalkuláltak ki egy brit fiatalembernek. A biztosítás összegéért még a szigetországban is meg lenne az önrész egy jelzáloghitel felvétele esetén, pedig az autó csak a töredékét éri a biztosítás összegének.

A brit fiatal, Daniel Grey tisztában volt vele, hogy a korábbi 2500 fontos (780 ezer forint) éves gépjármű biztosítása - az előző autójával okozott baleset következtében - valamelyest növekedni fog, azt azonban ő sem gondolta, hogy ilyen mértékben.

 

(Forrás: Daily Mail)


Volt olyan társaság, amely 24 000 fontos (7,5 millió forint) gépjármű biztosítást kalkulált neki, ami a fiatal által 700 fontért (220 ezer forintért) vásárolt Volvo S40-es kocsi közel 34-szerese. A hazánkban elérhető összehasonlító portálokon is előfordulhatnak három-négyszeres különbségek a biztosítási díjak tekintetében, de ilyen aránytalan eltérésekkel nem találkozhatunk.

Hazánkban is tízezreket bukhatsz, ha év közben kötsz kötelezőt

Az év első két hónapjának adatai alapján közel 70 százalékos átlagdíj-emelkedés volt tapasztalható a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások körében.

Az év végi kampány során jellemző 17 ezer forint körüli átlagdíj helyett ebben az időszakban átlagosan 28 700 forintért kötöttek kötelezőt az autósok - derül ki a kotelezo.hu internetes szakportál adataiból. A biztosítók népszerűsége a kampányt követően sem változott: továbbra is a K&H (36 százalék) és az Astra (26 százalék) biztosítókat választja az évközben biztosítást kötők többsége, őket követi az Allianz (9 százalék) és a KÖBE (8 százalék).

Az évközi áremelkedés oka a közhiedelemmel ellentétben nem a biztosítók díjemelése: a kgfb-tarifák továbbra is egész évre szólnak, és az év végi kampányra külön kedvezményt csak elvétve kínáltak a piaci szereplők.

"Úgy tűnik, az évközi időszakban az autósok kevésbé árérzékenyek" - avat be a további részletekbe Lantos Lóránt, a kotelezo.hu portál vezetője. "Ez különösen autó vásárlásakor jellemző, amikor több milliós kiadáshoz kapcsolódik a biztosítás megvásárlása: ilyen esetekben csaknem kétszeres, 33 800 forintos átlagdíjat mértünk az idei évközi időszakban."

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

További ok az átlagdíj növekedésére, hogy az évközi időszakban jelentősen megnő azok aránya, akik bónuszfokozat nélkül, A0 kategóriában kötik meg biztosításukat. Sok ügyfél számára nem világos, hogy a bónuszfokozat nem az autóhoz, hanem annak üzembentartójához kapcsolódik. Vagyis azonos üzembentartó esetén az autó cseréjével megmarad a bónuszbesorolás. (Kivételt jelent, ha a meglévő autó mellett párhuzamosan üzemeltetünk egy másikat, annak esetében ugyanis a bónuszbesorolás az üzembentartótól függetlenül valóban A0-ról indul.)

Fontos tudni, hogy miközben évfordulós váltáskor a biztosítók minden esetben ellenőrzik a bónuszbesorolás helyességét, az autóvásárlás miatt kötött kötelező esetében nem kötelesek lekérni a kártörténeti adatokat! Vagyis ilyenkor az ügyfélnek, illetve alkuszának kell odafigyelnie, hogy ne érje kár helytelen bónuszfokozat megjelölése miatt.

"Idén először már azok is most válthatnak biztosítót, akik tavaly ebben az időszakban kötöttek új szerzésű járművükre kötelező biztosítást - folytatja a kötelező.hu szakértője. - "Nekik arra kell figyelniük, hogy évközben is ugyanazok a szabályok érvényesek, mint a kampányban: aki a biztosítási évforduló előtt 30 nappal nem mondja fel aktuális kötelezőjét, annak erre már csak egy teljes év múlva lesz ismét lehetősége!"

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 17. 19:53
Közösségi, közösségépítő rádióról van szó, ahol a kormányon kívül bárki szót kaphat.
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 17. 19:41
Ma lezajlott a Magyar Telekom részvény-visszavásárlási aukciója, elköltötték a teljes erre szánt öss...
Bankmonitor  |  2022. május 17. 14:17
Egyre szűkül azon bankok listája, amelyek átvehetik a Sberbank hiteleit. Valószínűleg az érintetteke...
Kiszámoló  |  2022. május 17. 12:43
A múltkori Wise fiaskó után kerestem valami számlacsomagot, ahonnan olcsón/ingyen tudok utalni, a vé...
Erről ne maradj le!
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?