14 °C Budapest

Százezreket bukott bankkártyájával, pedig csak ártatlanul használta

2011. március 24. 05:22

Érdekes bűncselekményre hívta fel a figyelmet a rendőrség néhány héttel ezelőtt. Egy tapolcai nő bankkártyájáról Bukarestben vettek ki több százezer forintot úgy, hogy a nő bankkártyája nála volt, számlájának adatait pedig senkinek sem adta meg.

Két hete egy 31 éves tapolcai hölgy tett feljelentést ismeretlen tettes ellen. Elmondása szerint 2011. március 5-én 11 óra 41 perckor telefonjára egy SMS érkezett a folyószámláját kezelő banktól, miszerint egy tranzakció végrehajtása történt meg. Valaki készpénz vett fel a számláról, amelynek összege 2000 román lej (kb. 120 ezer forint). Ezt követően a hölgy ismét kapott egy értesítést, hogy újabb 2000 román lej-nek megfelelő összeget emeltek le.

Az utolsó, a harmadik üzenet is arról szólt, hogy 500 román lej készpénz felvétele történt a sértett számlájáról. Mindhárom készpénzfelvételt Bukarestből hajtották végre. A hölgy ezek után ellenőrizte nem hagyta-e el valahol a bankkártyáját, de az a helyén volt. Miután az utolsó értesítést megkapta, rögtön felhívta az adott bankot és letiltatta a kártyáját, nehogy több pénzt vegyenek le róla. Elmondása szerint utoljára Pápán vett le a számlájáról készpénzt, ám akkor semmi rendellenességet nem tapasztalt.

Az ügyben a Tapolcai Rendőrkapitányság folytatja nyomozást, miként tudták Bukarestben a hölgy számlájáról a pénzt leemelni. A bűncselekménnyel okozott kár közel 300.000 Ft.

Mi történhetett?

A nyomozás jelenleg is folyamatban van, a tanúkihallgatások még folynak. Valószínűsíthető, hogy a sértett egy olyan helyen vett el készpénzt a bankkártyájával, ahol kódleolvasó készüléket helyeztek el az ATM-automatára - tudta meg a Pénzcentrum.hu Frankó Mariannától, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferensétől.

Így adósodik el a magyar lakáshiteles: árulkodó számok érkeztek - KATTINTS!

Az esetek egy részében előfordulhat, hogy az ATM-automatához történő belépést lehetővé tevő kódos kapunyitóra helyezik a kódleolvasó készüléket vagy az automata billentyűzetét cserélik ki. Az is elképzelhető, hogy kis kamerákat helyeznek el az automata szórólapokat tartó polcán vagy az automata felső fedőlapján, kevésbé észrevehető helyen. A kódleolvasó készülékekkel megszerzik a kártyák adatait, így ezután a kártya szabad használatához csak a PIN-kód beszerzése szükséges. A kis kamerákat azért helyezik el, hogy rögzítsék, amint a sértett beüti a kódját.

 

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 


A cselekmények elkövetésének másik lehetséges módja, ha valaki az interneten keresztül vásárol, megadja a kártya hátsó részén lévő CVR három számjegyű kódot, a kártya számát, lejárati idejét és ezen adatokkal már bárki visszaélhet. Az adatok beszerzésére pedig úgy van lehetőség, hogy ál e-maileket küldenek a bankok nevében és a sértettek egy része megadja ezeket az információkat.

Ennél fejlettebb módszer, hogy egy olyan kémprogramot, egyfajta vírust juttatnak el a sértett gépére, mely tárolja és eljuttatja ezeket az információkat az elkövetői körhöz. Ezeket a vírusokat e-mailek útján, illetve egyéb honlapok megnyitása esetén történhet.

Hogy lehet védekezni a hasonló esetek ellen?

A védekezési lehetőségek egyik módja, hogy pénzfelvételkor az ATM-automata minden részét ellenőrizzük, hogy eredeti-e, nem mozdítható-e el valamelyik része. Az internetes visszaélések elkerülésére védekezési lehetőségként ajánlott egy direkt vásárláshoz használatos kártya használata, amelyre annyi összeget lehet tenni, amennyire egy internetes vásárláshoz feltétlenül szükségünk van. Fontos, hogy bankkártyánkat soha ne adjuk ki a kezünkből és a hozzá tartozó PIN-kódot mindig attól elkülönítve tároljuk.

Csalás gyanúja esetén azonnal hívjuk fel azt a bankot vagy pénzintézetet, amely a kártyát kibocsátotta! Kártyakibocsátónk valószínűleg a kártya letiltását javasolja, és küld egy új kártyát a címünkre. Ellenőrizzük, hogy kártyakibocsátónk helyesen tudja-e levelezési címünket - tanácsolja a MasterCard kártyatársaság.

Ha nem vesztetted el kártyádat, azonban olyan vásárlásokat észlelsz (bankszámlakivonaton vagy SMS visszajelzés alapján), amelyet nem te kezdeményeztél, haladéktalanul jelentsd telefonon kártyakibocsátódnak a csalást, és kérj új kártyát!

Előfordulhat az is, hogy bankod keres meg egy adott, vagy több bankkártyás tranzakció részleteinek egyeztetésére. Ilyen esetben mindig győződj meg arról, hogy valóban bankoddal beszélsz-e, és csak ezt követően válaszolj a kérdésekre. Kártyakibocsátó bankod ügyfélszolgálatának telefonszámát minden esetben tartsd magánál, illetve gondoskodj arról, hogy bankod is ismerje telefonos elérhetőségedet.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
ChikansPlanet  |  2024. március 28. 09:40
Egy tech startup által tervezett innováció nemcsak a jövő energiaszükségletére kínál megoldást, hane...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm