A 2010-es év utolsó nagy durranása!

2010. december 31. 11:02

Kiderült Dom Perignon páter titka Elérkezett az idei év utolsó napja, amikorra nagy valószínűséggel már mindenki behűtötte az ilyenkor szokásos pezsgőjét. A statisztikák szerint még úgy is a karácsonyi és szilveszteri időszakra tehető az éves pezsgőfogyasztás fele, hogy sokan más jeles alkalmakra is előszeretettel fogyasztják ezt a különleges nedűt. A pezsgő elkészítési módját hosszú ideig titok övezte, mára azonban világszerte több eljárást is alkalmaznak. Összeállításunk végén megismerheti azt a nem mindennapi történetet, amely a világ legdrágább pezsgőjévé tette az 1907-es Heidsieck pezsgőt.

A pezsgő a bornak egy olyan fajtája, amelynél a bor második érlelése magában a palackban megy végbe. A szénsavas borokat már korábban is ismerték a pezsgők őshazájában, - Franciaország Champagne tartományában - de ez akkoriban nem számított italkülönlegességnek. Az éghajlati adottságok miatt az erjedés sokszor csak tavasszal fejeződött be a savas borokat pedig kevésbé kedvelték.

Az első pezsgőt valamikor az 1600-as évek végén a Szent Benedek-rendi apátság pincevezetője Dom Perignon készítette. A páter az első erjedést követően palackozta a bort, majd parafa dugóval zárta le az üveget, amit viaszba mártott drótkengyellel rögzített.

A különleges eljárást sokáig titokban tartották, ennek ellenére alig két évszázadon belül már az egész kontinensen alkalmazták ezt a készítési módot. A klasszikus palackos erjesztés módszere mellett ismert még a tankban erjesztés eljárása és az Asti-módszer, amikor a magas cukortartalmú must az elsődleges erjesztés során válik szénsavassá.

Magyarországon az 1800-as évek első felében már voltak próbálkozások, de az igazi áttörést az 1880-as években a budafoki Törley gyár bekapcsolódása jelentette.

A pezsgő árát nagyban befolyásolja a készítés módszere, a munkaigényesebb eljárások a vételárban is megmutatkoznak. A pezsgőkészítés legdrágább módja, amikor az első erjesztés után a nedűt más borokkal, cukorral, valamint élesztővel keverik, majd palackozzák és több hónapon keresztül érlelik.

 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


A pezsgő bontása közben ügyeljünk arra, hogy senkinek ne okozzunk sérülést a kirobbanó dugóval. Soha ne nézzük meg magunk felé fordítva, hogy miért nem akar kijönni a dugó, mert általában ilyenkor szokta szemen lőni az embereket. A megfelelően lehűtött ital dugóját bontsuk ki, szorítsuk meg és tekerjünk egyet az üvegen.

A pezsgő fogyasztása öblös kristálypoharakból a legesztétikusabb, mások nem rajonganak annyira a buborékokért és a készítők bánatára kiskanállal kikeverik azt az italból. A pezsgőzés hagyománya a francia királyok koronázási ceremóniájára vezethető vissza, mára majdnem minden jeles alkalom megünnepléséhez pezsgő dukál.

275 ezer dollárba kerül egyetlen palack 1907-es Heidsieck pezsgő

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 18. 18:51
Hiába nyert másodjára is pert az Átlátszó Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság ellen, az a márc...
Holdblog  |  2022. május 18. 06:11
Az Alaskan Airlines igen nagy port kavart a légitársaságok világában, amikor februárban első nagy ha...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 17. 19:41
Ma lezajlott a Magyar Telekom részvény-visszavásárlási aukciója, elköltötték a teljes erre szánt öss...
Bankmonitor  |  2022. május 17. 14:17
Egyre szűkül azon bankok listája, amelyek átvehetik a Sberbank hiteleit. Valószínűleg az érintetteke...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?