26 °C Budapest

Százezreket bukott bankkártyájával, pedig csak ártatlanul használta

2011. március 24. 05:22

Érdekes bűncselekményre hívta fel a figyelmet a rendőrség néhány héttel ezelőtt. Egy tapolcai nő bankkártyájáról Bukarestben vettek ki több százezer forintot úgy, hogy a nő bankkártyája nála volt, számlájának adatait pedig senkinek sem adta meg.

Két hete egy 31 éves tapolcai hölgy tett feljelentést ismeretlen tettes ellen. Elmondása szerint 2011. március 5-én 11 óra 41 perckor telefonjára egy SMS érkezett a folyószámláját kezelő banktól, miszerint egy tranzakció végrehajtása történt meg. Valaki készpénz vett fel a számláról, amelynek összege 2000 román lej (kb. 120 ezer forint). Ezt követően a hölgy ismét kapott egy értesítést, hogy újabb 2000 román lej-nek megfelelő összeget emeltek le.

Az utolsó, a harmadik üzenet is arról szólt, hogy 500 román lej készpénz felvétele történt a sértett számlájáról. Mindhárom készpénzfelvételt Bukarestből hajtották végre. A hölgy ezek után ellenőrizte nem hagyta-e el valahol a bankkártyáját, de az a helyén volt. Miután az utolsó értesítést megkapta, rögtön felhívta az adott bankot és letiltatta a kártyáját, nehogy több pénzt vegyenek le róla. Elmondása szerint utoljára Pápán vett le a számlájáról készpénzt, ám akkor semmi rendellenességet nem tapasztalt.

Az ügyben a Tapolcai Rendőrkapitányság folytatja nyomozást, miként tudták Bukarestben a hölgy számlájáról a pénzt leemelni. A bűncselekménnyel okozott kár közel 300.000 Ft.

Mi történhetett?

A nyomozás jelenleg is folyamatban van, a tanúkihallgatások még folynak. Valószínűsíthető, hogy a sértett egy olyan helyen vett el készpénzt a bankkártyájával, ahol kódleolvasó készüléket helyeztek el az ATM-automatára - tudta meg a Pénzcentrum.hu Frankó Mariannától, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferensétől.

Így adósodik el a magyar lakáshiteles: árulkodó számok érkeztek - KATTINTS!

Az esetek egy részében előfordulhat, hogy az ATM-automatához történő belépést lehetővé tevő kódos kapunyitóra helyezik a kódleolvasó készüléket vagy az automata billentyűzetét cserélik ki. Az is elképzelhető, hogy kis kamerákat helyeznek el az automata szórólapokat tartó polcán vagy az automata felső fedőlapján, kevésbé észrevehető helyen. A kódleolvasó készülékekkel megszerzik a kártyák adatait, így ezután a kártya szabad használatához csak a PIN-kód beszerzése szükséges. A kis kamerákat azért helyezik el, hogy rögzítsék, amint a sértett beüti a kódját.

 

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)


A cselekmények elkövetésének másik lehetséges módja, ha valaki az interneten keresztül vásárol, megadja a kártya hátsó részén lévő CVR három számjegyű kódot, a kártya számát, lejárati idejét és ezen adatokkal már bárki visszaélhet. Az adatok beszerzésére pedig úgy van lehetőség, hogy ál e-maileket küldenek a bankok nevében és a sértettek egy része megadja ezeket az információkat.

Ennél fejlettebb módszer, hogy egy olyan kémprogramot, egyfajta vírust juttatnak el a sértett gépére, mely tárolja és eljuttatja ezeket az információkat az elkövetői körhöz. Ezeket a vírusokat e-mailek útján, illetve egyéb honlapok megnyitása esetén történhet.

Hogy lehet védekezni a hasonló esetek ellen?

A védekezési lehetőségek egyik módja, hogy pénzfelvételkor az ATM-automata minden részét ellenőrizzük, hogy eredeti-e, nem mozdítható-e el valamelyik része. Az internetes visszaélések elkerülésére védekezési lehetőségként ajánlott egy direkt vásárláshoz használatos kártya használata, amelyre annyi összeget lehet tenni, amennyire egy internetes vásárláshoz feltétlenül szükségünk van. Fontos, hogy bankkártyánkat soha ne adjuk ki a kezünkből és a hozzá tartozó PIN-kódot mindig attól elkülönítve tároljuk.

Csalás gyanúja esetén azonnal hívjuk fel azt a bankot vagy pénzintézetet, amely a kártyát kibocsátotta! Kártyakibocsátónk valószínűleg a kártya letiltását javasolja, és küld egy új kártyát a címünkre. Ellenőrizzük, hogy kártyakibocsátónk helyesen tudja-e levelezési címünket - tanácsolja a MasterCard kártyatársaság.

Ha nem vesztetted el kártyádat, azonban olyan vásárlásokat észlelsz (bankszámlakivonaton vagy SMS visszajelzés alapján), amelyet nem te kezdeményeztél, haladéktalanul jelentsd telefonon kártyakibocsátódnak a csalást, és kérj új kártyát!

Előfordulhat az is, hogy bankod keres meg egy adott, vagy több bankkártyás tranzakció részleteinek egyeztetésére. Ilyen esetben mindig győződj meg arról, hogy valóban bankoddal beszélsz-e, és csak ezt követően válaszolj a kérdésekre. Kártyakibocsátó bankod ügyfélszolgálatának telefonszámát minden esetben tartsd magánál, illetve gondoskodj arról, hogy bankod is ismerje telefonos elérhetőségedet.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. szeptember 26. 11:36
A lap és az újságírója azért fordul a strasbourgi emberi jogi bírósághoz, mert a Portik-interjú leti...
MNB Intézet  |  2023. szeptember 26. 11:20
Bár az 1960-as évek óta tudjuk, hogy a makroökonómiában és a pénzügyekben milyen fontos a várakozáso...
Holdblog  |  2023. szeptember 26. 09:04
Sose gondoltuk komolyan, de az utóbbi két év végképp arról szólt, hogy felejtsük el, hogy felzárkózu...
Kiszámoló  |  2023. szeptember 25. 09:29
Bár sok újat nem mond a kép, érdemes felidézni, hogy alakult az Egyesült Államok államadóssága mai d...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 26. kedd
Jusztina
39. hét
Szeptember 26.
Az európai nyelvek napja
Szeptember 26.
A tiszta hegyek napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM