17 °C Budapest

Táppénzszigorítás: bruttó 260 ezer forint fölött bebuktad

Pénzcentrum
2011. május 3. 14:02

A havi bruttó 260 ezer forintnál többet keresők rosszul járnak a táppénzszabályok szigorításával. Az intézkedés az idősebb korosztályt csapja fejbe leginkább, akik jellemzően már többet keresnek, és hajlamosabbak a betegségekre.

Május elsejétől a felére csökkent a táppénz maximum összege. Eddig egy napra legfeljebb 10400 forintot kaphattak a betegek, mostantól viszont már csak 5200 forint lehet a maximum.

Az új szabályokkal azok járnak rosszul, akik havi bruttó 260 ezer forintnál többet keresnek. Továbbra is életben marad ugyanis az a szabályozás, hogy az átlagos napi munkabér 60 százaléka lehet a táppénz, kivéve, ha valakinek nincs kétéves folyamatos munkaviszonya, mert akkor csak az 50 százalék jár. Az új szabályok szerint pedig a táppénz összege nem lehet több havi bruttó 156 ezer forintnál, ami a 260 ezer forintos bruttó jövedelem 60 százalékának felel meg.

Az intézkedéssel a magasabb keresetű, jellemzően idősebb korosztályt sújtja leginkább a kormány, akik ténylegesen betegek, és kevesebb táppénz fognak kapni. Emellett rosszul járnak a jól szituált szülők is, akiknek beteg gyermekük mellett kell otthon maradniuk. A munkavállalói érdekképviseletek tüntetéssel tiltakoztak a szabályozás ellen, egyelőre hiába.

A táppénzszabályokat legutóbb 2009-ben a Bajnai-kormány szigorította: akkor 70 százalékról 60-ra csökkentették a táppénz mértékét, ellenben az egy napra bruttó 10400 forint volt a maximumösszeg, szemben a május elsejétől hatályba lépett 5200 forinttal.

Táppénz a keresőképtelenség időtartamára, legfeljebb azonban egy évre jár. Amennyiben a folyamatos biztosítási idő tartama egy évnél rövidebb, csak a folyamatos biztosítási időnek megfelelő időtartamra lehet igényelni.

A veszélyeztetett terhes kismamákra is szigorúbb szabályokat léptetett életbe a kormány. Ezentúl egyből táppénzt és nem betegszabadságot kapnak, ha az orvos kiírja őket. Betegszabadság esetén a bruttó átlagkereset 70 százaléka jár. Első ránézésre úgy tűnik, mintha az érintett kismamák mindannyian rosszul jártak volna a szabályozással. Általánosságban azonban ez így nem igaz. A kormány számítása szerint azok, akik havi bruttó 290 ezer forintnál kevesebbet keresnek, még jól is járnak, mivel a táppénz után csak személyi jövedelemadót kell fizetni, míg a betegszabadságra kapott juttatásból társadalombiztosítási járulékot is levonnak - hangsúlyozta a szabályozás elfogadása előtt Szijjártó Péter, miniszterelnöki szóvivő. A munkáltatók viszont mindenképpen jól jártak ezzel a lépéssel, mivel nekik sem kell megfizetniük a betegszabadság idejére eső közterhet.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A kormány az intézkedéssel azoknak a számát szeretné csökkenteni, akik indokolatlanul veszik igénybe a táppénzt. A Nemzetgazdasági Minisztérium saját felmérése cáfol rá arra, hogy a magyarok notórius táppénzcsalók lennének. Míg 1990-ben 100 millió napot töltöttek a munkavállalók táppénzen, addig 2009-re ez a szám 40 millió alá csökkent. Ha a 3 millió 700 ezer dolgozóval számolunk, akkor ez azt jelenti, hogy átlagosan évi 10 napot vannak a munkavállalók betegállományban. Ezzel szemben egy 2007-es felmérés szerint a szlovákok átlagosan 40, a csehek pedig 20 napot vannak táppénzen.

Miközben a táppénzen töltött napok száma jelentősen csökkent, a kifizetések meredeken - évi 25 milliárd forintról 110 milliárd forintra - nőttek. A minisztérium nominális költségekkel számolt, az inflációt is figyelembe véve már korántsem olyan hatalmas a növekmény. Emellett eltörpül az az összeg, amelyet a szigorítással meg lehet spórolni. A kormány a konvergencia programban azzal számolt, hogy idén 3, a következő két évben pedig 10-10 milliárd forintot takarít meg a költségvetés.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 27. 18:03
Nagy hibák. Karrierje valamely pontján minden makrobefektetővel megesik, hogy hatalmasat téved. Talá...
MEDIA1  |  2022. május 27. 17:58
Hatalmas LED-fal, kiterjesztett valóság és új adástervező rendszer a TV2-nél.
Összkép  |  2022. május 27. 15:07
Közeledik a nyári szünet, sokan az utolsó jegyeiket szerzik ebben az új normálisban, egy világjárván...
KonyhaKontrolling  |  2022. május 27. 07:35
Aki dolgozott már valaha, egészen biztosan volt szerencséje néhány KPI-hoz. A KPI (key performance i...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 28. szombat
Emil, Csanád
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?