18 °C Budapest

Százezreket bukott bankkártyájával, pedig csak ártatlanul használta

2011. március 24. 05:22

Érdekes bűncselekményre hívta fel a figyelmet a rendőrség néhány héttel ezelőtt. Egy tapolcai nő bankkártyájáról Bukarestben vettek ki több százezer forintot úgy, hogy a nő bankkártyája nála volt, számlájának adatait pedig senkinek sem adta meg.

Két hete egy 31 éves tapolcai hölgy tett feljelentést ismeretlen tettes ellen. Elmondása szerint 2011. március 5-én 11 óra 41 perckor telefonjára egy SMS érkezett a folyószámláját kezelő banktól, miszerint egy tranzakció végrehajtása történt meg. Valaki készpénz vett fel a számláról, amelynek összege 2000 román lej (kb. 120 ezer forint). Ezt követően a hölgy ismét kapott egy értesítést, hogy újabb 2000 román lej-nek megfelelő összeget emeltek le.

Az utolsó, a harmadik üzenet is arról szólt, hogy 500 román lej készpénz felvétele történt a sértett számlájáról. Mindhárom készpénzfelvételt Bukarestből hajtották végre. A hölgy ezek után ellenőrizte nem hagyta-e el valahol a bankkártyáját, de az a helyén volt. Miután az utolsó értesítést megkapta, rögtön felhívta az adott bankot és letiltatta a kártyáját, nehogy több pénzt vegyenek le róla. Elmondása szerint utoljára Pápán vett le a számlájáról készpénzt, ám akkor semmi rendellenességet nem tapasztalt.

Az ügyben a Tapolcai Rendőrkapitányság folytatja nyomozást, miként tudták Bukarestben a hölgy számlájáról a pénzt leemelni. A bűncselekménnyel okozott kár közel 300.000 Ft.

Mi történhetett?

A nyomozás jelenleg is folyamatban van, a tanúkihallgatások még folynak. Valószínűsíthető, hogy a sértett egy olyan helyen vett el készpénzt a bankkártyájával, ahol kódleolvasó készüléket helyeztek el az ATM-automatára - tudta meg a Pénzcentrum.hu Frankó Mariannától, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferensétől.

Így adósodik el a magyar lakáshiteles: árulkodó számok érkeztek - KATTINTS!

Az esetek egy részében előfordulhat, hogy az ATM-automatához történő belépést lehetővé tevő kódos kapunyitóra helyezik a kódleolvasó készüléket vagy az automata billentyűzetét cserélik ki. Az is elképzelhető, hogy kis kamerákat helyeznek el az automata szórólapokat tartó polcán vagy az automata felső fedőlapján, kevésbé észrevehető helyen. A kódleolvasó készülékekkel megszerzik a kártyák adatait, így ezután a kártya szabad használatához csak a PIN-kód beszerzése szükséges. A kis kamerákat azért helyezik el, hogy rögzítsék, amint a sértett beüti a kódját.

 

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)


A cselekmények elkövetésének másik lehetséges módja, ha valaki az interneten keresztül vásárol, megadja a kártya hátsó részén lévő CVR három számjegyű kódot, a kártya számát, lejárati idejét és ezen adatokkal már bárki visszaélhet. Az adatok beszerzésére pedig úgy van lehetőség, hogy ál e-maileket küldenek a bankok nevében és a sértettek egy része megadja ezeket az információkat.

Ennél fejlettebb módszer, hogy egy olyan kémprogramot, egyfajta vírust juttatnak el a sértett gépére, mely tárolja és eljuttatja ezeket az információkat az elkövetői körhöz. Ezeket a vírusokat e-mailek útján, illetve egyéb honlapok megnyitása esetén történhet.

Hogy lehet védekezni a hasonló esetek ellen?

A védekezési lehetőségek egyik módja, hogy pénzfelvételkor az ATM-automata minden részét ellenőrizzük, hogy eredeti-e, nem mozdítható-e el valamelyik része. Az internetes visszaélések elkerülésére védekezési lehetőségként ajánlott egy direkt vásárláshoz használatos kártya használata, amelyre annyi összeget lehet tenni, amennyire egy internetes vásárláshoz feltétlenül szükségünk van. Fontos, hogy bankkártyánkat soha ne adjuk ki a kezünkből és a hozzá tartozó PIN-kódot mindig attól elkülönítve tároljuk.

Csalás gyanúja esetén azonnal hívjuk fel azt a bankot vagy pénzintézetet, amely a kártyát kibocsátotta! Kártyakibocsátónk valószínűleg a kártya letiltását javasolja, és küld egy új kártyát a címünkre. Ellenőrizzük, hogy kártyakibocsátónk helyesen tudja-e levelezési címünket - tanácsolja a MasterCard kártyatársaság.

Ha nem vesztetted el kártyádat, azonban olyan vásárlásokat észlelsz (bankszámlakivonaton vagy SMS visszajelzés alapján), amelyet nem te kezdeményeztél, haladéktalanul jelentsd telefonon kártyakibocsátódnak a csalást, és kérj új kártyát!

Előfordulhat az is, hogy bankod keres meg egy adott, vagy több bankkártyás tranzakció részleteinek egyeztetésére. Ilyen esetben mindig győződj meg arról, hogy valóban bankoddal beszélsz-e, és csak ezt követően válaszolj a kérdésekre. Kártyakibocsátó bankod ügyfélszolgálatának telefonszámát minden esetben tartsd magánál, illetve gondoskodj arról, hogy bankod is ismerje telefonos elérhetőségedet.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 24. 20:35
Vettem ma Metát (FB) 180 dollárért, már egy ideje kinéztem magamnak. Tartani nem szeretném sokáig, s...
MEDIA1  |  2022. május 24. 18:23
Korábban a Media1 beszámolt arról, hogy a PestiSrácok anyavállalata, a GerillaPress Lapkiadó Kft. 50...
Holdblog  |  2022. május 24. 15:38
A Todd Boehly amerikai üzletember vezette konzorcium megegyezett Roman Abramovics orosz oligarchával...
Kiszámoló  |  2022. május 23. 16:01
Nemcsak a tőzsdén alakult ki kisebb pánik az árfolyamok esése miatt, a kriptopénzek rajongói is nehé...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 25. szerda
Orbán
21. hét
Május 25.
Törülközőnap
Május 25.
Afrika napja
Május 25.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?