Így spórolj nyugdíjas éveidre: mutatunk egy jó megoldást

2011. március 10. 04:44

A nyugdíjrendszer átalakítása óta látványosan megnőtt a nyugdíj-előtakarékossági számlák iránti érdeklődés. Van olyan bank, ahol az egy évvel korábbihoz képest 30%-kal több pénzt tesznek az emberek NYESZ számlákra - mondhatnánk úgy is, hogy az előtakarékosság népszerűsége töretlennek látszik.
A nyugdíj-előtakarékossági programmal (nyugdíj-előtakarékossági számla, NYESZ) a nyugdíj célú megtakarítás ösztönzésével, a nyugdíj előtakarékoskodók választási lehetőségének bővítésével egy új lehetőség nyílt a természetes személyek nyugdíjas évei anyagi biztonságának növelésére. A nyugdíj-előtakarékossági számlát nyitók (előtakarékoskodók) szabadon rendelkezhetnek arról, hogy az általuk befizetett összeget milyen értékpapírba - részvénybe, kötvénybe, vagy befektetési jegybe - fektessék. A befizetések összegét előtakarékossági támogatás is növelheti.

 

Megtakarítási formák változása(Forrás: Budapest Alapkezelő)


A nyugdíj-előtakarékossági számla a magyar nyugdíjrendszer kiegészítő eleme, jelenleg az egyetlen olyan nyugdíjcélú megtakarítási forma, ahol állami támogatás lehetősége mellett te dönthetsz befektetéseid konkrét típusáról.

A NYESZ egyre népszerűbb

Csaknem 30%-os növekedést tapasztaltak 2010 év végén a szakemberek a TakarékPont hálózatban a NYESZ számlákon tartott átlagos állomány 2009. év végi állapotához képest. Az összesített állomány pedig a korábbi évhez képest kétharmadával nőtt 2010 végéig, ami nagyjából fele-fele arányban a meglévő számlákon elhelyezett újabb összegeknek, valamint az új számlanyitásoknak volt köszönhető. Szakértők szerint 2011-ben a nyugdíjrendszer átalakítása miatti bizonytalanság a NYESZ számlák további térnyeréséhez vezethet.

"A nyugdíjrendszer első két pillérére hagyatkozni nem célszerű, sőt most még inkább felerősödik az öngondoskodás fontossága és szerepe. Így marad az önkéntes nyugdíjpénztár és a NYESZ számla, ez utóbbi esetében a jelenlegi folyamatok alapján folyamatos népszerűség-növekedést várunk 2011-ben" - nyilatkozta a felmérés eredményei kapcsán Breznay Endre, a TakarékBank pénz- és tőkepiaci üzletágának vezetője.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Így működik

A nyugdíj-előtakarékossági számla hasonló az önkéntes nyugdíjpénztári számlához, ám a NYESZ esetében a megtakarító nem különböző - a pénztár által kezelt - portfólió közül választhat, hanem befektetéseit maga kezelheti. A saját portfólióját így maga állíthatja össze magyar, illetve az Európai Gazdasági Térség tagországaiban kibocsátott részvényekből, befektetési jegyekből és egyéb értékpapírokból, a térségben kibocsátott állampapírokból és pénzpiaci eszközökből.

Szolgáltató-választás előtt érdemes tájékozódni arról, milyen befektetési termékek érhetők el náluk, ugyanis a nyugdíj-előtakarékossági számlával csak a szolgáltató által kínált termékek vásárolhatók meg. Egy személy azonban több ilyen számlát is nyithat, befizetéseit pedig szabadon ütemezheti. A készpénz tárolására szolgáló nyugdíj pénzszámla nyitása mellé kötelező kötni nyugdíj értékpapír számlát (vagy nyugdíj letéti számlát a fizikai értékpapírokhoz), amelyeken az általunk vásárolt értékpapírokat tarthatjuk. A pénzünkhöz legkorábban a nyugdíj korhatár elérése után, de legalább a számlanyitást követő három évvel juthatnak hozzá a megtakarítók. Bár korábban is lehetséges pénz lehívása a számláról, azonban csak jelentős büntető adók befizetése mellett.

A NYESZ-re ugyanazok az állami támogatások vonatkoznak, mint az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarításokra, vagyis 20 százalékos SZJA kedvezmény (100, illetve 130 ezer forintig) amelyet az APEH az előtakarékossági számlára utal, ezenkívül kamatadó mentesség a hozamok után. Ráadásul az állami támogatás igényelhető az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítástól függetlenül is, vagyis a teljes SZJA támogatás mértéke akár 200 ezer (260 ezer) forint is lehet.

NYESZ köthető értékpapírszámla-, értékpapír letéti számla- és ügyfélszámla vezetésére jogosult bankoknál, befektetési szolgáltató társaságoknál - így gyakorlatilag a legtöbb magyar banknál elindíthatjuk ezt a megtakarítási formát.

Vannak azért apróbb hátrányok...

A NYESZ legnagyobb hátránya, hogy a nyugdíjkorhatár eléréséig nem lehet a pénzhez hozzájutni. (Vannak, akik úgy használják ezt a befektetést, hogy nyugdíj előtt 2-3 évvel álló szüleik, nagyszüleik nevére nyitnak NYESZ-számlát, és azon keresztül forgatják a pénzüket). Hátrány továbbá, hogy a kapott osztalékok után adózni kell - igaz, ez nem túl jelentős.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. június 27. 18:52
Egy online reklámkampány hatékonyságának kétharmada a kreatív anyag(ok)on múlik – vallja a Teads Stu...
Kiszámoló  |  2022. június 27. 13:56
Ezt is elértük, ma már 404,7 forintot kellett adni egy euróért. Ezek után izgatottan várjuk, hogy ho...
Holdblog  |  2022. június 26. 07:05
Remélem, előző videómban sikerült elmagyarázni, hogy miért kerültek az infláció megjelenésével ...
KonyhaKontrolling  |  2022. június 24. 07:10
A kriptopiac jelenlegi teljesítménye miatt a bejegyzés nem érkezik jó időben, de most jutottam oda,...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 28. kedd
Levente, Irén
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?