19 °C Budapest

Így játszhatók ki a biztosítók a kötelezőnél

Pénzcentrum
2010. december 13. 09:50

Elbizonytalanította a biztosítótársaságokat a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) egyik körlevele - derül ki a Napi Gazdaság cikkéből. A hatóság a kötelező gépjármű felelősség biztosítási (kgfb) kampány kezdete előtt ebben azt írta, hogy az ügyfelek nem fizethetnek több biztosítási díjat, mint amennyire leszerződnek. Ezt a lehetőséget használták ki azok az autósok, akik a kgfb kampány miatt kialakuló minden eddiginél alacsonyabb árait látva felmondták azokat a biztosítási szerződéseiket is, amelyek nem idén év végén, hanem valamikor jövőre járnak le.

Ha mondjuk valaki idén áprilisban vette az autóját és kötött rá kgfb-t, akkor ő elvileg csak jövő áprilisban mondhatná fel a szerződését. Sokan azonban nem vártak, hanem az alacsonyabb díjon idén novemberben jó előre megállapodtak valamelyik biztosítóval. Ilyen esetben a szerződés 15 nap elteltével megköttetik ugyan, de a kockázatot csak egy későbbi időponttól, jelen esetben tehát 2011 áprilisától kezdi viselni a biztosítótársaság.

Egy ilyen megoldás azonban számos kockázatot rejt a biztosító számára, hiszen a szerződés megkötése és a kockázatviselés kezdetének dátuma között sok minden történhet az autóssal. Megváltozhat a lakcíme, gyereke születhet, balesetet okozhat (emiatt elveszítheti a kármentességi kedvezményét), ami mind-mind befolyásolhatja a kgfb díjának mértékét. Csakhogy a biztosítók ezeket a változásokat utólag már nem építhetik be a kötelező díjába.

A kgfb-törvény szerint ugyanis a bonus-malus besorolásban történő változások kivételével az adott biztosítási időszak alatt a díjon nem változtathat. Előtte azonban elvileg igen. Csakhogy a PSZÁF körlevele éppen ezt a lehetőséget tiltja meg. Bár a jó előre megkötött szerződések esetében a biztosítási időszak csak hónapokkal a szerződés megkötése után kezdődik, a hatóság éppen azt nem engedi, hogy mondjuk a novemberben előre kialkudott kgfb díjakat az autóssal történtek miatt az új biztosító a kockázatviselési időszak kezdetet előtt megváltoztathassa.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 18. 06:11
Az Alaskan Airlines igen nagy port kavart a légitársaságok világában, amikor februárban első nagy ha...
MEDIA1  |  2022. május 17. 20:47
A felület alapítója Kövesdi Gábor, aki maga is közösségi finanszírozással indított korábban vállalko...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 17. 19:41
Ma lezajlott a Magyar Telekom részvény-visszavásárlási aukciója, elköltötték a teljes erre szánt öss...
Bankmonitor  |  2022. május 17. 14:17
Egyre szűkül azon bankok listája, amelyek átvehetik a Sberbank hiteleit. Valószínűleg az érintetteke...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 18. szerda
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?