Kiderült Dom Perignon páter titka Elérkezett az idei év utolsó napja, amikorra nagy valószínűséggel már mindenki behűtötte az ilyenkor szokásos pezsgőjét. A statisztikák szerint még úgy is a karácsonyi és szilveszteri időszakra tehető az éves pezsgőfogyasztás fele, hogy sokan más jeles alkalmakra is előszeretettel fogyasztják ezt a különleges nedűt. A pezsgő elkészítési módját hosszú ideig titok övezte, mára azonban világszerte több eljárást is alkalmaznak. Összeállításunk végén megismerheti azt a nem mindennapi történetet, amely a világ legdrágább pezsgőjévé tette az 1907-es Heidsieck pezsgőt.
A pezsgő a bornak egy olyan fajtája, amelynél a bor második érlelése magában a palackban megy végbe. A szénsavas borokat már korábban is ismerték a pezsgők őshazájában, - Franciaország Champagne tartományában - de ez akkoriban nem számított italkülönlegességnek. Az éghajlati adottságok miatt az erjedés sokszor csak tavasszal fejeződött be a savas borokat pedig kevésbé kedvelték.
Az első pezsgőt valamikor az 1600-as évek végén a Szent Benedek-rendi apátság pincevezetője Dom Perignon készítette. A páter az első erjedést követően palackozta a bort, majd parafa dugóval zárta le az üveget, amit viaszba mártott drótkengyellel rögzített.
A különleges eljárást sokáig titokban tartották, ennek ellenére alig két évszázadon belül már az egész kontinensen alkalmazták ezt a készítési módot. A klasszikus palackos erjesztés módszere mellett ismert még a tankban erjesztés eljárása és az Asti-módszer, amikor a magas cukortartalmú must az elsődleges erjesztés során válik szénsavassá.
Magyarországon az 1800-as évek első felében már voltak próbálkozások, de az igazi áttörést az 1880-as években a budafoki Törley gyár bekapcsolódása jelentette.
A pezsgő árát nagyban befolyásolja a készítés módszere, a munkaigényesebb eljárások a vételárban is megmutatkoznak. A pezsgőkészítés legdrágább módja, amikor az első erjesztés után a nedűt más borokkal, cukorral, valamint élesztővel keverik, majd palackozzák és több hónapon keresztül érlelik.
LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!
A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 20 000 000 forintot 20 éves futamidőre már 6,89 százalékos THM-el, havi 150 768 Ft forintos törlesztővel fel lehet venni az ERSTE Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,89% a THM, míg a MagNet Banknál 7,03%; a Raiffeisen Banknál 7,22%, az UniCredit banknál pedig 7,29%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A pezsgő bontása közben ügyeljünk arra, hogy senkinek ne okozzunk sérülést a kirobbanó dugóval. Soha ne nézzük meg magunk felé fordítva, hogy miért nem akar kijönni a dugó, mert általában ilyenkor szokta szemen lőni az embereket. A megfelelően lehűtött ital dugóját bontsuk ki, szorítsuk meg és tekerjünk egyet az üvegen.
A pezsgő fogyasztása öblös kristálypoharakból a legesztétikusabb, mások nem rajonganak annyira a buborékokért és a készítők bánatára kiskanállal kikeverik azt az italból. A pezsgőzés hagyománya a francia királyok koronázási ceremóniájára vezethető vissza, mára majdnem minden jeles alkalom megünnepléséhez pezsgő dukál.
275 ezer dollárba kerül egyetlen palack 1907-es Heidsieck pezsgő
Rengeteg magyar fektette ide a pénzét: most látszik csak igazán, mekkora bukta lehet belőle 2026-ban
Az egyik magyarázat szerint a kriptokultúra nem volt hajlandó felnőni, és ez távol tartja a potenciális befektetőket.
-
Húsz évre bebiztosították magukat: így juthat fix áron zöldáramhoz ez az ipari óriásvállalat
Tóth Zoltánt, az E.ON EIS (Energy Infrastructure Solutions) megoldásértékesítési osztályvezetőjét kérdeztük.
-
Gesztenye-feldolgozó, pizzéria, repülőgyár, fémipari vállalat - négy cég, négy iparág és azonos kihívások (x)
Az E.ON sikeres hazai kkv-kal közös együttműködésben mutatja be, hogyan tud segíteni egy energiaszolgáltató a cégek versenyképességében.








