17 °C Budapest

Így lophatják el adatainkat az interneten

2011. március 24. 16:58

Rendőrségi tapasztalatok azt mutatják, hogy az internetes közösségi hálókon esetenként megvalósult már a személyes adattal visszaélés vétsége.

Legutóbb egy miskolci férfi tett feljelentést a Miskolci Rendőrkapitányságon, mivel egy népszerű közösségi internetes oldalon arcképének és adatainak felhasználásával becsületsértő megjegyzéseket tettek vele szemben. A Miskolci Rendőrkapitányság személyes adattal visszaélés vétségének gyanúja miatt indított eljárást az ügyben.

A rendőrség az eset kapcsán felhívja a figyelmet a személyes adatok fokozott védelemének fontosságára!

Az internetes közösségi oldalakra sokan tesznek fel fényképeket és személyes adatokat. Ezeket az információkat a hozzáértők, úgymond könnyen kisöpörhetik. Ezt hívják "spoofing" -nak, ami akár ártatlannak is tűnhet, de a legtöbb esetben előre kiszámíthatatlan károkkal, következményekkel is járhat.

Éppen ezért mindig óvatosan kezelje az interneten közzé tett személyes adatait, fényképeit. Ne feledje el, hogy bármit tesz fel magáról, az interneten mindenki számára elérhető, másolható, tovább publikálható lesz. Éppen ezért mindenki körültekintően kezelje a személyes adatok megosztását, és ne tegyen közzé semmilyen fontos azonosítót a nyilvános oldalakon.

A legtöbb "személyazonosság-lopást" meg lehet előzni, ha a személyes adatokhoz nem lehet könnyen hozzáférni. Többek között célszerű a munkahely, illetve telefonszám, lakhely megnevezésének mellőzése, és minden kódolható információ közlése.

Továbbá fontos, hogy telefonon se adjuk meg személyes adatainkat, ugyanis nem tudhatjuk, ki a hívó fél, valamint ne tartsuk a PIN kódokat és a jelszavakat a pénztárcánkban, vagy autónkban!

Top 10 jelszó az interneten. A Tiéd köztük van?

Az interneten található jelszóval védett tartalmakhoz, például a különböző közösségi portálokhoz való hozzáféréshez a legtöbb ember nevetségesen egyszerű és egyáltalán nem biztonságos jelszót ad meg. Az egyszerű számsorokból, vagy egyéb - a billentyűzeten egymás melletti karakterekből álló - könnyen feltörhető jelszavak könnyű hozzáférést tesznek lehetővé az arra nem kívánatos személyek számára - derül ki egy adatvédelemmel foglalkozó brit cég felméréséből.

A felmérés szerint az internethasználók mintegy 30 százaléka rendelkezik olyan jelszóval, ami 6 vagy még annál is kevesebb karakterből áll. Még meglepőbb az az adat, miszerint, a felhasználók 50%-a használ könnyedén kitalálható neveket, vagy egyszerű számsorokat, vagy egyéb, a billentyűzeten egymás melletti karakterekből álló jelszavakat. A felmérés közzé tette a tíz leginkább használt és egyben legveszélyesebb jelszót.

 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


Ezek a jelszavak adatvédelmi szempontból rendkívül gyengék, a szakértők szerint semmi jóra nem számíthat, aki ilyen, vagy ezekhez hasonló jelszavakat használ. A szakértők véleménye szerint egy közösségi portál feltörése csak a kisebb gond, a problémák akkor kezdődnek, ha a bankkártya, vagy bankszámla adatainkat is ilyen gyenge jelszavak védik, mert akkor már a pénzünk bánhatja.

 

Így nehezítheted meg az internetes csalók dolgát
- Ha lehetséges használj különbőző jelszavakat az egyes online felületkhez

- A jelszavad álljon kis és nagybetűkből, valamint számokat is tartalmazzon. Az sem árt ha különleges karakterekkel színesíted a jelszavad (például: &, %, $, £)

- Semmiképp se legyen olyan jelszavad ami hozzád köthető. Például jó ha kerülöd a családtagok neveit, beceneveket, születési dátumokat.

- A szakértők szerint a legegyszerűbb és egyben a legbiztonságosabb, ha egy ingyenes jelszógeneráló szoftverrel generálsz magadnak egy jelszót.

 

 

PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2022. május 26. 20:12
Ha ész nélkül osztogatod a pénzt a választás előtt és ezer-ezerötszáz milliárd forintos lyukat ütsz...
MEDIA1  |  2022. május 26. 19:19
People Group néven folytatja tevékenységét a jövőben a 1080p Reklám- és médiaügynökség – közölték la...
Bankmonitor  |  2022. május 26. 15:30
2022. első negyedévében korábban sohasem látott mélységbe zuhant a születésszám, így még egy lépésse...
MNB Intézet  |  2022. május 26. 10:43
A közösségi média nemcsak mindennapi privát életünkre van hatással, hanem a gazdaságra is. Talán nem...
Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?