15 °C Budapest

Bezárta a kormány a kiskaput: nem menekülhetnek a munkanélküliek

Pénzcentrum
2011. május 11. 17:25

A kormány mai ülésén döntött a passzív táppénz megszüntetéséről - jelentette be a kormányülést követő sajtótájékoztatón Nagy Anna kormányszóvivő. A táppénzt érintő egyéb döntéseket is hozott a kormány, így ezentúl az orvosok is büntethetőek lesznek, ha jogosulatlanul írnak ki keresőképtelenséget, a táppénzen lévők soron kívüli ellátásban részesülhetnek, a pénzbeli ellátásokat elektronikusan is meg lehet igényelni. Nagy Anna bejelentette azt is, a közalapítványok után a támogató testületeket is felülvizsgálja a kormány.

Megszűnik a passzív táppénz

A táppénzszabályok felülvizsgálata a Széll Kálmán Terv része, amelytől idén 3 milliárd forint, a következő két évben 10-10 milliárd forintos megtakarítást remél a kormány. Ennek részeként május 1-től feleződött a táppénzmaximum, így az eddigi 10 400 forint helyett 5200 forint a maximális napi összeg. Újabb szigorítás viszont, hogy megszűnik a passzív táppénz, amelyet a munkavállalók akkor vehettek igénybe, ha a munkaviszonyuk megszüntét követő 3 munkanapon belül lettek betegek, és vette keresőképtelenre az orvos.

A passzív táppénz időtartama egyébként nemrég, 2011. április 1-től csökkent 90 napról 45 napra.

Nagy Anna elmondása szerint a kormány úgy gondolja, sokak számára a munkanélküliség előli menekülést jelentette a passzív táppénz. Tavaly 84 ezren vették igénybe a kabinet szerint. A kormány álláspontja, hogy csak az legyen táppénzen, aki valóban beteg, aki munkanélküli, az a munkaerőpiacon próbáljon elhelyezkedni.

Az orvosok is fizethetnek

A kormány döntött arról is, hogy a betegek és munkáltatók és egészségügyi szervezeteken túl az orvosok is felelősségre lesznek vonhatók, ha jogosulatlanul írnak ki táppénzt. Ilyenkor a táppénz összegét vissza kell fizetni, amely visszafizetésen a "vétkes" felek osztoznak.

Soron kívüli ellátás

Akik legalább 15 napja vannak táppénzen, soron kívüli ellátásban részesülhetnek - jelentette be Nagy Anna. Az orvos ezentúl soron kívüli ellátást biztosító beutalót állít ki. Ennek célja, hogy akik táppénzen vannak, azok minél előbb visszanyerhessék egészségüket, és visszaállhassanak munkájukba. Az egészségügyi dolgozók soron kívüliségét ez nem érinti, leginkább soron kívüliek ők maradnak.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

e-OEP

A pénzbeli ellátások iránti igényt elektronikus úton is be lehet majd nyújtani. Az OEP honlapján elérhető program segítségével, az adóbevalláshoz hasonlóan (tehát vélhetően ügyfélkapus regisztrációt követően - a szerk.) használható a rendszer.

A rokkantnyugdíjazásra májusban visszatérnek

Első olvasatban tárgyalta a rokkantnyugdíjazás helyzetét a kormány, de további egyeztetésre van szükség, így az ügyre még májusban újra visszatérnek, és ekkor akár a végleges döntés is megszülethet. 

 

PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2022. május 26. 20:12
Ha ész nélkül osztogatod a pénzt a választás előtt és ezer-ezerötszáz milliárd forintos lyukat ütsz...
MEDIA1  |  2022. május 26. 19:19
People Group néven folytatja tevékenységét a jövőben a 1080p Reklám- és médiaügynökség – közölték la...
Bankmonitor  |  2022. május 26. 15:30
2022. első negyedévében korábban sohasem látott mélységbe zuhant a születésszám, így még egy lépésse...
MNB Intézet  |  2022. május 26. 10:43
A közösségi média nemcsak mindennapi privát életünkre van hatással, hanem a gazdaságra is. Talán nem...
Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?